استاد حوزه و دانشگاه گفت: یک زن میتواند در نقش مادری و همسری خلاقیت داشته باشد و والاترین کار فرهنگی، تربیتی و بزرگترین خلاقیت زنانه در داخل خانه داشته باشد و همچنین میتواند در اجتماع جایگاه علمی، سیاسی و فعالیتهای اجتماعی داشته باشد.
فرزانه حکیمزاده در گفتگو با خبرنگار نسیم قم، با اشاره به تغییری که در سبک زندگی مادران امروز نسبت به گذشته اتفاق افتاده اظهار داشت: موضوع این است که چه تحولی در نحوه نگاه خانمها به زندگی به فرزندداری، همسرداری و یا خانهداری پیدا شده؟ یعنی یک تفاوتی ایجاد و شرایط عوض شده که این پیامدها در رفتارها به وجودآمده است.
حکیمزاده گفت: ما باید ببینیم اگر که یک هنجار اجتماعی و رفتار اجتماعی تغییر کرده، این متاثر از چه عواملی است؟ واقعیت این است که اصولاً این نگاه و نگرش انسان است که رفتارهایش را شکل میدهد و انسان بر اساس آن دید و بینشی که دارد معمولا رفتار میکند.
استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: در رابطه با جایگاه زن، همسری، مادری، آن چیزی که عوض شده آن نگاه و نگرش است. وقتی که آن نگرش عوض میشود در نتیجه آن رفتارها و هنجارها هم تغییر پیدا میکند. سه نگاه وجود دارد که قرنهاست مطرح است، یک نگاه سنتی که میگوید زن با تمام تواناییهایش فقط محصور در خانه باشد؛ در نتیجه چون بخشی از توانمندیهای مختلف زن از جمله علمآموزی و یا ایفای نقش اجتماعی و حتی سیاسی مغفول میماند، به طور طبیعی یک نوع نادیده انگاشتن خود اتفاق افتاده و موجب نارضایتی زن میشود.
پژوهشگر حوزه زن و خانواده عنوان کرد: در قدیم این پدیده شدیدتر بوده و هم اکنون این نگاه درحال کمرنگتر شدن است. اما آنچه که جایگزین این نگاه سنتی شد یک نگاه تجدد گرایانه است. یک نگاهی که متاسفانه به جای اینکه نگاه قبلی را اصلاح کند، یک نقص بزرگتر در آن وجود دارد.
حکیمزاده تصریح کرد: این نگاه تجدد گرایانه غربی که آن هم بخشی از توانمندیهای زن، و بخشی از جایگاه، نقش و مسئولیتهای زن که مطابق با فطرت و نیازش است را نادیده گرفته و تأکید فراوان بر جایگاه اجتماعی زن میکند.
استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: این نگاه برخلاف تعبیر خودشان که فمینیسم و زن گرایانه است، درواقع مرد سالارانه است. چراکه میگویند همه آن امتیازاتی که مرد دارد از جمله حقوق سیاسی، حقوق اجتماعی و… اینها اصل و مهم است و زن زمانی میتواند به آن جایگاه واقعی برسد که مساوی با مرد باشد. درنتیجه نقش خانهداری، نقش فرزندآوری و نقش تربیت فرزند بیاهمیت جلوه داده شد و زنی مهم است که در اجتماع ایفای نقش کند.
وی افزود: یک زن میتواند به ابعاد مختلف وجودی خود برسد و خلاقیتهای مختلفی را که خدا به او داده را شکوفا کند. زن میتواند نقش مادری و همسری خلاقانه داشته باشد و والاترین کار فرهنگی، تربیتی و بزرگترین خلاقیت زنانه در داخل خانه داشته باشد و همچنین میتواند در اجتماع جایگاه علمی، سیاسی و فعالیتهای اجتماعی داشته باشد.
حکیمزاده در مورد اولویت نقش خانوادگی یک زن اذعان داشت: نگاه سوم میگوید که زن میتواند در همه عرصهها حضور داشته باشد و همه این عرصهها در جایگاه، زمان، شرایط و لزوم خاص خود اهمیت دارد. برای مثال برای یک خانمی که فرزند شیرخوار دارد، فرزند کوچکش اولویت دارد یا نقش اجتماعی او؟مسلماً در شرایط اولویت فرزند اوست.
پژوهشگر حوزه زن و خانواده بیان کرد: یک خانم واقعا باید خود را ارزیابی کند که چه استعدادها، تواناییها و چه زمینههای رشدی دارد. همچنین یک مادر باید از نظر جسمی به خودش برسد و در هیچ شرایطی نباید این موضوع مغفول باشد.
وی خاطرنشان کرد: مادر در جایگاه و شرایط مختلف خیلی خوب میتواند خلاق باشد و نقشهای مختلف را عهدهدار باشد، مادر بهترین مربی، معلم و پرستار است. مادر میتواند بهترین آرامش دهنده به همه اعضای خانواده و ایجاد کننده تعادل در درون خانواده باشد و همه اینها نقشهای بسیار مهمی است یک مادر میتواند ایفا کند.
حکیمزاده عنوان کرد: خانواده بنیاد اجتماع است. اجتماع از خانوادهها ساخته و تشکیل میشود. اگر خانوادهها دارای آرامش باشند و یک محیط متعادلی بر خانوادهها حکم فرما باشد که هر کدام بتوانند هم بهره خود را ببرند و هم نقش خود را به خوبی ایفا کنند و به عبارتی اقناع در خانواده حاصل شود، بسیاری از بزههای اجتماعی هم اتفاق نخواهد افتاد. و لازمه این اتفاق این است که به نقش مادر در خانواده اهمیت داده بشود و مادر بداند که ستون خانواده است.
منبع: خبرگزاری تسنیم استان قم/