بافت تاریخی قم در پیچ و خم بازنگری طرح اولیه
بافت تاریخی قم در پیچ و خم بازنگری طرح اولیه

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم گفت: راهکار برون‌رفت از شرایط کنونی قوانین سختگیرانه، طرح ویژه و بازنگری بر طرح اولیه توصیف کرد که توسط کارشناس و مشاور مربوطه صورت می‌گیرد.

علیرضا ارجمندی در گفتگو با خبرنگار نسیم قم، در مورد وضعیت بافت تاریخی قم اظهار کرد: ما دو تعریف از بنای تاریخی داریم؛ اولی بافت فرسوده و دیگری بافت تاریخی. بافت تاریخی با معماری‌هایی است که بیش از ۱۰۰ سال عمر و با نظر کارشناس دارای دانه‌های باارزش باشد و در گذرها و معابر واجد شرایط قرار گرفته باشد.

ارجمندی با تاکید بر اینکه در حوزه‌های مختلف گردشگری، تاریخی و آداب‌ و رسوم ماهیت هر شهر با بافت تاریخی آن مشخص می‌شود، گفت: هویت هر شهر بافت تاریخی آن است و ماندگار می‌ماند تا آیندگان با این وجود می‌بینند که نیاکان‌شان چگونه زیست می‌کردند و در زمان حال به چه دستاوردهایی دست پیدا کرده‌اند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم بیان کرد: قم پیشینه ۷ هزار ساله دارد و ما در این راستا مقدمات فاز اول سایت موزه قل درویش (شهر ۷هزار ساله) را افتتاح کنیم. محدوده بافت در سال ۸۸ مشخص و ابلاغ شده است و در سال ۱۴۰۰ ضوابط آن تعیین و تکلیف شد.

وی عنوان کرد: بین ضوابط و محدوده بین دستگاهی اختلافاتی وجود دارد. با پیگیری‌های یکی از مشاوران ما طی ۳سال بررسی ضوابط مربوطه را ارائه و ابلاغ نمود و شهرداری در این زمینه درحال تمکین و استعلام است. واقعیت اینجاست که متولیان هر طرح پس از مدتی متوجه نواقص آن می‌شوند. مواردی که بین ما (میراث فرهنگی)، شهرداری و میراث فرهنگی وجود دارد که نشان از مواردی سختگیرانه است.

ارجمندی با اشاره به راهکار ایجاد برون‌رفت از شرایط کنونی قوانین سختگیرانه تصریح کرد: اخیرا در مصوبه ماده ۵ در قوانین و مقررات، حتی در مجلس طبق قانون ۳حفاظت عنوان می‌کند؛ راهکار آن طرح ویژه‌ای است که مسکن و شهرسازی باشد فراهم آورد. مراد از طرح ویژه، بازنگری بر طرح اولیه است که توسط کارشناس و مشاور مربوطه صورت می‌گیرد. 

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم اظهار داشت: در یکی از این مناطق بافت تاریخی بنا بود ۴۰۰خانه حفظ شود. به این مسئله تکدانه‌ای نگاه کردند. بافت را نمی‌توان به صورت تکدانه‌ای در نظر گرفت. در طرح ویژه یک مشاور ضوابط را تجدیدنظر می‌کند و دانه دانه پلاک‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهد. تکدانه‌ای بافت محسوب نمی‌شود و صرفا نگهداشتن آثار است. 

وی افزود: ما بر این اعتقاد هستیم که در برخی ضوابط باشد کشایشی ایجاد شود. ما هم معتقدیم در بعضی مناطق همکف و زیرزمین نباید باشد مگر اینکه همکف و طبقه اول تعریف شود. ضوابط به ما ابلاغ شده و شرایط این است که طبق قانون و مصوبه هیئت وزیران که در هفته گذشته در دستورکار قرار گرفت عمل کنیم.

ارجمندی اذعان کرد: مطابق با مصوبه ماده ۳مجلس، مسکن و شهرسازی موظف است ظرف ۵سال طرح ویژه را اجرایی کند و این یک قانونی است که از وظایف مسکن و شهرسازی‌ست. در این طرح ویژه می‌توانند طبقات هم مورد پیشنهاد قرار دهند. چنانچه مصوبه شورای عالی شود ما مکلف یه اجرا هستیم و همکاری می‌کنیم. 

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم بیان کرد: ما در حوزه گردشگری در برخی مناطق به این طرح ویژه نیاز داریم. ما در برخی مسائل با شهرداری موافق هستیم اما در زمینه تکدانه‌ای خیر. ما طی جلساتی که داشتیم ۲۱۲هکتار را مطرح کرده‌ایم ولی شهرداری ۱۶۰هکتار را پیشنهاد داده‌ که ما موافق نیستیم.

وی خاطرنشان کرد: ما در تاریخ ۱۴۰۳/۷/۵ یک مصوبه در کمیسیون ماده ۵ داریم که مجدد مسکن و شهرسازی مکلف شد طرح ویژه را اجرایی کند، اما این سازمان از اجرایی کردن آن امتناع می‌ورزد. اگر طرح ویژه را اجرایی کنند ما در چهارچوب قوانین همراهی می‌کنیم.

ارجمندی عنوان کرد: برون رفت از این مسئله در بسیاری از شهرها و استان‌های کشور ما مطرح، مورد اهمیت و همچنین اقتصادی قرار گرفته است. معمولا زمین‌هایی که در بافت هستند به دلیل تجاری شدن و ارزش‌افزوده‌ای که پیدا کرده است، گران‌تر از زمین‌های بیرون از بافت هستند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم در زمینه فرهنگ‌سازی در رسانه‌های اجتماعی و رسانه‌های مجازی گفت: بافت و ضوابط مشخص هستند، رسانه‌های فعال می‌توانند از اهمیت بافت برای مردم بگویند و فرهنگ‌سازی کنند. برخی از استان‌ها مانند یزد به این خاطر موفق بوده‌اند که توانستند زندگی مردم را با بافت تاریخی گره بزند و هر خانه‌ای در آنجا یک کاربری خاص ازجمله صنایع دستی، رستوران، گالری و… شده است.

وی تصریح کرد: ما با همکاری خوب شهرداری و دستگاه قضا مرمت بازار کهنه را شروع کرده‌ایم. خانه‌ها و کوچه‌های اطراف آن نیز می‌تواند کاربری خاص بگیرد و مردم مراقبت از آن را به ما گوشزد می‌کنند.

منبع: خبرگزاری تسنیم استان قم/