حجتالاسلام علیرضا تکیهای در گفتگو با خبرنگار نسیم قم، در تشریح فلسفه اعتکاف گفت: اعتکاف ام العبادات است و تمام عبادات را در خود دارد. مقام معظم رهبری اولین عیار معنویت و اخلاق را در نظام جمهوری اسلامی اعتکاف دانستند.
تکیهای افزود: این موهبت سنت رسول خداست و پیشینه ابراهیم و اسمائیل علیهم السلام هستند که مورد خطالب خداوند قرار میگیرند؛ ما از ابراهیم و اسماعیل عهد گرفتیم که مسجد را برای طواف اعتکاف و نماز بیارایند.
رئیس ستاد اعتکاف کشوری با اشاره به اقداماتی که در زمینه برپایی اعتکاف در سطح ملی انجام شده است، بیان کرد: جریان اعتکاف از سالی که انقلاب اسلامی پیروز شد به صورت خودجوش در بین عموم مردم از قم به سراسر کشور بسط و گسترش پیدا کرد. همانگونه در احادیث اهلبیت فرمودند که دین از قم به همهجا منتشر میشود.
وی عنوان کرد: اعتکاف پیش از برنامهریزی خودجوش درحال رشد بود. ضرورت داشت یک تعدادی برنامهریزی برای حسن انجام این عبادت معنوی را به دست بگیرند. ستاد مرکزی سال ۷۳ طی نامهای به مقام معظم رهبری عرض کردند اگر اعتکاف در مقابله با تهاجم فرهنگی مناسب است، سکوهای نماز جمعه تبلیغ، صداوسیما و رسانهها ترویج و حضرت عالی تایید بفرمایید. پیرو این نامه مقام معظم رهبری ظرف یک هفته لبیک فرموده و شرایط هر سه جهت را فراهم کردند. از آن سال اعتکاف توسعه پیدا کرد و سال به سال روبه رشد است.
تکیهای تصریح کرد: آخرین آمار پیش از انقلاب بین ۲۰۰ الی ۳۰۰ نفر بود. اما پس از انقلاب اسلامی از ابتدا تا سال ۱۴۰۲ این عدد به یک میلیون نفر رسیده است. با این وجود میتوان گفت ما تورم دینی و فراوانی ارزشها را در پی داشتهایم.
رئیس ستاد اعتکاف کشوری با عنایت به اینکه این جریان در سطوح بینالمللی نیز سرایت پیدا کرد، اظهار داشت: دستگاههای بینالمللی فرهنگی کشور تقاضای ستاد اعتکاف را لبیک گفتند. دستگاههای جریان همافزایی بینالمللی ما ۳۲ دستگاه هستند که به جهانی شدن اعتکاف کمک میکنند. اعتکاف به مدد این همافزایان بینالمللی تا ۱۱۰ کشور گسترش پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه اعتکاف با گره خوردن با فطرت خداجویی انسان به راحتی توسعه مییابد، افزود: اعتکاف یک فرصتی است که مردم به محض مشاهده آن را میپذیرند.
تکیهای در پاسخ به این سوال که در زمینه حضور پررنگ نوجوانان و جوانان در اعتکاف چه گامهایی برداشته شده است، اذعان کرد: ما در ستاد یک شورای علمی داریم که به دلیل دسترسی به منابع و ذخایر در حوزه علمیه و دانشگاهها و همچین نظریات کارشناسی از سراسر کشور دریافت میکنند؛ پس از ویرایش و پیراستن، مدون و مصوب میکنند و سپس به سراسر کشور و ستاد مرکزی ابلاغ میشود.
رئیس ستاد اعتکاف کشوری بیان کرد: ما در طول سال با شورای علمی ستاد اعتکاف نشستهای منطقهای برگزار میکنیم، برای مثال در سال ۱۴۰۳ چهار نشست در شهرهای قم، تبریز، خراسان شمالی و شیراز با حضور ۸ استان دیگر برگزار کردهایم. در این جلسات کارشناسان مسائل مهم و فراگیر را مورد بحث و بررسی قرار میدهند.
وی خاطرنشان کرد: سال گذشته در همایش اعتکافی و در یک مجمع ۴۰ نفره ۳ روز در مسجد گوهرشاد برگزار شد خروجی آن توانست تصاعد حضور معتکفین از سال ۱۴۰۱ الی ۱۴۰۲ را تا ۷۰ درصد افزایش دهد. سال ۱۴۰۱ تعداد معتکفین ۶۰۰ هزار نفر بود اما در سال ۱۴۰۲ این رقم به یک میلیون نفر رسید.
تکیهای عنوان کرد: در نهمین نشست که امسال برگزار شد و ازجمله کسانی که در مسجد مقدس جمکران حاضر بودند، شوراهای راهبری اعتکاف هر استان، به ریاست نماینده ولی فقیه و امام جمعه هر استان، میدانداری و تصدیگری جریان مردمی، حوزههای علمیه، سازمان تبلیغات، نهاد نمایندگی رهبری معظم در دانشگاهها، بسیج دانشآموزی و آموزش و پرورش بود.
رئیس ستاد اعتکاف کشوری گفت: خروجی این نشست این بود که از روز اول ماه رجب با تراکم، هیجان و استقبال ویژهای در زمینه اعتکاف روبه رو شدیم. امسال رویکرد جریان دانشآموزی در برخی استانها مانند استان قم ۳ برابر شده است.
وی تصریح کرد: طبق آمار سراسری در سال ۱۴۰۲ از یک میلیون معتکف ۴۵۰ هزار نفر آنها دهه هشتادی دانشآموز بوده اند و در مجموع نیز ۸۰ درصد شرکتکنندگان جوانان زیر ۳۰ سال بودند و همچنین سال گذشته ۶۱ درصد معتکفین خواهران بودند.
منبع: خبرگزاری تسنیم استان قم/