مهمترین اولویت‌هایی استان قم در بودجه سال آینده
مهمترین اولویت‌هایی استان قم در بودجه سال آینده

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان قم آخرین وضعیت تورم، رشد اقتصادی، اولویت‌های استان در بودجه و…. را تشریح کرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی علاوه‌بر رسالت برنامه‌ریزی و توسعه استان دارای جنبه نظارتی نیز هست و باتوجه به رویکرد دولت در تنفیذ اختیارات لازم به استان‌ها دستگاه‌های اجرایی هم در استان‌ها باید نسبت به اعتباراتی که از این سازمان دریافت می‌کنند پاسخگو باشند. اشتغال فارغ‌التحصیلان دانشگاهی و تحقق سهم استان در رشد اقتصادی کشور از مهم‌ترین اولویت‌های این بخش بشمار می‌رود.

همچنین امروزه مقوله آمار پایه و یک اصل مهم برای برنامه‌ریزی در مسائل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی محسوب می‌شود و هر کشوری در آمار به‌روزتر باشد در مقام برنامه‌ریزی موفق‌تر خواهد بود. در روند تخصیص اعتبارات دولتی طرح‌های مختلف شناسایی و مشکلات اولویت‌بندی می‌شوند و متناسب با رویکردها و برنامه‌ریزی‌های اعتبار مناسب تخصیص داده می‌شود.

 به همین خاطر به سراغ جواد شاکر آرانی رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان قم رفتیم.

متن پیش‌رو گفتگوی خبرنگار خبرگزاری تسنیم با جواد شاکر آرانی، رییس سازمان برنامه و بودجه استان قم است.

** تسنیم: مأموریت‌های سال جاری سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان قم چیست؟

شاکر آرانی: سازمان فهرستی از ۵ حوزه را در دستورکار خود قرار داده است. باتوجه به تصویب برنامه هفتم توسعه و پیشرفت کشور، مهم‌ترین مأموریت تهیه برش استانی برنامه هفتم برای مجموعه استان و دستگاه‌های استانی است. این برنامه باید در جهت تحقق آمایش استان باشد. موضوع دوم مربوط به بودجه‌ریزی، برآورد بودجه، پیش‌بینی و اجرای تخصیص بودجه در حوزه اعتبارات هزینه‌ای و عمرانی استان است. به موازات این دو موضوع نظارت بر پروژه‌های عمرانی و نظارت بر پیمانکاران و مشاوران مجریان طرح‌های عمرانی یکی دیگر از مأموریت‌های سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان در سال جاری است.

●توزیع اعتبارات براساس میزان پیشرفت پروژه‌ها

در کنار این مأموریت‌ها ۲ موضوع مدیریت بر فرآیندهای اداری و همچنین امور اداری و استخدامی کشور به نمایندگی سازمان اداری و استخدامی کشور در استان نیز از دیگر بخش‌های مأموریتی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان محسوب می‌شود. تهیه و تولید آمار در حوزه‌های مختلف ازجمله تورم، بیکاری، بودجه و هزینه خانوار، سالنامه آماری و دیگر گزارشات متنوع آماری و همچنین فرآیند اجرای سرشماری آماری کشاورزی را نیز امسال در پیش داریم.

در نهایت موضوع آموزش کارکنان دولت و پژوهش در استان، از محل اعتبارات استانی نیز ازجمله مأموریت‌های دیگری‌ست که سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان متکفل انجام آن در سال جاری است.

** تسنیم: وضعیت تخصیص اعتبار به پروژه‌های نیمه تمام استان به چه صورت پیش‌بینی شده است؟

شاکر آرانی: امسال پروژه‌های نیمه تمام استان با اولویت‌بندی انجام شده و منابع مدنظر سال گذشته که برای امسال مصوب شد به این صورت بود که، عملیات توزیع اعتبارات براساس میزان پیشرفت پروژه‌ها تخصیص پیدا کند. انجام مبادله موافقت‌نامه فرآیندهای اداری است که دستگاه بتواند کار عملیات را شروع کند صورت پذیرفت.

متأسّفانه نظام بودجه باتوجه به تغییر و جابجایی دولت‌ پیشین به دولت جدید تغییر و وقفه پیدا کرد. شهادت آیت‌الله رئیسی در روال اداری کشور یک چالشی ایجاد کرد. طبیعتا این اتفاق تلخ در تأمین اعتبارات و اجرای پروژه‌های استانی نیز تاثیرگذار بوده است.

●چالش جدی استان کمبود فضای آموزشی و ریزگردها است

**تسنیم: مهم‌ترین اولویت که در بودجه سال آینده دیده شده چیست و چه اقداماتی برای افزایش آن انجام داده‌اید؟

شاکر آرانی: باتوجه به پیگیری‌های انجام شده در زمینه اعتبارات، تغییر سهم استان از اعتبارات ملی در دستورکار قرار گرفته است. استاندار جدید استان و نمایندگان محترم نیز به این موضوع تأکید دارند. 

یکی از عمده‌ترین مسائلی که در استان چالش جدی ایجاد کرده کمبود فضای آموزشی است که باتوجه به تراکم دانش‌آموزی ایجاد شده است. بالا بردن سهم این موضوع در اولویت ما قرار دارد. موضوع چالش‌زای بعدی گردوغبار استان است که در پی حل این مسئله هستیم. بحث راه‌های نیمه تمام روستایی و تکمیل شبکه راه‌های استانی بویژه مسیر قم_نیزار، قم_آوه و جاده قدیم قم تهران ازجمله پروژه‌های عمرانی در حوزه راه است.

تأمین زیرساخت‌های نهضت ملی مسکن ازجمله وظایف دولت محسوب می‌شود که در مدیریت و برنامه‌ریزی بودجه سال ۱۴۰۴ پیش‌بینی اعتبارات شده است.

ما در زمینه مدیریت حوزه شهری به دنبال مقوله‌ای بنام زیرساخت‌های زیارتی هستیم که باتوجه به ظرفیت موجود استان قم باید تقویت شود. دولت جدید و رئیس جمهور محترم عملا التزام خود را به تعهدات دولت قبل بویژه نهضت ملی مسکن اعلام کرده است و همچنین قانون برنامه هفتم توسعه نیز این تکلیف را تاکید نموده است.

●کاهش نرخ تورم و افزایش نرخ مشارکت اقتصادی در قم

تسنیم: وضعیت نرخ تورم در استان به چه صورت است؟

شاکر آرانی: به حمدالله طبق گزارش نرخ تورم که توسط مرکز آمار مشخص شد، تا پایان مهرماه ۳۲.۹ درصد شد که این رقم نسبت به سال قبل ۰.۷ درصد کاهش پیدا کرده است و استان قم در سطح کشوری در جایگاه ۲۰ قرار دارد.

تأکید بر این موضوع دارم که کاهش نرخ تورم به معنای کاهش سطح قیمت‌ها نیست، بلکه کاهش نرخ تورم به این معناست که سرعت رشد قیمت‌ها کمی کاهش پیدا کرده است. این موضوع باید مورد توجه قرار بگیرد که حرکت دولت و تمام مجموعه‌ دستگاه‌ها در جهت آن است که سرعت افزایش قیمت تمام کالاها را کاهش دهند. 

** تسنیم: استان قم در زمینه نرخ اشتغال در چه وضعیت قرار دارد؟

شاکر آرانی: بر اساس گزارش مرکزی آمار که در تابستان امسال منتشر شد، نشانگر این بود که سهم مشارکت اقتصادی جامعه ما افزایش پیدا ‌کرده است. پایان سال ۱۴۰۲ نرخ مشارکت اقتصادی ما ۳۸ درصد بود، درحالی که این نرخ در کشور ۴۱ درصد بود. تابستان امسال برای اولین‌بار ما شاهد اتفاق خوبی بودیم، این بود که نرخ مشارکت اقتصادی ما در استان به بالای ۴۰ درصد رسید؛ این یعنی تعداد زیادی قریب به ۲۶ هزار نفر وارد بازار کار شدند.

نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاهی استان در کشور ۲۴ درصد است، اما در قم این رقم ۲۱ درصد را نشان می‌دهد؛ یعنی‌ ۳ درصد از میانگین کشوری پایین‌تر قرار دارد. امسال مطابق با هدف‌گذاری اشتغال و تسهیلاتی که برای استان پیش‌بینی شده است، حدود ۳۰ الی ۳۵ درصد از تسهیلات باید ویژه فارغ‌التحصیلان دانشگاهی باشد.

 تسهیلات متفاوتی ازجمله تسهیلات قرض‌الحسنه ۱۵۰ میلیونی که به‌صورت متعارف تمام دستگاه‌های اجرایی دارند شروع شده تا تسهیلاتی که متناسب با کسب‌و‌کار ارائه شده مانند کشاورزی، صنعت، گردشگری و… موجود است‌ دریافت کنند.

●استان قم در زمینه هزینه و درآمد در جایگاه ۱۸ کشوری قرار گرفته است

** تسنیم: نیاز استان در تأمین تسهیلات در حوزه خدمات و ظرفیت‌های گردشگری چه میزان است؟

شاکر آرانی: مشاغل خدمات شامل گردشگری، کسب‌و‌کارهای حوزه IT، دانش‌بنیان‌ها، آموزش، بهداشت، حمل و نقل و… می‌شود. چیزی در حدود ۴۰ الی ۴۵ درصد تسهیلات به این مشاغل اختصاص داده می‌شود.

** تسنیم: قم از باب وضعیت هزینه و درآمد عموم خانوارهای استان در چه جایگاهی قرار دارد؟

شاکر آرانی: بر اساس گزارش مرکز آمار در سال ۱۴۰۲ میانگین درآمد و هزینه سالانه‌ یک خانوار استان پایین‌تر از میانگین کشور است. به‌طور میانگین چیزی حدود ۱۶ الی ۱۷ میلیون تومان درآمد ماهانه برآورد شده است. میانگین هزینه خانوارها نیز چیزی حدود ۱۴ میلیون تومان را نشان می‌دهد. ما در زمینه هزینه و درآمد در سطح کشور در جایگاه ۱۸ قرار داریم.

** تسنیم: نحوه‌ اجرای طرح سرشماری کشاورزی در استان به چه صورت انجام می‌شود؟

شاکرآرانی: این سرشماری یکی از تکالیف قانونی است که از سال ۵۲ هر ۱۰ سال یکبار انجام شده و سرشماری کشاورزی که امسال قرار است انجام شود ششمین دوره اجرای این سرشماری‌ها است.

 این سرشماری در دنیا توسط کشوهای معدودی انجام می‌شود. هند با ۸ دوره سرشماری اولین رتبه را دارد. کشور ما با این دوره جزو ۴ کشور اول دنیا قرار خواهد گرفت. این سرشماری از ۱۲ آبان‌ماه به‌صورت میدانی و خانه‌به‌خانه در روستاها و شهرهای تابعه همزمان در سراسر کشور شکل خواهد گرفت.

 در شهر قم به واسطه جمعیت کم بهره‌برداران کشاورزان مراجعات به‌صورت فهرست‌های تلفنی است. اما در تمام روستاها، بخش‌ها و محدوده‌های استان به‌صورت‌ تمام‌شماری اتفاق خواهد افتاد. اطلاع‌رسانی و هماهنگی‌های لازم در زمینه این سرشماری از هفته گذشته آغاز شده است.  

مهم‌ترین ویژگی که در سرشماری‌ها بدست میآید، داشتن اطلاعات به تفکیک روستا است؛ چراکه این اطلاعات به تأمین منابع آب، نهاده‌های دامی، تامین سم و همچنین سایر برنامه‌ریزی‌هایی که برای ارائه خدمات باید شکل بگیرد کمک کند. عملیات اجرایی این سرشماری بین ۳۰ تا ۴۵ روز انجام می‌شود. 

منبع: خبرگزاری تسنیم استان قم/