حوزه‌های علمیه همواره پژوهش‌محور بوده است
حوزه‌های علمیه همواره پژوهش‌محور بوده است

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه، گفت: ساختار درس خارج از گذشته‌های بسیار دور مبتنی بر پژوهش و تحقیق بوده است و در حال حاضر بر اساس منابع رسمی قریب ۲۷۰ نشریه علمی در حوزه علوم انسانی اسلامی نمایه شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم، حجت‌الاسلام ابوالقاسم مقیمی حاجی امروز در آیین تجلیل از پژوهشگران و فناوران برگزیده استان قم که در دانشگاه قم برگزار شد، اظهار کرد: پژوهش موتور پیشران رشد و پیشرفت کشور است و به این مسئله باید با یک دید کلان‌تری نگرش شود.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه بیان کرد: در عرصه‌هایی که در دهه‌های اخیر شاهد رشد پیشرفت بوده‌ایم و مایه سربلندی کشور شده به وضوح برنامه‌ریزی پژوهشی قابل مشاهده است.

وی با بیان اینکه سرمایه‌گذاری در عرصه پژوهش پیشرفت حاصل می‌کند، ابراز کرد: در راستای اثربخشی پژوهش‌ها در جامعه، حلقه مفقوده مهمی وجود دارد و آن نهاد اندیشکده‌ها است که چارچوب و نظامات فکری را از پژوهش اخذ و با ارتباط با مدیران میدان آنها را مرتبط با تقنین و اجرا می‌کند.

مقیمی با اشاره به وضعیت پژوهش در حوزه‌های علمیه، عنوان کرد: ساختار درس خارج از گذشته‌های بسیار دور مبتنی بر پژوهش و تحقیق بوده است و در حال حاضر بر اساس منابع رسمی قریب ۲۷۰ نشریه علمی در حوزه علوم انسانی اسلامی نمایه شده است.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه خاطرنشان کرد: در این میان ۱۳۰ نشریه برای نهادهای حوزوی است و همچنین ۸۲ نشریه تخصصی هنوز رتبه کسب نکرده‌اند و ۲۰۰ نشریه داخلی در واحدهای آموزشی منتشر می‌شود.

توجه به پژوهش در  آموزش‌ و پرورش 

علیرضا رحیمی، مدیرکل آموزش‌ و پرورش استان قم نیز در این آیین، اظهار کرد: پژوهش یک مبحث بسیار دقیق است و پژوهشگران باید به این مسئله توجه داشته باشند که گاهی بعضی مقوله‌ها آن‌ چنان پیچیده نشان داده می‌شوند که از ورود به آن و انجام آن اجتناب می‌کنیم.

مدیرکل آموزش و پرورش استان قم بیان کرد: در آموزه‌های دینی پذیرش اسلام مبتنی بر پژوهش است و اصول دین ما باید از طریق تحقیق و پژوهش و استدلالات عقلی پذیرفته شود.

وی ابراز کرد: انسان به هر موضوعی که می‌رسد، باید پیرامون آن را بررسی کند ضمن اینکه سراسر زندگی انسان با این مسئله عجین شده است.

رحیمی افزود: چارچوب‌های امروز برای کار پژوهشی چارچوب‌های خاصی است که گاهی افراد را از ورود به آن بازمی‌دارد.

مدیرکل آموزش و پرورش استان قم تصریح کرد: در نظام آموزش و پرورش در حوزه پژوهش اقدامات بسیار خوبی صورت گرفته است، برای مقال در مقطع ابتدایی جشنواره جابر بن حیان را داشتیم که بچه‌ها به نوعی در حوزه پژوهش دست‌ورزی می‌کنند.

وی ادامه داد: بحثی به‌عنوان معلم پژوهنده برگزار شده که هزار و ۶۰۰ نفر در سال گذشته از معلمین در این طرح شرکت داشتند و این آمار به‌ دلیل گسترده بودن پرسنل آموزش‌وپرورش، آمار قابل‌توجهی است.

رحیمی یادآور شد: جشنواره نوجوان خوارزمی نیز از جمله فعالیت‌های پژوهشی آموزش و پرورش محسوب می‌شود که همین امسال ۷ نفر از دانش‌آموزان قمی در کشور حائز رتبه شدند، بنابراین این نگاه نگاهی است که روزبه‌روز در حال توسعه و گسترش است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان قم خاطرنشان کرد: ما آمادگی داریم تا در پژوهش سراهای آموزش و پرورش از اساتید دانشگاه‌های مختلف استان استقبال کنیم که دانش‌آموزان بتوانند از آن‌ها در امور پژوهش و فناوری راهنمایی بگیرند.

منبع: خبرگزاری تسنیم استان قم/