دکتری معماری دانشگاه تهران با بررسی سه نمونه موفق از فضاهای جمعی در شهر قم گفت: ضروری است رویکرد سیاستگذاریهای شهری برای بازسازی خیابانها به عنوان مکانهای عمومی و فضای اجتماعی تغییر داده شود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از شهر نیوز، حمیده ابرقوییفرد در نشست تخصصی شهرسازی و معماری اسلامی-ایرانی که در سالن رضوان شهرداری قم برگزار شد، درخصوص سیاستهای بهبود منظر شهری قم اظهار کرد: در این پژوهش با عنوان خیابان کامل و ارتقای منظر شهر قم از طریق تقویت نقش خیابان بهعنوان فضای جمعی،وضعیت خیابانهای قم و چالشهای تبدیل آنها به فضایی برای تعامل بررسی شده است.
وی افزود: آیا خیابانهای قم همچنان نقش فضای جمعی را دارند یا این نقش به مرور کمرنگ شده است؟ این سوالی مهم است که در این مطالعه بررسی شده است.
دکتری معماری دانشگاه تهران بیان داشت: ناهمگونی فرهنگی و ساختار دوقطبی شهر، خیابانها را از فضایی برای تعامل اجتماعی دور کرده و بیشتر به گذرگاههایی صرف برای عبور و مرور تبدیل کرده است.
وی با اشاره به مطالعات میانموردی پیادهراه ارم،گذر شاه حمزه و میدان سالاریه در شهر قم بیان کرد: پیادهراه ارم به عنوان یک پیادهراه مدرن در مقیاس منطقهای و شهری، گذر شاه حمزه که با مقیاس محلی به عنوان یک گذر تاریخی عمل میکند و میدان سالاریه که در بخش معاصر شهر قرار داشته و در ساعات شب به فضایی جمعی تبدیل میشود از جمله خیابان های موفق قم در حفظ تنوع فضای جمعی است.
ابرقوییفرد در خصوص میدان سالاریه گفت: با توجه به ویژگیهای جغرافیایی و اجتماعی این میدان به رغم کاربری اصلی خود به عنوان فلکه ترافیکی، به یک فضای جمعی موفق تبدیل شده و سرزندگی ناشی از حضور شهروندان و دسترسی راحت به این مکان از عوامل موفقیت این فضا است.
وی با اشاره به عوامل بازدارنده و تقویتکننده شکلگیری فضای جمعی بیان داشت:براساس مطالعات جهانی استفاده مناسب از فضای موجود میتواند باعث موفقیت فضاهای جمعی شود و لازم است تا برای قم طرحی تدوین شود که خیابانها را به عنوان فضاهای جمعی در نظر بگیرد.
دکتری معماری دانشگاه تهران بر ضرورت تدوین و اجرای طرح توسعه مبتنی بر فضای جمعی و خیابان کامل تأکید کرد و افزود: این طرح در سه مرحله پایش، شناسایی و هدفگذاری اجرا میشود که شامل برنامهریزی و بهسازی خیابانهاست و میتواند به ساماندهی فضای جمعی در قم کمک کند.