فرونشست در دو دشت قم؛ هشدار درباره تخلیه کامل آبخوان‌ها
فرونشست در دو دشت قم؛ هشدار درباره تخلیه کامل آبخوان‌ها

مدیرعامل آب منطقه‌ای قم درباره خطر تخلیه آبخوان‌ها و غیرقابل سکونت شدن بخشی از قم هشدار داد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم، محمد احمدی جبلی، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای قم، در حاشیه جلسه کمیته سازگاری با کم‌آبی استان، با اشاره به وضعیت بحرانی منابع آب زیرزمینی، بر ضرورت مدیریت برداشت‌ها و تسریع در نصب کنتورهای هوشمند تأکید کرد.

وی با بیان اینکه سند سازگاری با کم‌آبی با مشارکت دستگاه‌های مسئول در استان در حال اجراست، اظهار کرد: جهاد کشاورزی، صنعت، معدن، محیط زیست و شهرداری‌ها از جمله دستگاه‌هایی هستند که در اجرای این سند مشارکت دارند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای قم با اشاره به کاهش شدید ذخایر آب زیرزمینی کشور طی سه دهه اخیر گفت: سهم استان قم از کسری مخازن آب زیرزمینی حدود ۲ میلیارد مترمکعب است و برداشت بیش از ظرفیت، بخش قابل توجهی از ذخایر تجدیدناپذیر استان را تخلیه کرده است.

احمدی جبلی فرونشست زمین را از پیامدهای نگران‌کننده برداشت بی‌رویه آب دانست و افزود: دشت‌های قم ـ جعفریه و قم ـ کهک از جمله مناطقی هستند که با این پدیده مواجه شده‌اند. فرونشست در دشت قم ـ کهک نیز از سوی سازمان نقشه‌برداری کشور تأیید شده است.

وی هشدار داد: ادامه روند برداشت بی‌رویه می‌تواند به تخلیه کامل آبخوان‌ها و در نهایت تخلیه و غیرقابل سکونت شدن بخشی از سرزمین استان منجر شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای قم با اشاره به مصوبات جلسه کمیته سازگاری با کم‌آبی، بر ضرورت تسریع در نصب کنتورهای هوشمند حجمی تأکید کرد و گفت: نصب کنتور بر چاه‌های کشاورزی، شهرداری‌ها و صنایع، راهکار اصلی برای شفاف‌سازی میزان برداشت از منابع آب زیرزمینی است.

احمدی جبلی ادامه داد: تاکنون حدود ۵۰ درصد چاه‌های عمده بخش کشاورزی به کنتور هوشمند مجهز شده‌اند و تجهیز ۳۰ حلقه چاه باقی‌مانده شهرداری نیز در دستور کار قرار دارد.

وی همچنین با تأکید بر نقش جهاد کشاورزی در مدیریت منابع آب، خواستار نظارت دقیق بر احداث استخرهای ذخیره آب در منطقه کهک شد و گفت: باید از برداشت و مصرف نابجای آب‌هایی که دارای حقابه زیست‌محیطی هستند، جلوگیری شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای قم در پایان با تأکید بر شرایط بحرانی منابع آب استان خاطرنشان کرد: همه دستگاه‌های مسئول باید با جدیت بیشتری برای مدیریت بحران آب و اجرای تکالیف پیش‌بینی‌شده در سند سازگاری با کم‌آبی اقدام کنند.

منبع خبر: خبرگزاری تسنیم