پژوهشگر دکتری معماری منظر دانشگاه تهران با تأکید بر اهمیت نوسازی بافت فرسوده قم گفت: قم با ۱۶۰۰ هکتار بافت فرسوده، در برابر بحرانهایی مانند زلزله، سیل و فرونشست زمین آسیبپذیر است و اگر نوسازی این مناطق بهموقع انجام نشود جان شهروندان در خطر خواهد بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از شهر نیوز، محمدرضا اصفهانی سرتیپی در نشست تخصصی شهرسازی و معماری اسلامی-ایرانی که در سالن رضوان شهرداری قم برگزار شد، با اشاره به موضوع نوسازی بافت فرسوده قم اظهار کرد: شهر قم به دلیل ویژگیهای خاص خود در بافت فرسوده در مقایسه با بسیاری از دیگر شهرها منحصر به فرد است و این ویژگیها موجب شده که نوسازی بافت فرسوده در این شهر از اهمیت ویژهای برخوردار باشد.
وی با بیان اینکه شهر قم یک سوم بافت فرسوده دارد، افزود: فرسودگی بافت شهری تنها یک مشکل کالبدی نیست بلکه با مشکلات طبیعی همچون زلزله، سیل و فرونشست زمین نیز ارتباط دارد و اگر به موقع نوسازی نشود جان افراد در معرض خطر خواهد بود.
پژوهشگر دکتری معماری منظر دانشگاه تهران شاخصهای اصلی فرسودگی را ریزدانگی،ناپایداری و نفوذ ناپذیری دانست و بیان داشت: در قم ۱۶۰۰ هکتار بافت فرسوده وجود دارد که در صورت وقوع بحرانهای طبیعی مانند زلزله، میتواند منجر به خسارات جبرانناپذیر شود.
وی ادامه داد: در مقایسه با تهران که بافت فرسودهای به مساحت ۴۵ مترمربع دارد، در قم به دلیل ناپایداری موجود، خسارات بسیار بیشتری در صورت وقوع زلزله ایجاد میشود.
اصفهانی سرتیپی با اشاره به موانع موجود در نوسازی بافت فرسوده گفت: یکی از مهمترین موانع در نوسازی به صرفه نبودن اقتصادی آن است همچنین مسائل مربوط به صدور پروانه و تامین پارکینگ باعث کندی در روند نوسازی شده است.
وی در ادامه با تاکید بر ویژگیهای خاص بافت فرسوده قم اظهار داشت: در مرکز شهر قم علاوه بر بافت فرسوده ویژگیهای خاصی مانند حرم مطهر و وجود صنایع مذهبی و گردشگری وجود دارد که به طور مستقیم بر جمعیت و ارزش مکانی این منطقه تأثیر میگذارد.
پژوهشگر دکتری معماری منظر دانشگاه تهران ادامه داد:این شرایط باعث افزایش اهمیت نوسازی و احیای بافت فرسوده در این منطقه میشود.
وی تصریح کرد: در بافتهای فرسوده قم مشکلاتی نظیر تردد خودروها، پارکینگهای حاشیهای و از بین رفتن فضای سبز وجود دارد که همگی باعث کاهش کیفیت زندگی و منظر شهری میشود و برای بهبود این وضعیت نیاز به مدیریت مناسب و رویکردی جدید داریم.
اصفهانی سرتیپی همچنین با اشاره به رویکرد حفاظتی در نوسازی بافتهای تاریخی گفت: باید در کنار حفظ کالبد گذشته به احیای زندگی شهری در این مناطق پرداخته و توجه بیشتری به نیازهای معاصر داشته باشیم.
وی با تاکید بر اینکه نوسازی بافت فرسوده باید به سرعت انجام شود، خاطرنشان کرد: رویکرد ما باید یک برنامه استراتژیک باشد که با انجام پروژههای مختلف، به احیای بافت تاریخی و بهبود کیفیت زیست شهری کمک کند.
پژوهشگر دکتری معماری منظر دانشگاه تهران افزود: دولت باید تسهیلگر فرآیند نوسازی باشد و مشوقهایی برای سرمایهگذاری فراهم کند همچنین باید زیرساختهای محلی تأمین و در نظر گرفته شود تا محلهها به صورت پایدار در برابر مخاطرات طبیعی مقاوم شود.