معاون آبخیزداری ادارهکل منابع طبیعی استان قم با هشدار درباره بحران شدید منابع آبی و تهدیدات ناشی از فرونشست زمین، بر لزوم مدیریت جامع حوزه آبخیز و هماهنگی میان دستگاهها برای مقابله با این بحرانها تأکید کرد.
هادی دهقانی در گفتوگو با خبرنگار نسیم قم با اشاره به کاهش بسیار شدید منابع آبی سفرههای زیرزمینی اظهار داشت: فرونشست زمین، بهرهبرداری بیش از اندازه از سفرههای آب زیرزمینی، ورود ریزگردها و سیلابها و روانآبها به مناطق شهری جزو معضلاتی است که استان را تهدید میکند.
وی تنها را نجات از این تهدیدات را مدیریت جامع حوزه آبخیز دانست و گفت: همه دستگاهها بنا به وظایف محوله میبایست بسیج شوند و در زمینه توسعه پایدار، حفظ و احیا منابع طبیعی قدم بردارند. به این معناست اگر در جایی توسعهای منجر به از بین رفتن آب، خاک، پوشش گیاهی، انسان و محیط زیست شود میبایست از آن جلوگیری کرد.
معاون آبخیزداری ادارهکل منابع طبیعی استان قم بیان کرد: سازمان منابع طبیعی طی ۵ گذشته در اقدامی سراسری، کمیتهای تحت عنوان مدیریت جامع حوزه آبخیز در هر استانی به ریاست استاندار تشکیل داد. چنانچه این کمیته کار را با جدیدیت در دست بگیرد، بین دستگاهها هماهنگی ایجاد کند و به بررسی برنامهها و پروژههای اجرایی دستگاهها بپردازد، بحث مدیریت جامع اتفاق میافتد.
وی علت خروجی ناهموار مدیریت اجرایی را به نقطه اشتراک نرسیدن دستگاهها دانست و عنوان کرد: استاندار به عنوان رئیس کمیته مدیریت جامع حوزه آبخیز میتواند با جلسات مستمر و دستورالعملهای اجرایی دستگاهها را ملزم کنند تا به وظایفی که عهدهدار هستند عمل کنند.
دهقانی تصریح کرد: ما در کمیته مدیریت جامع تمام موارد (کشاورزی، اقتصادی، گردشگری، منابع آب و خاک و…) را بررسی میکنیم. دستگاههایی که با این موارد ارتباط دارند میبایست وظایف خود را انجام دهند.
معاون آبخیزداری ادارهکل منابع طبیعی استان قم با اشاره به اقداماتی که در زمینه کنترل و مهار سیلاب انجام شده است، اظهار داشت: بر اساس اعتبارات ملی و استانی که سالیانه مصوب میشود، برخی پروژههای سازهای در این زمینه پیشبینی میشود. سد و بندهای اجرایی با مقیاس کوچک و جهت کنترل سرعت سیلاب است.
وی افزود: در داخل بدنه بندهای احداثی لوله کار گذاشته میشود و آب پایه را عبور میدهد. ما تحت هیچ عنوان سد و بندی نمیگذاریم که آب پشت آن بایستد و به این شکل استحصال آب نمیکنیم.
دهقانی هدف از ایجاد بند و سد را جلوگیری از به راه افتادن سیلاب و روانآبها دانست و اذعان کرد: پوشش گیاهی مراتع از بین رفته، تخریب و تصرفات زیادی اتفاق افتاده و پراکندگی باران بواسطه تغییرات اقلیمی رخ میدهد و در نهایت سیلاب به راه میافتد. طبق مطالعات انجام شده به جهت کنترل سیلاب، در ۳ حوزه شهری شهرک مهدیه، کوه نمک و رودخانه قرهچای با تأمین اعتبار لازم پروژههایی را احداث خواهیم کرد.
معاون آبخیزداری ادارهکل منابع طبیعی استان قم به تشریح وضعیت بند رودخانه شور پرداخت و بیان کرد: به عقیده ما رودخانه شور چالشی وجود ندارد. پروژه طبق مطالعات و روتین اجرا و به جهت پخش سیلاب ایجاد شد.
منبع: خبرگزاری تسنیم استان قم/