به گزاراش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم، مهندس روح اله امرالهی رئیس شورای اسلامی شهر قم در حاشیه بازدید از شرکت گاز استان قم ودر خصوص تامین کمبود گاز در استان قم، اظهار داشت: یکی از راهکارهای عملی و مؤثر برای کاهش مصرف و افزایش بهرهوری گاز، تحلیل بخشی-فضایی مصرف گاز در شهر قم است، در این راستا، صنایع کوچک کورههای سنتی آجرپزی در پهنه جاده کاشان نیازمند توجه ویژه هستند.
وی ادامه داد: این پهنه با مساحت تقریبی ۲۰۰۰ هکتار، یکی از پهنههای بحرانی مصرف گاز در شهر قم به شمار میرود، برای حل این مسئله باید از الگوها و راهکارهای برنامهریزی فضایی بهره گرفت. پالایش عملکردی همراه با برنامهریزی یکپارچه فرابخشی، از جمله مهمترین تکنیکهای مناسب در این زمینه است، موقعیت ویژه این پهنه در کهنالگوی هویتی شهر قم ضرورت پالایش عملکردی این پهنه را به مدیران و برنامه ریزان شهری منطقه ای گوشزد می کند.
وی تصریح کرد: مجاورت این پهنه با کانون فرهنگ مهدویت جهان (مسجد مقدس جمکران) و عدم انطباق این همجواری در ابعاد سیما، منظر و اکولوژی، از مهمترین ضرورتهای این پالایش است. عدم عملکرد بهینه کورهها از منظر اقتصاد شهری، یکی دیگر از ضرورتهای اقدام اجرایی مدیریت شهری در این پهنه است. استفاده از فناوریها و شیوههای قدیمی و غیر بهینه، به همراه محدودیتهای مختلف در تغییر ساختار فناوری این کورهها، ساختار هزینه-فایده غیرمنطقی جلوه میدهد. علاوه بر این، پالایش فضایی-عملکردی این کورهها میتواند یکی از مهمترین ظرفیتهای توسعه شهر قم را در راستای بهرهمندی از ظرفیتهای اقتصادی-فرهنگی گردشگر مذهبی فراهم کند.
امرالهی، معضلات اکولوژیکی این پهنه و تأثیر متقابل آن بر زیستبوم شهر قم را از دیگر موارد با اهمیت برشمرد و افزود: وجود این کورهها در حریم شهر قم، به عنوان آلاینده ثابت، برخلاف قانون هوای پاک (مصوب سال ۱۳۹۶) است، با توجه به تشکیل کانونهای ریزگرد در سالهای اخیر، ناشی از برداشت خاک برای تولید آجر چرخه طبیعی خاک را برهم زده و منجر به تضعیف تابآوری اکولوژیکی شهر قم میشود و در ادامه با توجه به اقلیم شهر قم و تشکیل جزایر حرارتی (Thermal Island) کیفیت زیستمحیطی شهر قم را تحت تاثیر قرار می دهد، استقرار این کورههای آجرپزی از منظر ردپای کربن، ردپای استفاده از زمین و کاهش ظرفیت زیستی منطقه، نامعقول و قابل تأمل است.
وی افزود: حقوق مالکان صاحبان این صنف و جامعه این صنف که از سطوح مختلف اجتماعی کسب درآمد می کنند نیز باید مد نظر مسئولین و برنامه ریزان شهری- منطقه ای قرار گیرد، چنانچه تصمیماتی بدون مشارکت صاحبان این کورههای آجرپزی گرفته شود از ضمانت اجرایی لازم برخوردار نخواهد بود و مشکلات پایدار خواهد ماند و یا با تصمیم گیری های یک جانبه مدیریتی معیشت اقشار زیادی با مخاطره روبرو خواهد شد که از منظر عدالت اجتماعی و حقوق مکتسبه اشتباه می باشد.
رئیس شورای اسلامی شهر قم تصریح کرد: لذا می بایست با مشارکت مردم و مالکان و در نظر گرفتن جمیع شرایط فرهنگی، اقتصادی، زیست محیطی، پایداری اکولوژیک و زیست بوم بهسازی سیما و منظر شهری ورودی شهر قم از محور کاشان برنامه ها تدوین گردد.
وی افزود: تغییر سازمان و ساختار فضایی-کالبدی این پهنه و تبدیل آن از اراضی قهوهای (Brownfields) به اراضی پایدار (Sustainable Fields)، از جمله تکنیکهای ضروری شهرسازی برای این پهنه است.
امرالهی ادامه داد: امروزه سهم مصرف گاز در این کوره ها به روش سنتی درصد بسیار بالایی از سرانه گاز مصرفی استان در حوزه صنعت را تشکیل می دهد، در حالی که میتوان با استفاده از تغییر کاربری این حوزه به کاربری های تجاری-خدماتی و صنایع و کارگاه ها، انبارها و سردخانه ها در حوزه صنایع تبدیلی و بسته بندی و انبار داری و همچنین تامین اراضی از این پهنه سرزمینی به شرکت های دانش بنیان و های تک که با کمترین مصرف انرژی در بخش های مختلف سود آوری اقتصادی بسیار بالایی برای استان و کشور به ارمغان می آورد و مالکان این عرصه و کارگران شاغل را از توانمندی اقتصادی بسیار مطلوب تری برخوردار می کند که علاوه بر بهره مندی از ارزش افزوده بهتر از شرایط مناسب تری در حوزه فعالیت برخوردار می کند و ثمرات سرزمینی آن اعم از کاهش مصرف گاز و حذف آلودگی های بصری و هوا و خاکی از پهنه سرزمینی به ارمغان می آورد.
وی در پایان تاکید کرد: قاعدتا با توجه به وجود شهرک صنعتی محمود آباد و پیش بینی مجموعه های صنعتی تولید آجر در آن شهرک صنعتی نیاز استان و استان های همجوار در حوزه آجر و مصالح ساختمانی با مخاطره روبرو نخواهد شد.