معاون شهرسازی و معماری شهرداری قم گفت: سطح قم دارای ۱۳ هزار هکتار محدوده است که ۲ هزار و ۱۶ هکتار سکونتگاه غیر رسمی، ۱۶۰۰ هکتار بافت فرسوده و ۳۱۲ هکتار نیز بافت تاریخی که در مرکز بافت فرسوده قرار گرفته است مواجه هستیم.
مجید متینفر در گفتگو با خبرنگار نسیم قم، با اشاره به علت مخالفت شهرداری با اعلام ۳۱۵ هکتار به عنوان بافت تاریخی اظهار داشت: سطح قم بالغ بر ۱۳ هزار هکتار محدوده است که ۲ هزار و ۱۶ هکتار سکونتگاه غیر رسمی و حدود ۱۶۰۰ هکتار بافت فرسوده و ۳۱۲ هکتار نیز بافت تاریخی که در مرکز بافت فرسوده قرار گرفته است مواجه هستیم.
متینفر در تشریح اقدامات صورت گرفته در جهت حفظ آثار تاریخی گفت: شاید این ابهام وجود داشته باشد که شهرداری با موضوعات مرتبط با میراث و مباحث تاریخی مخالف است؛ اما ما خود را به حفظ، نگهداری و حراست از آثار تاریخی ملزم میدانیم. ازجمله اقدامات خوبی که انجام شده؛ شناسایی خانههای تاریخی، حفظ و نگهداری و تملک این خانهها و مدیریت آنها به گونهای که دستخوش تغییر و تخریب نشوند بوده است.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری قم بیان کرد: نکته لازم به ذکر این است که واقعیتهای جامعه باید مورد بررسی قرار بگیرد. طی بررسیها ۳۱۲ هکتار بافت تاریخی میتواند به نصف تقلیل پیدا کند، کمااینکه در این راستا جلسات متعددی با همکاران میراثفرهنگی، استانداری و راه و شهرسازی داشتیم.
وی عنوان کرد: متأسفانه درحال حاضر بواسطه اینکه هیچ انگیزهای برای بهسازی واحدهای مستقر در این بافت وجود ندارد یا خالی از سکنه شده و یا اتباع سکونت پیدا میکنند. گاهی در برخی محلات خطرات امنیتی برای استان ایجاد شده است.
متینفر تصریح کرد: این طرح ویژه زمانی که به استان ابلاغ شد آن را بهخاطر وجود آثار سوءی که برای مردم بدنبال داشت چندین ماه معلق نگهداشت. پس از ابلاغ و طبق طرح تفصیلی آن چیزی که مردم از نظر تراکم منطقه، طبقه و محله برخوردار بودند بشدت کاهش پیدا کرد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری قم اظهار داشت: ما طی ۳سال اخیر یک همدلی و اتفاق نظر بین دستگاهی استان صورت گرفت که برای برونرفت از این موضوع چه اقدامی باید انجام دهیم. ما طی این جلسات کارشناسی و مدیریتی به این نتیجه رسیدیم که ما با ۷۰ اثر ثبت شده تاریخی و قریب به ۴۰۰ اثر واجد ارزش در شهر قم مواجه هستیم.
وی افزود: ما در جلسات مختلف که در حضور استانداران وقت، نمایندگان محترم مجلس در کمیسیون ماده ۵ برگزار شد، اتفاق نظر این بود که این بافت میبایست از این بنبست خارج شود.
متینفر با تأکید براینکه ما تحت هیچ عنوان موضوعات آپارتمانی را در بافت دنبال نمیکنیم، اذعان کرد: این موضوع یک مطالبه مردمی است و قالب مردم میخواهند مجوز همکف و بدون عقبنشینی به آنها داده شود. اعتراض مردم باعث شد تا به این سمت برویم که طرح ویژه را ایجاد کنیم.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری قم بیان کرد: قم دومین قطب گردشگری کشور است. یکی از جاهایی که به جد برای احداث آپارتمان و هتل مستعد است بافتهای اطراف حرم میباشد و قالبا بافت تاریخی است و شکلگیری آنها نیز صورت گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: ما در این بافت محورها را نیز داریم. با هزینه شهرداری و همکاریهای سطح استان صورت گرفته، بسیاری از محلات و بافتهای قدیم در زمینه کفسازی و جدارهسازی احیا شد. ما قریب به ۲۲ محور داریم که ۱۷ تای آن بهسازی صورت گرفته است. فردی که ساکن در یک ملک ۵۰۰ متری است چرا باید مجوز یک همکف و زیرزمین بگیرند؟
متینفر درباره طرح روشن شهرداری برای اجرای طرح ویژه عنوان کرد: یک نگرانی که وجود دارد این است که مشاور اداره کل میراثفرهنگی بررسیهایی را ارائه دادند که مخالفت (وتو) شد. در مقطعی دیگر در حضور آقای استاندار به راه و شهرسازی تکلیف کردند که ظرف مدت ۲ ماه مشاور بگیرند. نماینده محترم وزیر میراث (دکتر ایزدی) نیز به قم آمدند، بازدید انجام شد و بر این موضوع صحه نیز گذاشتند.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری قم گفت: سپس نتایج گزارش مشاور کمیسیون ماده ۵ به مصوبه قبلی قرار گرفت و بازهم میراثفرهنگی مخالفت کرد. نکته مهم اینجاست که یکی از مواردی که میراث در مکاتبات خود عنوان کرد همکف، زیرزمین و بدون عقبنشینی بود. یکی از معضلات این محلات عرض کم معابر است. چنانچه شخصی اقدام به احداث بنا کند کوچه بسیار باریک میشود و مباحث آتشنشانی و خدمات درمانی مختل میشود.
وی تصریح کرد: طبق سیاستهای تشویقی شورای عالی معماری شهرسازی ابلاغ شده، ۴ طبقه روی پیلوت مجوز میدهیم که تا حدودی نیز رونق پیدا کرده و آمار صدور پروانه گواه این است. متأسفانه این مشوقها برای بافت تاریخ بجای اینکه روی همکف باشد زیرزمین است و به همینخاطر استقبالی از مردم صورت نمیگیرد.
منبع: خبرگزاری تسنیم استان قم/