امام کاظم(ع) مصائب بسیاری در راه تبیین حقیقت متحمل شدند
امام کاظم(ع) مصائب بسیاری در راه تبیین حقیقت متحمل شدند

حجت الاسلام مؤمنی گفت: حضرت موسی بن جعفر(ع) مصائب بسیاری در راه تبیین حقیقت متحمل شدند همچون زندان‌های طولانی‌مدت، شکنجه‌های مستمر و در نهایت شهادت ایشان به صورت مظلومانه، همگی حاکی از تلاش نظام‌های ظالم برای جلوگیری از رسیدن پیام امامت به مردم بود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم، حجت الاسلام سیدحسین مؤمنی امروز در مراسم عزاداری امام موسی کاظم علیه السلام که در دفتر آیت الله محسن اراکی برگزار شد، اظهار کرد: از روایات نورانی امام موسی بن جعفر علیه السلام درک دقیق و عمیقی می‌توان داشت که همچنان پیام‌های ارزشمندی برای امروز ما دارند.

استاد حوزه علمیه قم بیان کرد: یک روایتی در جلد سوم کتاب دانشنامه امام مهدی از آیت‌الله ری‌شهری آمده که به مباحث مهمی درباره طولانی‌شدن غیبت امام زمان علیه السلام و نقش مردم در تغییر این فرایند اشاره دارد.

وی ادامه داد: در این روایت، یونس بن عبدالرحمن از امام موسی بن جعفر علیه السلام سوال می‌کند که آیا شما آن کسی هستید که قیام به حق کرده و زمین را از ظلم و جور پاک خواهد کرد و امام پاسخ می‌دهند که من قائم به حق هستم، اما کسی که وعده الهی را محقق می‌کند و زمین را سرشار از عدل و داد می‌سازد، پنجمین از نسل من است. او غیبتی طولانی خواهد داشت.

مؤمنی گفت: مسئله طولانی بودن غیبت با مفهوم بدا پیوند خورده است و امام موسی بن جعفر نمونه تاریخی بنی‌اسرائیل را بیان می‌کنند، در حالی که خداوند عذاب ۴۰۰ ساله برای بنی‌اسرائیل مقرر کرده بود، به دلیل چهل روز استغاثه و ناله آنان، این عذاب کاهش یافت و خداوند ۱۷۰ سال از مدت باقی‌مانده را بخشید و امام نیز می‌گویند که اگر شیعیان ما نیز همان‌گونه عمل کنند و با صداقت و استغاثه خواهان فرج باشند، خداوند فرج ما را نزدیک خواهد کرد.

استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: از سوی دیگر، غیبت طولانی امام زمان علیه السلام ناشی از شرایط اجتماعی است که مردم زمانه ایجاد کرده‌اند و هر امامی به واسطه امت خود، با ستم‌های حاکم مواجه شده و مسیر شهادت را پیموده است، تا زمانی که بستر مناسب ظهور فراهم نشود و عطشی حقیقی در مردم برای اتصال به امام ایجاد نگردد، وعده الهی محقق نمی‌شود.

وی افزود: این روایت همچنین ابعاد دیگری از شرایط غیبت را روشن می‌کند ضمن اینکه عدم معرفت به امام موجب اضطراب و دلهره در جامعه می‌شود و این یکی از بزرگ‌ترین عوارض بی‌توجهی به مسئله امامت است.

مؤمنی ادامه داد: حضرت موسی بن جعفر علیه السلام خود نیز مصائب بسیاری در راه تبیین حقیقت متحمل شدند همچون زندان‌های طولانی‌مدت، شکنجه‌های مستمر و در نهایت شهادت ایشان به صورت مظلومانه، همگی حاکی از تلاش نظام‌های ظالم برای جلوگیری از رسیدن پیام امامت به مردم بود.

وی عنوان کرد: بدن مطهر ایشان حتی پس از شهادت نیز در شرایطی دردناک و نشانه‌ای از بی‌احترامی دشمنان باقی ماند و آنچه این مصائب را معنادارتر می‌کند، تأثیر عمیق آن بر آگاهی مردم و تبلیغ پیام امامت در طول تاریخ بوده است.

استاد حوزه علمیه قم اذعان کرد: امام موسی بن جعفر علیه السلام نه تنها در زمان حیات خود بلکه با شهادت مظلومانه‌شان نیز چراغ هدایت را برای جویندگان حقیقت روشن نگه داشتند، چراغی که همچنان در دل‌های شیعیان روشن است و بیانگر تعهد به آرمان‌های امامت و انتظار فرج است.

مؤمنی اظهار کرد: در روایات آمده که بلاهایی که بر امام کاظم علیه السلام وارد شد، سپر بلای امت بود و موسی بن جعفر علیه‌السلام این بلاها را به جان خرید تا شیعیان دچار عذاب نگردند که این محبت و ایثار امام است.

وی بیان کرد: امام موسی کاظم علیه السلام فرمودند: شیعیان ما هر جا در شرق و غرب عالم باشند، از نظر ما پنهان نیستند، اگر بیماری به آنان برسد یا دچار غمی شوند، ما نیز غمگین خواهیم شد.

استاد حوزه علمیه قم گفت: معرفت نسبت به امام شرط اصلی است تا انسان بتواند مسیر دشوار تکامل را طی کند و فشارهای دنیا او را آسیب‌پذیر نکند.

مؤمنی تصریح کرد: امام موسی بن جعفر علیه‌السلام فرمودند کسی که قائم به حق است من هستم، اما آن موعودی که قرار است زمین را پر از عدل و داد کند، پنجمین نسل من است و غیبتی طولانی خواهد داشت که علت آن، خطرات و تهدیدهایی است که جان ایشان را تهدید می‌کند و در این مدت، برخی از مردم مرتد خواهند شد و برخی دیگر استوار خواهند ماند.

استاد حوزه علمیه قم بیان کرد: در روایت مذکور توصیه شده که در دوره غیبت چگونه از آسیب‌ها و فتنه‌ها مصون بمانیم که این موارد مشتمل بر شناخت معرفت اهل بیت علیهم‌السلام، محبت به آنان و پذیرش ولایت‌شان است که نتیجه این سه موضوع، موالات و برائت از دشمنان ایشان است.

وی ادامه داد: امروز اگر جامعه به سمت نور امام زمان عجل‌الله‌تعالی‌فرجه پیش برود و نام ایشان در خانه‌ها، خیابان‌ها، و بازارها جاری باشد، فتنه‌ها کمتر خواهد شد ضمن اینکه باید فرهنگ اهل بیت در جامعه احیا شود و محبت اهل بیت بدون معرفت کافی یک محبت گذراست.

منبع: خبرگزاری تسنیم استان قم/.