به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم، آیتالله محسن اراکی در نشست تخصصی «بررسی نسبت مسجد با نظام اسلامی» که با حضور اعضای ستاد راهبری مساجد حوزههای علمیه در قم برگزار شد، به جایگاه مسجد در نظام اسلامی اشاره کرد و گفت: مسجد، مرکز حاکمیت نظام اسلامی است.
وی با استناد به آیه مبارکه «أَلَا لَهُ الْخَلْقُ وَالْأَمْرُ» تصریح کرد: طاغوتها همواره تلاش کردهاند این مفهوم را القا کنند که خداوند تنها خالق جهان است و در امور حاکمیتی نقشی ندارد، در حالی که متون دینی خلاف این ادعا را ثابت میکنند.
آیتالله اراکی با تأکید بر مبانی شیعی حاکمیت الهی، اظهار داشت: در نظام شیعی، خداوند حاکم مطلق است و هر حکومتی که مشروعیت دارد، باید از جانب خداوند منصوب باشد. بر این اساس، تنها داشتن شرایط امامت، کافی نیست.
وی با اشاره به روایات اسلامی، مساجد را خانههای خداوند دانست و افزود: خداوند همان فرمانروای حقیقی است و مسجد، مرکز حاکمیت اوست. از همین رو، مسجد مکانی برای اقامه ولایت و جایگاه امام معصوم (ع) بهعنوان خلیفه خدا بر زمین است.
عضو مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: مساجد نقش تطهیری دارند و باید موجب پاکی فکری و رفتاری جامعه شوند. این مفهوم در آیه «وَإِذْ جَعَلْنَا الْبَیْتَ مَثَابَهً لِلنَّاسِ وَأَمْنًا…» نیز تأیید شده است. بر این اساس، مسجد نهتنها پایگاه عبادت، بلکه مرکزی برای جامعهسازی و تمدنسازی است.
آیتالله اراکی با اشاره به تعبیر «اَینَ جامِع الکلمه علی التّقوی»، یادآور شد: هر اجتماع در اسلام باید حول محور تقوا و امامت شکل بگیرد. به همین دلیل، در متون دینی از مسجد بهعنوان “جامِع” یاد شده است.
وی سپس به چهار مسجد کلیدی در اسلام اشاره کرد: مسجدالحرام: کانون اجتماع جهانی مسلمانان بهعنوان بیتالله. مسجدالنبی: نماد حاکمیت رسولالله (ص). مسجد کوفه: مظهر حاکمیت امیرالمؤمنین (ع) و همه ائمه اطهار (ع). مسجدالاقصی: مکانی که حضرت ولیعصر (عج) از آنجا حکومت جهانی خود را اعلام خواهد کرد.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه با استناد به آیه «وَیُکَلِّمُ النَّاسَ فِی الْمَهْدِ وَکَهْلًا وَمِنَ الصَّالِحِینَ»، گفت: اقتدای حضرت عیسی (ع) به امام زمان (عج) در هنگام ظهور، زمینهای برای پیوستن اهل کتاب به حکومت مهدوی خواهد شد.
وی همچنین تأکید کرد: مساجد محل برگزاری نمازهای جمعه و جماعتاند و بر اساس متون دینی، مسلمانان موظفاند هر هفته در مسجد شهر گرد هم آیند و نماز جمعه را اقامه کنند.
آیتالله اراکی با اشاره به اصول معماری اسلامی، اظهار داشت: هر شهر باید دارای یک مسجد جامع باشد که محل اجتماع همه مردم آن شهر محسوب شود. وی خاطرنشان کرد: مسجد باید محور خدمات اجتماعی باشد و مؤسسات خدماترسان شهری پیرامون مسجد جامع شکل بگیرند، چراکه در فرهنگ اسلامی، ساختار شهر باید بر اساس این الگو طراحی شود.
وی با بیان اینکه شهر اسلامی، “شهر یاد” است و در مقابل، فرهنگ غربی، شهر غفلت را تبلیغ میکند، تأکید کرد: نهضت مسجدسازی بر اساس اصول معماری اسلامی باید در دستور کار قرار گیرد تا تمام شهرهای کشور بر مبنای فرهنگ اسلامی ساخته شوند.
- منبع خبر : خبرگزاری تسنیم از قم