آلودگی هوا بر همه حوزه های زندگی تأثیر می‌گذارد
آلودگی هوا بر همه حوزه های زندگی تأثیر می‌گذارد

نماینده ایران در مجمع جهانی فقه اسلامی گفت: آلودگی هوا از زمره آلودگی‌هایی است که اگر ایجاد شد، پیامدهای تخریبگر آن در نظام‌های سلامت و روان و اقتصاد و آموزش و همه عرصه‌ها انعکاس می‌یابد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم، آیت الله احمد مبلغی امروز در نشست بررسی فقهی هوای پاک در محیط زیست استان قم گفت: ارائه الگوی محیط زیستی یک شهر، در صدر الگوهای اجتماعی قرار دارد؛ محیط زیست حکم مادر برای حوزه‌های دیگری دارد که باید سبک زندگی اسلامی در آنها پیاده شود. 

وی با بیان اینکه تدین اجتماعی، متأثر از تدین محیط زیستی است، خاطرنشان کرد: نداشتن تدین محیط زیستی، به معنای ستم به جامعه و ضرر رساندن به افراد و نسل‌ها است و چنین انسانی در حوزه‌های دیگر نیز متدین محسوب نمی‌شود، با تدین محیط زیستی، سایر تدین‌ها زمینه ظهور می‌یابد؛ لذا استان قم و مسئولان آن باید الگوی محیط زیست باشند که پایه‌ی همه تدین‌ها است. 

این استاد حوزه در ادامه سخنانش افزود: اگر قوانین و سنن الهی را نشناسیم، نه فرهنگ ما پا می‌گیرد، نه روابط اجتماعی استقرار می‌گیرد، نه نسل جدید می‌تواند با نسل قدیم صحبت کند، نه کسب و کار خوبی خواهیم داشت؛ یعنی همه نظام‌ها دچار اختلال می‌شوند، زیرا قوانین حاکم بر جامعه را که خداوند قرار داده کشف نکردیم و مراعات نکردیم و این، همه چیز را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

وی با بیان اینکه در وضعیت هوای آلوده، نظام سلامت فرد به خطر می‌افتد، نظام سلامت را بالاتر از نظام کسب و کار دانست و گفت: وقتی سلامت به خطر می‌افتد، برخی احکام دین هم کنار می‌رود، مثلاً روزه داری از کسی که روزه برای او مضر باشد، برداشته می‌شود؛ اختلال در سلامت یک فرد در خانواده، نظام خانواده را مختل می‌کند و این اختلال در سلامت افراد، به اختلال نظام در سطح میانی هم می‌آید زیرا نهادهای مسئول مثلا نمی‌توانند بودجه لازم را تأمین کنند.

مبلغی با بیان اینکه آلودگی، همه لایه‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد، اظهار داشت: جسم و روح هر دو به سبب رابطه دیالکتیکی که باهم دارند، تحت تأثیر قرار می‌گیرند و همه ما در معرض این معضل قرار داریم؛ نسل آینده، دست‌پروردگانی هستند در چارچوبی که ما می‌دهیم و بستری که ما می‌سازیم، لذا آنها هم از اختلال نظامی که ما ایجاد می‌کنیم متأثر می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: وقتی این اختلال‌ها باشد، عبادت هم مختل می‌شود، انسان نرمال و در پرتو آرامش است که خوب عبادت می‌کند؛ در سطح کلان، ساختارهای اجتماعی نیز تخریب می‌شود؛ نظام حیات بشری یک نظام به هم پیوسته است و اگر از خاستگاه فقه صحبت کنیم، اختلال نظام ناشی از آلودگی هوا، از بزرگترین اختلال نظام‌ها است، زیرا پایبندی به فقه به ما می‌گوید همین لحظه برو به آلودگی هوا بیندیش؛ این برو، خطاب به شمای استاندار، فرماندار، استاد، مسئول محیط زیست، حوزه علمیه، دولت، صاحبان صنایع، مالکان خودرو است.

عضو مجلس خبرگان رهبری آلودگی هوا را از زمره آلودگی‌هایی عنوان کرد که اگر ایجاد شد، در پی آن پیامدهای تخریبگر آن نه یک‌بار، نه در یک زمینه، نه نسبت به یک نظام، بلکه در نظام‌های سلامت و روان و اقتصاد و آموزش و همه عرصه‌ها انعکاس می‌یابد و امتداد پیدا می‌کند و تا ناکجا آباد می‌رود و در ادامه افزود: این اثر، مختص آلودگی هوا نیست، خاک داستانی غم‌انگیزتر دارد و آب نیز همین‌گونه؛ محیط زیست، چیزی نیست که بتوان آن را از زندگی جدا کرد. 

وی در پایان تصریح کرد: ما بر اساس مؤلفه‌های حیاتی و محیط زیستی بر روی زمین قرار داریم و دین ما و نگاه ما و ارزش ما و اقتصاد ما، نسل ما، آینده ما، فکر ما، آرامش ما، کسب و کار ما، اقتصاد ما، فرهنگ ما، همه و همه منوط به این است که در آغاز، با زبان‌ها و با لایه‌های علمی مختلف و با سیاستگذاری و راهبردپردازی، بر محیط زیست تمرکز کنیم.

منبع: خبرگزاری تسنیم استان قم/