مدیرکل اداره اوقاف و امور خیریه استان قم با بیان اینکه این مجموعه نیز از وضعیت فعلی قبرستان نو راضی نیست گفت: ما با طرحهای شهری مخالف نیستیم، اما باید مصلحت وقف را نیز در نظر بگیریم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از شهر نیوز، پروژه بهسازی قبرستان نو یکی از پروژههای بزرگ شهری در مسیر بهسازی سیما و منظر و کارکرد فضایی هسته مرکزی در شهر قم بود که در دو سال گذشته در دستور کار شهرداری قم قرار گرفت.
قبرستان نو که با مساحت ۵ هکتاری در چند متری ضلع غربی حرم مطهر قرار گرفته، در سالهای ابتدایی قرن جاری شمسی و با حمایت آیت الله عبدالکریم حائری ایجاد شد تا جایگزین گورستان قدیمی بابلان شود و در این سالها بزرگان بسیاری در این آرامستان دفن شدند.
گذشت زمان و رسیدگی نکردن به امور این آرامستان در کنار تغییرات سریع توسعه شهری و قرار گرفتن این آرامستان در محدوده پرترافیک هسته مرکزی شهر، موجب شد قبرستان نو به مکانی فرسوده بدون کارکرد صحیح تبدیل شد به گونهای که حتی میتوان آن را در دسته فضاهای رها شده شهری طبقه بندی کرد که بدون نظارت و رسیدگی کافی در نزدیکی حرم مطهر وضعیت نا به سامان را نشان میدهد.
به همین خاطر پروژه بهسازی و زیباسازی قبرستان نو با مجوز شورای تأمین و شورای بازآفرینی شهری استانداری قم کار خود را در شهرداری قم آغاز و ۱۳۰ مغازه در محور خیابان امیر کبیر قم با بیش از ۶۰۰ میلیارد تومان بودجه تملک شد. در ادامه اما اجرای طرح بهسازی و زیباسازی قبرستان نو با مخالفت اداره کل اوقاف و امور خیریه استان قم مواجه و متوقف شد.
موضوعی که پایش به جلسه یکصد و چهل و چهارم شورای اسلامی شهر قم با حضور مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان قم نیز باز شد تا حجتالاسلام عباس اسکندری در این جلسه از دغدغههای خود در این زمینه و دلایل توقف این پروژه سخن بگوید.
وی در این جلسه که پیش از ظهر امروز _دوشنبه بیست و یکم آبان_ در ساختمان شهید زینالدین برگزار شد، با ابراز عدم رضایت به وضعیت ساماندهی قبرستان نو و قبرستان وادیالسلام در هسته مرکزی شهر اظهار کرد: ما با فعالیتهای شهرداری و پروژه بهسازی و زیباسازی قبرستان نو مخالف نیستیم اما باید مسائل شرعی و نیت واقف در تمامی تصمیمگیریها مدنظر قرار گیرد.
مدیرکل اداره اوقاف و امور خیریه استان قم با اشاره به پروژههای عمرانی اداره اوقاف خاطرنشان کرد: شهرهای مذهبی باید در میان کلانشهرها از فاخرترینها باشند.
حجتالاسلام اسکندری در ادامه با اشاره به پروژه ساماندهی قبرستان نو و وادیالسلام بیان کرد: اوقاف قصد مخالفت با پروژههای شهری را ندارد و این اقدامات را خدمتی برای عموم مردم و زائران میداند.
مدیرکل اداره اوقاف و امور خیریه استان قم با تأکید بر اهمیت رعایت نیت واقف در تمامی امور، اظهار داشت: آیتالله حائری وقفنامهای دارد که تصریح میکند این قبرستان محل دفن مؤمنین است و نباید از این نیت منحرف شد.
حجتالاسلام اسکندری افزود: در قبرستان نو درآمدزایی وجود ندارد و اگر مبلغی اخذ شود، برای هزینههای نظافت و نگهداری استفاده میشود.
وی با بیان اینکه اداره اوقاف یک نهاد مستقل است و هیچ ادارهای حق تصمیمگیری برای موقوفات را ندارد، ابراز کرد: حتی در زمان جنگ نیز درخواستهایی برای هزینهکردن موقوفات در راستای حمایت از جنگ مطرح شد که با پاسخ منفی امام راحل روبرو شد و دیوان عدالت اداری نیز مصوبات دستگاههای استانی درباره موقوفات را رد کرده است.
مدیرکل اداره اوقاف و امور خیریه استان قم گفت: ما متولی شرعی هستیم و هیچکس حق دخالت در موقوفاتی که متولی دارد، ندارد.
اسکندری با اشاره به همکاری اوقاف با مدیریت شهری اظهار داشت: ما با طرحهای شهری مخالف نیستیم اما باید مصلحت وقف را نیز در نظر بگیریم و معتقدیم که برای اجرای طرحهای شهری باید جلسات مشترکی با مدیران شهری داشته باشیم تا به تفاهم برسیم.
وی با اشاره به اهمیت ایجاد یک تفاهم برای ساماندهی آرامستان وادی السلام تصریح کرد: دفتر مقام معظم رهبری نیز در مورد وضعیت قبرستان وادیالسلام از اداره اوقاف گزارش خواسته است و این گزارشها در حال تهیه و ارسال هستند.
مدیرکل اداره اوقاف و امور خیریه استان قم تأکید کرد: امامزادگان داخل شهر برای دفن اموات نیستند و اوقاف با دفن اموات در این اماکن مخالف است، هرچند در برخی موارد قدرت اجرایی محدودی دارد.
حجتالاسلام اسکندری بیان داشت: درآمد حاصل از این فعالیتها برای کمک به نیازمندان و توزیع بستههای معیشتی به کار میرود.
وی در ادامه به وضعیت موقوفه حمامی و رأی ۱۱۸ میلیارد تومانی داده علیه شهرداری قم اشاره کرد و گفت: اداره اوقاف تنها میتواند بر این موقوفات نظارت داشته باشد و حق دخالت در آنها را ندارد.
مدیرکل اداره اوقاف و امور خیریه استان قم در ادامه این جلسه از برگزاری سومین دوره مسابقات کشوری معارف قرآن کریم، نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه به میزبانی شهر قم خبر داد و گفت: این دوره از مسابقات به میزبانی استان قم برگزار خواهد شد و برای اسکان و جابجایی شرکتکنندگان نیاز به همکاری مدیریت شهری و شورای شهر داریم.
اسکندری اضافه کرد: هرچند موقوفات قم درآمد مناسبی دارند، اما این درآمدها باید دقیقاً در راستای نیت واقف هزینه شوند و برای برگزاری این رویدادها نیازمند مساعدت نهادهای استانی است.
وی گفت: در زمینه تبلیغات شهری هم شورای شهر و شهرداری میتوانند کمک کار اوقاف باشند و از ظرفیت بیلبوردها و عرصههای تبلیغی بخشی را در اختیار اوقاف قرار دهند.
مدیرکل اداره اوقاف و امور خیریه استان قم افزود: شورای شهر میتواند با تصویب اعتباری برای این رویداد بزرگ قرآنی که در دیماه برگزار میشود، نقش مؤثری ایفا کند.