بررسی بند رودخانۀ شور و تآثیر آن بر تالاب مُره و افزایش گرد و خاک در شهر قم
بررسی بند رودخانۀ شور و تآثیر آن بر تالاب مُره و افزایش گرد و خاک در شهر قم
موضوع بند رودخانۀ شور و تآثیر آن بر تالاب مُره و افزایش گرد و خاک در شهر قم در قم‌پژوهی این هفته با حضور کارشناسان و علاقه مندان زیست محیطی بررسی و آسیب های موجود مورد نقد قرار گرفت‌.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم، در ابتدای این نشست که به عنوان پانصد و سی و سومین جلسه قم پژوهی در دانشگاه طلوع مهر قم برگزار شد، مهندس محمود روح الله پور، دانش آموخته منابع طبیعی و آبخیزداری پیرامون موضوع بند رودخانۀ شور و تآثیر آن بر تالاب مُره و افزایش گرد و خاک در شهر قم اظهار داشت: بر اساس قطع حق‌آبه‌های مختلف در دشت مسیله، پوشش گیاهی در معرض تهدید قرار گرفته و با توجه به خشک شدن پهنه بزرگ آبی دریاچه نمک، ما در فصل گرما شاهد وزش بادهای شرقی و افزایش گرد و غبار هستیم. در این راستا یکی از وظایف ذاتی اداره کل منابع طبیعی، حفظ پوشش گیاهی در این مناطق بیابانی است تا پایداری آن را حفظ کند.
وی بیان کرد: عزیزانی در این مجموعه به این نتیجه رسیده‌اند اگر بتوانند با یک سیستم پخش سیلاب بر روی رودخانه شور در محدوده مرز استان آب را به یکی از شاخه های اصلی این رودخانه قدیمی برگردانند، می‌شود پوشش گیاهی را در سطحهای مختلفی ایجاد و از گسترش کانونهای گرد و غبار جلوگیری نمایند.
روح الله پور عنوان کرد: این پروژه از ابتدا مورد نقد دوستداران محیط زیست و منابع طبیعی بوده و هست و یک مناقشه چندین ساله‌ای را شکل داده و اخیرا نیز این موضوع در فضای رسانه، داغ شده و دو جلسه‌ای را در برنامه پرونده ویژه شبکه استانی قم به خود اختصاص داده، اما به نظر می رسد در مجموع این موضوع به خوبی ارزیابی نشده است.
وی تصریح کرد: امید است با ارزیابی‌های کارشناسی، تصمیمات درستی در ارتباط با این موضوع گرفته شود، در این راستا برای طرح مساله، به استنادهای ساده‌ای می‌پردازم؛ نظامات طبیعی که ما تحت تاثیر آن قرار داریم، مباحث کلانی دارد، به طور مثال یکی از نظاماتی که بر روی کره زمین حاکم است، حرکت زمین به دور خودش است، این وضعیت، پدیده‌ای به نام شب و روز ایجاد می‌کند.
این دانش آموخته منابع طبیعی و آبخیزداری خاطرنشان کرد: همین زمین در یک حرکت دیگری به دور خورشید یک نظامات دیگری را به نام فصول برای ما پدید می‌آورد و این نظامات بر روی کره خاکی تاثیراتی دارد که قطعا حیات موجودات زنده و زیست انسان‌ها و جانوران وابسته به آن است.

اتوبان قم - گرمسار پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم
وی اظهار داشت: در این میان یکی از نظاماتی که ما بیشتر از همه تحت تاثیر آن هستیم، پیکره‌های آبی بر روی زمین است که بسته به مقیاس و جایگاهی که وجود دارد، شکل می‌گیرند؛ ما آموخته‌ایم که پهنه‌های آبی بزرگ مثل اقیانوس‌ها و دریاها در مقیاس زمان و مکان‌شان، تاثیراتی دارند، به طور مثال در طول روز آب به دلیل خواصی که دارد، گرما را در خودش نسبت به خشکی‌های‌اطرافش ذخیره می‌کند، در نتیجه در روز، وزش باد از دریا به ساحل و شب نیز برعکس اتفاق می‌افتد به این دلیل آب، دیرتر گرما را از دست می دهد.
روح الله پور در این باره ادامه داد: این پدیده‌ها در مقیاس شبانه روز بود؛ حال در مقیاس کلان‌تر اگر فصل گرما و آغاز فصل سرما را ملاک قرار بدهیم، در طول فصل گرما، دریا گرما را به خود جذب کرده و تبدیل به منبع حرارتی می‌شود و مقداری آب را تبخیر و در نتیجه تبخیر، ضمن تامین رطوبت هوا، تعادل دمایی ایجاد می شود.
وی عنوان کرد: متقابلا در فصل سرما نیز آب به تدریج این گرما را از دست می‌دهد و ضمن تامین دوباره رطوبت اینبار با گرم کردن محیطی تعادل دمایی ایجاد می‌کند.
وی ادامه داد: در فلات مرکزی قطعا ظرفیت آبی کلان را نداریم و پیکره‌های کوچکتر آبی با مختصات و ویژگی‌های دیگری وجود دارد، اما با همه تفاوت‌های ظاهری همان کارکرد را برای پهنه‌های آبی متصور هستیم.
این دانش آموخته تصریح کرد: در فلات مرکزی، پهنه‌های آبی مانند دریاچه نمک، حوض سلطان، تالاب و باتلاق گاوخونی دارای خصیصه‌ها و ویژگی هایی هستند که از جمله وجود عمق کم و در هنگام خشکی به رنگ سفید درمی‌آیند و معمولا در انتهای حوزه‌های آبخیز و در فروچاله‌ها شکل می‌گیرند و مملو از املاح هستند، که این ویژگی‌ها کمک می‌کند طی چند فرایند همان کارکردی که دریاها دارند را نیز برای ما در این مناطق بیابانی ایفا می کنند.
وی عنوان کرد: نخستین مورد، آن زمانی است که رطوبت دارند مانند دریا که اگر در فصل گرما رطوبت داشته باشند، آب گرما را ذخیره می‌کنند و به سطح زیرین خود انتقال می‌دهند و نهایتا دمای محیط را کمتر کرده و رطوبت را در اختیار محیط پیرامونی و بیابانهای اطرافشان قرار می‌دهند.

روح الله پور افزود: دومین ویژگی بارزشان این است که اگر آب را از دست بدهند به واسطه املاح شان به رنگ سفید در می آیند و این موضوع کمک می کند تا این سطح خنک تر باشند و این خنکی به تدریج باعث می‌شود جریانات هوایی شکل بگیرد، حال علاوه بر این دو خصیصه قبلی یعنی رطوبت و رنگ سفید به دلیل املاح و نمک، خاصیت دیگری نیز وجود دارد و اینکه آب دریاچه به این راحتی تبخیر نمی‌شود.
وی گفت: حال اگر سطح رویین خشک شود، به تدریج بر اساس خاصیت گذرندگی، رطوبت از لایه های زیرین به سطح می‌آید و به تدریج این رطوبت را در اختیار محیط پیرامونی قرار می‌دهد، با توجه به سه ویژگی بیان شده، یک ویژگی بزرگتری را شکل می‌دهند، به این ترتیب که پیکره آبی، گرما را به لایه های زیرین خود و در نهایت زمین انتقال می‌دهد و لایه‌های نمکی به تدریج گرما را ذخیره می‌کند.
این دانش آموخته منابع طبیعی و آبخیزداری در ادامه افزود: وجود تالاب و پهنه آبی، گرما را به جای دیگری منتقل می‌کند، البته سرعت این انتقال و تبادل حرارتی بسیار کند است، پس چهار ویژگی مهم در پهنای آبی فلاتهای مرکزی و بیابانی وجود دارد که حفظ این کارکردها باعث می‌شود محیط شکننده‌ای همچون بیابان، زیست‌پذیری برای انواع موجودات آسان و روان باشد.
وی بیان کرد: پهنه های آبی استان، شناخته شده است و در آن دریاچه نمک و حوض سلطان و پهنه آبی مره و پهنه آبی بهشت معصومه وجود دارد، این خصیصه‌هایی که برشمردیم برای این پیکره‌های آبی متصور است، برخی از پهنه‌ها به دلیل مشکلات زیست‌محیطی، دیگر کارکرد گذشته را ندارد، در واقع ما با ندادن حق‌آبه دریاچه نمک و پیگیری نکردن مسائل مربوط به آن، جمعیت زیادی از مردم را گرفتار و هزینه‌های زیادی را تحمیل کرده ایم.
این دانش آموخته منابع طبیعی و آبخیزداری تصریح کرد: ما باید آنچه مانده را حفظ کنیم؛ ما تنها یک پهنه آبی و تالاب به نام مُره داریم که دست‌اندازی‌های زیادی به آن شده و تهدیداتی در مورد آن وجود دارد که این تالاب را به حداقل میزان سطح خود رسیده و ظاهرا در استان توان جلوگیری از تعدی‌های بالادستی وجود ندارد پس تنها می‌توانیم در خانه خودمان آن را مدیریت کنیم.
وی اظهار داشت: از جمله اتفاقات دیگری که افتاده و مدیر کل محیط زیست قم به آن اشاره درستی داشته این است که به واسطه برخی از اقدامات در مسیر و خطوط مواصلاتی از جمله ایجاد کانال حفاظتی که اکنون به عنوان زهکش تالاب عمل می کند که برای اولین بار مطرح شده باعث گردیده تهدید دیگری در پهنه تالاب داشته باشیم، حال در این وضعیت، یک مجموعه‌ای تصمیم می‌گیرد یک پوشش گیاهی در آن محدوده ایجاد کند که از دو دیدگاه این مساله قابل نقد است.
روح الله پور ادامه داد: مسیر رودخانه شور و مسیر فعلی‌اش در حالت عادی به سمت دریاچه نمک می‌رود و در سیلاب بالاتر به سمت مره حرکت می‌کند و اگر سیلاب بالاتر باشد وارد شاخه‌های فرعی می‌گردد، نهایتا اگر حوض مره را سرریز کند، وارد حوض سلطان می‌شود و نهایتا به سمت دریاچه نمک حرکت می‌کند، بیش از ۱۵۰ سال است این وضعیت وجود دارد و در حال حاضر ما حاضریم به دو شکل این موضوع پیش‌آمده را مورد نقد قرار دهیم.
وی گفت: اگر از نگاه محیط زیست بخواهیم به بحث پهنه یا تالاب مره نگاه کنیم، دوستان محیط زیست یکی دو سال پیش آن را ثبت کردند و در آیین نامه اجرایی حفاظت از تالاب‌ها سه پهنه آبی دریاچه نمک حوض مره و حوض سلطان آمده و بالاخره مسائل قانونی قطعا برای آن مترتب است.
این دانش آموخته افزود: از نگاه محیط زیست بیشتر، بحث حقابه مطرح است، ما درصدد هستیم ببینیم این پروژه به حقابه تالاب مره دست اندازی میکند یا این گونه نیست، من از اطلاعات عمومی و محاسبات ساده استفاده می‌کنم، دوستان محیط زیست پهنه تالاب مره را بین ۱۰ تا ۱۱ هزار هکتار اعلام می‌کنند، اگر بگوییم عمق متوسط تالاب مره ۱۰ سانتی متر است، در این پهنه آبی چیزی حدود ۱۰ میلیون متر مکعب آب وجود دارد، اما آب مورد نیاز تالاب فقط به این میزان نیست.
وی بیان کرد: ما در منطقه گرم و خشک قرار داریم و تبخیر ما ۱.۷ تا ۲.۷ متر است، در این وضعیت باید حق آبه ناشی از تبخیر را نیز حساب کنیم، در این خصوص ما میزان تبخیر را ۱۵۰ میلی متر می‌گیریم و ضرب در پهنه تالاب می‌کنیم، می‌بینیم ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب نیاز داریم تا بعد از تبخیر، این میزان آب موجود باقی بماند تا تالاب را بدین صورت کنونی ببینیم.

روح الله پور عنوان کرد: در این شرایط بقیه آب با کمک سیلاب تامین می‌شود، چون اگر دبی‌هایی که اعلام می‌شود، از ۱.۴ تا ۳.۳ مترمکعب بر ثانیه، را ضربدر ۳۶۵ روز کنیم این ظرفیت ۴۵ تا ۱۰۵ میلیون متر مکعب آب می‌دهد و اگر حداقل را بگیریم، ۵۰ میلیون متر مکعب آب کم داریم و این میزان باید به وسیله سیلاب تامین شود، پس صرف اینکه وقتی عددی از ۳.۳ بالا رفت اجازه داریم سیلاب را برداریم درست نیست و دست‌اندازی به حق‌آبه تالاب است؛ یعنی ما باید اجازه بدهیم حداقل ۵۰ میلیون متر مکعب سیلاب وارد پهنه تالاب شود، بعد شاید اجازه برداشت داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: اما یک مبنای محاسبه دیگری نیز می‌توانیم داشته باشیم و اینکه برای مبنای محاسبه، اعداد خود پروژه را در نظر بگیریم، پروژه‌ای که مدعی است از هر کانالش، پنج متر مکعب سیلاب را برداشت میکند، در مجموع از دو کانال آن ۱۰ متر مکعب آب را می‌برد، برای این نیز محاسبه‌ای طبق ارقام مدیران منابع طبیعی انجام می‌دهیم، اگر ظرف ۲۴ ساعت با دبی ۵ متر مکعب آب از این کانال برود ما در ۲۴ ساعت چیزی حدود ۴۵۰ هزار متر مکعب آب را برداشت میکنیم اگر این سه روز ادامه پیدا کند، حدود ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار متر مکعب می‌شود که در پهنه آبی تالابی با عمق ۱۰ سانتی متر یک مفهومی دارد یعنی در سطحی حدود ۱۵۰۰ هکتار ده سانتی متر آب را کاهش داده ایم، البته عقل به ما می گوید با این وضعیت شکننده این یک آسیب است اما باید کارشناسان مربوطه به طور دقیق بررسی کنند که آیا این یک تهدید هست یا خیر.

این دانش آموخته منابع طبیعی و آبخیزداری عنوان کرد: یکی از مسائلی که می‌شود طبق آن این پروژه را نقد کرد، تناقضاتی که وجود دارد، طراحان پروژه معتقد هستند، پوشش گیاهی سمت شرق آزادراه به واسطه اخلال در شبکه آبراهه ای و وجود آزادراه در حال خشک شدن است از این رو اقدام به طراحی کانال انتقال آب کردند در حالی که این علت برای طراحی و ساخت کانال در سمت غرب این آزادراه وجود ندارد.

وی گفت: از جمله ایراداتی که می‌توان گرفت این است که مجموعه منابع طبیعی عنوان پروژه پخش سیلاب را برای این طرح بکار می برند، این در حال است که پروژه پخش سیلاب مختصات مشخص شده ای دارند و باید فوایدی داشته باشند، ما گزارشاتی نداریم که سیلاب به جاده و مکان خاصی در این محدوده خسارت زده باشند، پس یکی از بارزترین مشخصات پخش سیلاب را بنا بر توضیحات داده شده در خصوص سیستم پخش سیلاب، نداشته و حفظ تالاب در اولویت است.

روح الله پور در بخش دیگری بیان کرد: سوالی که از مدیران منابع طبیعی داریم این است که اگر پوشش گیاهی مهم است و آب را به این دلیل منحرف می‌کنند چرا در دشت مسیله در رودخانه قره چای در محدوده روستای حاج آباد، بسته شدن یکی از انشعابات اصلی مسیله رود که دارای پوشش گیاهی فراوانی است و به سمت شنزار جلالی می رود را تایید نموده اند.

در ادامه احمد ظهرابی، کارشناس رسانه در این جلسه پیرامون پیگیری‌های رسانه‌ای در مورد بند رودخانه شور گفت: وقتی متوجه شدم این پروژه اشتباه است، این موضوع را پیگیری کرده و در خبرگزاری ایسنا، در مورد آن گزارشی را در قالب سه قسمت ویدئویی منتشر نمودیم، هر چند تا قبل از آن موضوع برای هیچ یک از مدیران از اهمیت چندانی برخوردار نبود.

وی ادامه داد: در همین دوران به مرور دیدیم روزهای خاکی قم در حال افزایش است که توانستیم در قالب تصویر آن را نشان دهیم، البته این توضیح لازم است که ما در رسانه دو نوع گزارش داریم که شامل پوششی و تولیدی می‌شود، بحث ما در مورد بند رودخانه شور، پرداختن به گزارش‌های تولیدی است، چون گزارش‌های پوششی شامل گزارشهایی است که در قالب تعریف خبر می‌گنجد و با گذشت زمان، دیگر ارزش قبل را ندارند، اما گزارشهای تولیدی باعث می‌شود، مباحث، ماندگار بماند و این ماندگاری میتواند به عنوان سندی در آینده مورد استفاده قرار بگیرد.

ظهرابی بیان کرد: گزارش تولیدی می‌تواند موضوعی را در جامعه بسط و گسترش دهد؛ همان‌طور که می‌بینیم این گزارش پس از چند سال پخش شد و مدیران را مجبور کرد به این پروژه بپردازند و بالاخره چند هفته قبل توانست در صدا و سیمای قم پرونده ویژه‌ای را به خود اختصاص دهد و مدیران را به چالش بکشاند تا اهمیت این تالاب مورد بررسی دقیق‌تری قرار بگیرد.

وی تصریح کرد: در میان سابقه ۲۰ ساله خود در حیطه خبر و گزارش، حدود ده سالی است که با حوزه محیط زیست و منابع طبیعی آشنا شدم و به طور تخصصی آن را مورد ارزیابی قرار داده‌ام به یاد دارم در روند بازدیدی از سمت جاده گاز به سمت تالاب مره در حرکت بودیم در حالی که در آن زمان تصور بنده این بود که سمت راست شامل محدوده تالاب می‌شود، چرا که آب فراوانی داشت و پرنده‌های زیادی در آن جا حضور داشتند و با ساده ترین دوربین‌ها می‌توانستیم تصاویر زیبایی از حضور پرنده‌ها بگیریم با توجه به آنکه آب در همه بسترها بود و راحت می شد چنین تصاوری زیبایی را ضبط کرد.
این عکاس خبرگزاری ایسنا اظهار داشت: بعد از آن تالاب بهشت معصومه را دیدیم و کم کم در قالب این گزارش‌ها به گردشگران معرفی می‌شد و حتی در سال قبل نیز به ثبت رسیده است.
وی گفت: تصاویر پرندگان در سال ۹۶ را برای سالروز پرندگان مهاجر منتشر کردیم و گزارش کاملی از آن منتشر کردیم.
ظهرابی افزود: در اردیبهشت ۹۸ من با منابع طبیعی و رسالت آنها در طرح های آبخیزداری آشنا شدم، آن هم به واسطه برپایی یک تور گردشگری و در این بازدید مهم ترین پروژه ها را شناختیم و گزارش جامعی برای نخستین بار از طرح‌های آبخیزداری منتشر کردیم و زمینه آشنایی مردم با بندها را فراهم کرد که هر کدام چه کارکردی دارد.

اتوبان قم - گرمسار پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم
وی عنوان کرد: سپس به معرفی تالاب حوض سلطان پرداختیم که وضعیت خوبی به لحاظ آب داشت و برای مردم به یک ظرفیت گردشگری تبدیل شده بود، بعد از مدتی با روزهای خاکی قم مواجه شدیم.
این فعال رسانه‌ای افزود: با توجه به اینکه شناخت نسبی پیرامون محیط زیست و آبخیزداری پیدا کرده بودیم درصدد شدیم برای علت‌یابی وضعیت آلودگی هوا ناشی از گردوغبار نیز اقدامی رسانه‌ای داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: در بررسی‌ها متوجه شدیم براساس اعلام محیط زیست یک سوم روزهای سال در قم خاکی است، در همان ایام مشاهده شد که آب رودخانه قم در مرکز شهر جاری شده است که گفتند حق‌آبه محیط زیستی از سد ۱۵ خرداد رها شده و به دریاچه نمک می‌رود، در این باره گزارشی منتشر کردیم و مصاحبه‌هایی گرفتیم، اما در یک تحقیق میدانی وقتی به بند جنگل رسیدم مشاهده شد آب به سمتی می رود و در دوراهی قره چای متوقف می‌شود.
ظهرابی در این باره توضیح داد: علت را جویا شدیم و در روند تحقیق با دبی آب آشنا شدم که در ارتباط با حجم آب بود و اعلام شد دبی آب از سد ۱۵ خرداد برای محیط زیست ۲۰ مترمکعب بر ثانیه است که با این قدرت دبی کارشناسان معتقد بودند امکان ندارد این آب و با این قدرت و حجم به دریاچه نمک در فاصله ای در حدود صد کیلومتر جلوتر برسد، با چنین اطلاعاتی، من گزارشی را به نام حقی که به صاحبش نرسید منتشر کردم، چرا که آب با هدف رسیدن به دریاچه نمک رهاسازی شده بود، ولی به آن نمی‌رسید و بهانه مسئولان این بود که مردم از این آب و فضای گردشگری به وجود آمده لذت می‌برند.
وی گفت: با همه موانع، دست از پیگیری و تلاش برنداشتم تا به موضوع تالاب مره کنار کوه مره رسیدم و دیدم حجم آب به شدت در حال کم شدن است و پرنده‌ها در سمت غربی تالاب می‌ماندند، با توجه به همه این شواهد پس از احداث بند رودخانه شور تصمیم گرفتم گزارشی از بند رودخانه شور بگیریم؛ این موضوع را حصول نتیجه پیگیری کنم.
این فعال رسانه در حوزه محیط زیست افزود: من وقتی داشتم روی موضوع آبخیزداری و بندها کار می کردم به منطقه ای رسیدم که در حال ساخت بند بودند که همان رودخانه شور در نزدیکی تالاب مره بود، آن هم در جایی که نباید اتفاق می‌افتاد، از آنجایی که رسانه ها رابط بین مردم و مسئولان در پیگیری مشکلات هستند، در این خصوص مصاحبه ای با دهقانی معاون آبخیزداری منابع طبیعی گرفتیم و با طرح نظرات منتقدین و دغدغه های شخصی و محیط زیستی در خصوص تالاب مره، پاسخ های وی را دریافت کردیم.
وی عنوان کرد: این بندی که احداث شده تبعات و مشکلات زیادی را برای تامین آب تالاب ارزشمند مره ایجاد کرده در فصلی که باید پرندگان مهاجری که از سیبری به سمت نیل می‌روند و پذیرای آنها باشد، شاهد کاهش حضور پرندگان و خشک شدن حاشیه تالاب و کوچکتر شدن آن هستیم. از طرفی مشاهدات از گسترش نیزارها و افزایش رسوب‌ها پشت بند خبر می‌دهد و این مشکل به خودی خود حجم ورودی آب رودخانه را کم می‌کند و به نظر بنده، این بند نامناسب است و باید حذف شود که این موضوع با نظرسنجی مردمی شبکه استانی قم در برنامه پرونده ویژه نیز یکسان است تا آب به مسیر تاریخی طبیعی خود بازگشته و به تالاب مره برسد.

ظهرابی ادامه داد: در زمان احداث بند، ایراداتی را که منتقدین بیان کرده بودند، را به آقای دهقانی اعلام کردم، و بعد از مدتی با مراجعه به محل اجرای پروژه مشاهده شد برخی از مورد اعلام شده در حال اصلاح است و بندی که می گفتند مطالعات و روند اجرای آن انجام شده و قرار بوده یک ماه بعد افتتاح شود مورد اصلاح قرار گرفت، که نشاندهنده نواقصی در مطالعات پروژه بوده و انتقادات وارده شده تا حدودی صحیح است.
وی تصریح کرد: این از پروژه هایی بود که به نظر می رسید محیط زیست را مجبور به امضای نامه کرده اند اما یکی از نامه هایی که محیط زیست به منابع طبیعی داده بود بینانگر این بود که حق ساخت سازه فیزیکی در عرض رودخانه شور را طبق قانون و مصوبه هیئت وزیران ندارند ولی آنها سازه را ساخته اند، پس از این به بعد هر ایرادی که گرفته شود باز هم بنا بر اصلاح کردن بند دارند.
این فعال رسانه خاطرنشان کرد: آن موقع می توانستند جلوی طرح را بگیرند و در حال حاضر نیز آقای شعاعی مدیر کل منابع طبیعی قم می گوید به تفاهمی برسیم و آن را اصلاح کنیم؛ منابع طبیعی نیز دفاع می کند و می گوید من بندی را ساخته ام که پخش کننده سیلاب است و به گفته معاون آبخیزداری منابع طبیعی در مصاحبه ای که داشتیم گفتند ممکن است این سیلاب دو تا سه بار در سال باشد و ما بیشتر از آن آب را نمی بریم اما شعاعی می گوید هر آبی که بالاتر از دبی پایه باشد ما می گوییم سیلاب است که در آن زمان این موضوع برای رسانه ما به طور کامل توضیح نداده بود.
وی گفت: موضوع دیگر اینکه در موضوع بند رودخانه شور، نیزار جلوی حجم آب را می‌گیرد و قدرت آب را کاهش می دهد، ما می گوییم بندی که در حال حاضر ایجاد شده پشت آن چند کیلومتر نیزار است و نیزار جلوی قدرت آب را می گیرد ما در آن زمان به آقای دهقان می گفتیم آیا آن را لایروبی هم می کنید می گفت در صورتی که درخواست بدهند انجام می شود؛ در حالی که حالا درخواست داده شده اما اعلام می‌کند هزینه های زیادی دارد.
این فعال رسانه ادامه داد: ما در این مدت به دنبال راهکار بودیم و از مدیر کل محیط زیست پیگیری می کردیم و گفتم استاندار شما را برای ارائه راهکاری معرفی کرده اما گفتند من راهکاری در حال حاضر ارائه ندارم و حتی گفتم با چند مهندس عمران صحبت کردم و راهکار این بود وسط بند برش بخورد ایمن سازی انجام شود و پس از آن دبی آب رودخانه عبور می کند و در این شرایط پشت بند مانداب ایجاد نمی شود و نیزار از بین می رود رسوبات که نیاز داریم برای عبور با توجه به اینکه تبخیر در قم زیاد است و این رسوبات باعث می شود ماندگاری آب بیشتر باشد از آن می توانیم استفاده کنیم اگر وسط بند را برش بزنیم زمان سیلاب چون حجم آب بسیار زیاد است خود به خود در دو کانال آب می افتد و هدف انتقال در زمان سیلاب محقق می شود. وقتی پیگیری کردم گفتند چون این را فردی غیر دانش آموخته که تخصص و سواد ندارد مطرح کرده است، انجام نمی دهیم.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر نیز تصمیم گرفته‌اند بند را نگه داشته و برای آن اصلاحات انجام دهند، بندی که به راحتی می‌شود با جابه‌جایی و بستن لوله‌ها، آبی که به سمت تالاب مره می‌آید را قطع کنند، تا زمانی که یگان محیط زیست و آب منطقه‌ای برای بازدید بروند و ببینند مسیر آب تغییر کرده تا دوباره مسیر ورود به تالاب مره را باز کنند، بحث ما این است که این مقدار اندک آبی که می‌خواهد بیاید حق تالاب است و حق انتقال آن را ندارند.
گفتنی است در پایان تعدادی از مخالفین و موافقین دیدگاههای خود را اعلام کردند.