چالش‌های تصمیم گیری برای آرامستان نو / مردم منتظرند
چالش‌های تصمیم گیری برای آرامستان نو / مردم منتظرند

این روزها زائران و مجاوران کریمه اهل بیت در چند قدمی حرم مطهر، شب هنگام با عبور از خیابان اراک با صحنه وهم‌انگیزی مواجه می‌شوند که قابل توصیف نیست.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از شهر نیوز، از سال ۱۳۰۸ که دفن اموات در خیابان آستانه فعلی ممنوع می‌شود، زمین آرامستان نو توسط حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی خریداری و به قبرستان تبدیل می‌شود. تا ۱۳۹۹ دفن اموات در این آرامستان انجام می‌شد. در آنجا بیش از چهارصد شخصیت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آرمیده است. از شهدای غائله باقر خان و ستارخان گرفته تا مداح عراقی در این آرامستان مدفون هستند و این ظرفیت را دارد که به یک موزه تبدیل شود، اما در اثر کوتاهی متولیان در نگهداریش به یک معضل شهری تبدیل شده است. شهرداری قم با تعریف پروژه بهسازی قبرستان نو و در قالب طرح تملک مغازه‌ها که به لحاظ ترافیکی و بصری وضعیت نامطلوبی را ایجاد کرده بودند، سعی کرد این فضای ۵ هکتاری را به نحو مطلوبی با بهسازی در اختیار شهروندان قرار دهد.

اما پس از تخریب آخرین بنا، مخالفت‌‌هایی از سوی متولی این قبرستان یعنی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان قم و برخی مبنی بر حفظ نشدن حرمت قبور مشاهیر و علمای دینی مانع از پیشرفت کار شد.

«حسین دلاوری» رئیس اداره بهره‌وری موقوفات و امور خیریه استان قم بیان کرد: ما نمی‌توانیم موضوعات مرتبط به شهر را یک جانبه حل کنیم. مجموعه ۵ هکتاری قبرستان نو دارای سند وقفی و در اختیار اداره اوقاف و امور خیریه قرار دارد؛ اوقاف متولی این موقوفه است. چنانچه بخواهد طرح و برنامه‌ای در این منطقه اجرایی شود، پیش از آن باید با مالک تماس حاصل شده و طرحی را در جلسات مصوب کنیم که مورد رضایت طرفین و مردم باشد.

وی بیان کرد: همانطور که مستحضرید، ما در قبرستان نو قبر‌های جدید داریم. ما نمی‌توانیم این قبرستان را تبدیل به پارک کنیم و تجمعات افراد مختلف را شاهد باشیم. طبیعتا در این صورت نارضایتی مردم را خواهیم داشت.

دلاوری با بیان اینکه شهرداری پروژه‌ای را با عنوان تبدیل قبرستان نو به باغ مزار تعریف کرده است اظهار کرد: روزانه تلفن‌های مردمی زیادی مبنی بر مخالفت با تبدیل شدن قبرستان به باغ‌مزار داریم را که احتمال وجود دارد که با تبدیل قبرستان نو به باغ‌مزار حرمت قبور مشاهیر و علما حفظ نشود.

وی با تاکید بر اینکه شهر قم حساسیت‌های ویژه‌ خود را دارد، گفت:صاحبان قبور در مراجعات متعدد این درخواست را داشتند که فقط به ساماندهی کف و حجره‌های قبور بپردازیم و مانند بقیه بقاع متبرکه باقی بماند.

با بررسی این موضوع در رسانه‌ها با گفته‌های «علیرضا خاکی»،مدیرعامل سازمان زیباسازی، بهسازی و نوسازی اطراف حرم حضرت معصومه (س) مواجه می‌شویم که کاملا به دغدغه‌های مطرح شده اوقاف پاسخ می‌دهد او با بیان اینکه قبرستان نو قرار است به باغ‌موزه مشاهیر قم تبدیل شود در این پروژه هیچ تخریبی صورت نمی‌گیرد و حرمت تمام قبور حفظ می‌شود گفته است: این آرامستان ظرفیت بسیار خوبی برای مراجعه زائران و گردشگران دارد و اگر هرکدام از این مشاهیر و بزرگان به‌ تنهایی در هر شهری بودند محوریت توسعه گردشگری آن شهر محسوب می‌شدند.

وی با تأکید بر اینکه فضای اطراف حرم مطهر نیازمند فضای شهری و فضاهای مطلوب زائران است، گفت: هدف از بازآفرینی معرفی مشاهیر و بزرگان این آرمگاه است که با حفظ شأن تمامی قبور و جایگاه افراد صورت خواهد گرفت و به‌ هیچ‌ وجه بحث تخریب مطرح نیست و به دنبال بهسازی هستیم.

در گفتگو با تعدادی از راهنمایان گردشگری قم، آن‌ها بر این باور هستند که دو متولی این آرامستان تاریخی، میراث فرهنگی و اوقاف هستند که در رسیدگی به اوضاع این آرامستان مهم کوتاهی کردند تا به این وضعیت بغرنج برسد و شهرداری مجبور شود ورود کند. آن‌ها تاکید داشتند لزوما شهرداری و اوقاف و میراث فرهنگی قم باید در بهسازی این آرامستان تعامل موثری داشته باشند. البته که نگرانی آنها ترس از تکرار پروژه وادی السلام بود.

حرف‌ها و نکته‌های زیادی درباره سنگ اندازی‌های اوقاف در این پروژه وجود داشت که از مطرح کردنش صرف نظر شد، اما حقیقت این است، بعد از مونوریل موضوع آرامستان نو از پروژه‌هایی است که تعیین تکلیف آن آبروی این شهر محسوب می‌شود، مونوریل کمی پیچیده است، اما موضوع ساماندهی آرامستان نو که مطالبه بحق مجاوران و زائران شهر کریمه اهل بیت است بهسازی آن مشکل نیست تنها راهکارش این است که اوقاف قم با شهرداری از در صلح وارد شده و با تعامل یکدیگر برای وجهه این شهر هم که شده به شب‌های وهم انگیز خیابان اراک قم پایان دهند و یا اینکه اوقاف قم خودش طرح شهرداری را اجرایی کند.

انتظار می‌رود بخاطر مهمانان کریمه اهل‌بیت هم که شده تا پیش از آمدن سال نو اوقاف برای تعیین تکلیف این آرامستان که به یک معضل شهری تبدیل شده است اقدام نماید.