جعفر بن ابی طالب(ع) از ستارگان درخشان تاریخ اسلام است
جعفر بن ابی طالب(ع) از ستارگان درخشان تاریخ اسلام است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حضرت جعفر بن ابی طالب(ع) را یکی از ستارگان درخشان تاریخ اسلام نامید.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم، سید عباس صالحی در همایش بین‌المللی “ذوالجناحین”، حضرت جعفر بن ابی طالب(ع ) که هم اکنون در مجتمع امام خمینی(ره) جامعه المصطفی در حال برگزاری است به مقطع هجرت مسلمانان به حبشه پرداخت و درباره علل این هجرت خاطرنشان کرد: این هجرت سهم بزرگی در تاریخ اسلام، جامعه سازی اسلامی و رقم خوردن مسیر اسلام داشته است. سال های اولیه بعثت به شکل سری طی گردید؛ اما زمانی که رسالت پیامبر عمومی تر گشت، اذیت و آزار یاران پیامبر و مسلمانان نیز آغاز شد. طبیعتا یک هدف از هجرت، رها شدن مسلمانان از این فشار بوده است.

وی هدف دوم هجرت را صیانت از اسلام مسلمانان نوپا دانست و افزود: درباره عامل بعدی که کمتر به آن اشاره شده است، به نظر می‌آید پیامبر به دنبال گشودن جبهه دیگری برای مسلمانان بود تا اگر در مکه مسلمانان تحت فشار مشرکان سرکوب شدند، جبهه دیگری برای اسلام باقی بماند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بیان دلیل انتخاب حبشه برای هجرت مسلمانان، گفت: سرزمین حبشه از نظر جغرافیایی از گستردگی برخوردار بود و کار مهاجران را آسان تر می کرد. ضمن اینکه حبشه در گذشته نیز مقصد سفر تجاری قریش بود و سرزمین ناشناخته‌ای به شمار نمی‌آمد، همچنین پادشاهی در حبشه حاکم بود که به تعبیر پیامبر از عدل و داد برخوردار بود.

وی ادامه داد: در میان مهاجران، شخصیت‌های بسیار بزرگی حضور داشتند، اما دلیل انتخاب جعفر طیار برای سرپرستی مهاجران به برخی ویژگی‌های ایشان بازمی‌گردد. سرپرستی چنین جمعیت مهاجر در یک فضای جدید که پانزده سال نیز طول می کشد از اهمیت فراوانی برخوردار است. حضرت جعفر بن ابی طالب بر اساس روایات دومین مردی است که دعوت رسول خدا را پذیرفت. عمق فضائل اخلاقی در حضرت جعفر پیش از بعثت موجب شد اسلام وی را بجای دگرگونی، کامل کند. ویژگی های شخصی جعفر بن ابی طالب، نقش یک فرمانده عرصه بین‌الملل را متجلی می‌سازد.

 صالحی هوش سرشار، شجاعت، سعه صدر و بردباری جعفر طیار را از مهم ترین ویژگی هایی دانست که موجب شد رسول اسلام(صلی الله علیه و آله) وی را به عنوان سرپرست مهاجران انتخاب کند.

وی با اشاره به تلاش مشرکان قریش برای بازگرداندن مهاجران از حبشه، گفت: افرادی همچون عمر وعاص به نمایندگی از مشرکان به حبشه اعزام شدند تا نجاشی و درباریانش را متقاعد به بازگرداندن مهاجران نماید و در این راه از هدایا و ارتباط دوستانه قبلی میان قریش و حکومت حبشه نیز استفاده نمودند. در این جلسه عمر وعاص با لحنی زیرکانه تلاش نمود از نظر اعتقادی مسلمانان را در برابر مسیحیان قرار دهد. اما جناب جعفر بن ابی طالب با درایت و هوشمندی مسیر گفت وگوها را به نفع مسلمانان تغییر داد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی از رهاوردهای سرپرستی حضرت جعفر بن ابیطالب را صیانت از اسلام مهاجران دانست و عنوان کرد: مهاجرت گروهی از نومسلمانان از یک جامعه نسبتا بدوی به جامعه ای متمدن با حفظ و صیانت از عقاید آنان، دستاورد مهم و کار بسیار دشواری بود که جعفر بن ابی طالب به خوبی از عهده آن برآمد.

صالحی در پایان با تاکید بر لزوم امتداد اجتماعی این همایش، خاطرنشان کرد: الگوبرداری از این شخصیت های درخشان تاریخی نباید تنها در دایره نخبگانی باقی بماند و باید با استفاده از ظرفیت های گسترده حوزه علمیه و شهر مقدس قم، نسبت به نشر این فرهنگ معنوی در سطح جامعه اقدام گردد.

منبع: خبرگزاری تسنیم استان قم/