به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم، اعتکاف یک سنت اسلامی است که در آن فرد از تعلقات دنیایی خود دل میکند و برای راز و نیاز با خداوند به مسجد میرود. ایام البیض ماه رجب هرسال یکی از زمانهای پررونق اعتکاف است. سنتی که ۱۰۰ سال پیش، مرحوم آیتالله حائری یزدی مؤسس حوزه علمیه قم و آیت الله گلپایگانی آن را در ایران احیا کردند و اولین اعتکافها را در مسجد امام حسن عسکری(ع) قم با حضور کمتر از ۱۰ طلبه برگزار میکردند. اما امروز اعتکاف چنان رونقی پیدا کرده است که احیای آن به عنوان یک دستاورد فرهنگی و معنوی انقلاب اسلامی یاد میشود.
اعتکاف کانون رهپویان وصال در شیراز
اعتکاف جوانان از برکت انقلاب اسلامی است
مقام معظم رهبری در دیدار اقشار مختلف مردم ۱۳۹۲/۰۲/۲۵ فرمودند: «واقعاً چقدر منظره زیبا و معطّری است که جمع کثیری از جوانهای ما برخلاف سیره متعارف جوانهای دنیا که غرق در شهوات و تمایلات نفسانی هستند، روزها و شبهایی را روزه بگیرند؛ بروند در یک مسجدی بنشینند، اعتکاف کنند؛ شب و روزشان را ذکر و فکر و شنیدن معارف الهی و شنیدن احکام و مذاکره علم حقیقی که علم توحید است، قرار دهند. این خیلی چیز مهمی است. اینها از برکت انقلاب است. قبل از انقلاب، ما در این ایام نیمه ماه رجب ندیده بودیم یا خیلی بندرت میدیدیم که کسانی بروند اعتکاف کنند. غالباً همه ماها، همه مردم غافل بودیم از این روزنه رحمت الهی. بنده در مشهد که اصلاً ندیده بودم؛ در قم هم یک تعداد معدودی، یک چند نفر طلبه در مسجد امام میرفتند و ایام نیمه ماه رجب اعتکاف میکردند. امروز شما نگاه کنید؛ نه فقط مساجد جامع، نه فقط مساجد بزرگ، نه فقط در یک شهر و دو شهر، بلکه در همه کشور، در همه شهرها، در همه مساجد، جوانهای ما، مردان ما، زنان ما، دختران ما، پسران ما میروند صف میکشند، اسم مینویسند، برای اینکه به آنها فرصت داده شود که در این مسجد، در آن مسجد، سه روز روزه بگیرند و اعتکاف کنند؛ این خیلی برای یک ملت حائز ارزش است، این خیلی مهم است.»
اعتکاف دانشآموزی در امامزاده قاسم(ع)
یک میلیون نفر امسال معتکف شدند
واقعیت آن است که دیگر مثل سالهای پیش از انقلاب، در مسجدی به عظمت مسجد امام حسن عسکری علیهالسلام قم که در نزدیکی حرم مطهر بانوی کرامت بنا شده است، تنها چند ده نفر آن هم از قشر روحانی در آئین معنوی اعتکاف شرکت نمیکنند، بلکه خیل عظیم نوجوانان و جوانان در شهرهای بزرگ و کوچک کشور در مساجد معتکاف میشوند. شعار صدمین سال اعتکاف، «اعتکاف، معنویت تمدنساز» بود. حجتالاسلام سیدعلیرضا تکیهای، رئیس ستاد اعتکاف کشور میگوید: «براساس آخرین آمار امسال نزدیک به یک میلیون نفر در بیش از ۷ هزار مسجد سراسر کشور معتکف شدند. این رقم از افزایش ۳۵ درصدی جمعیت معتکفین نسبت به سال گذشته خبر میدهد.»
۶۰ درصد معتکفین امسال بانوان بودند
آمارهایی جالب از اعتکاف امسال
رونق حضور جوانان و نوجوانان در قالب اعتکافهای دانشآموزی در سالها اخیر بسیار چشمگیر است. تکیهای میگوید: «حدود ۸۰ درصد از جمعیت معتکفین امسال را جوانان و نوجوانان تشکیل دادند.۵۰ درصد این جمعیت ۷۵۰ هزار نفری، صرفاً دانشآموزند. یعنی کسانی که در دهه ۸۰ متولد شدهاند. این برای ایران و اسلام باعث افتخار است. از بین کل جمعیت، طبق آمار حدود ۶۰ درصد از این جمعیت را بانوان تشکیل میدهند.»
حضور مادران و فرزندان در مراسم اعتکاف
بسیاری به دلیل کمبودها از اعتکاف جاماندند
نکتهای که برگزارکنندگان اعتکاف امسال به ویژه مسؤولان ستاد اعتکاف به آن اشاره دارند، این است که دهها برابر افرادی که امسال توانستند در مراسم اعتکاف شرکت کنند، افرادی وجود داشتند که به دلیل محدودیتهای فضا و امکانات از حضور در این آئین معنوی محروم شدند و تنها کمتر نیمی از ثبتنام کنندگان توانستند در اعتکاف رجبیه امسال حضور پیداکنند. حجتالاسلام شاکری از برگزارکنندگان اعتکاف در تهران میگوید: «جمعیت امسال به قدری بود با کمبود مکان مواجه شدیم. باید بدانیم تمام مساجد کشور ظرفیت برگزاری اعتکاف را ندارند. مسئولان مسجد باید نمازجماعت را اقامه کنند یا باید فضایی را برای دیگر مراسمها هم کنار بگذارند، برای همین نمیتوان تمام ظرفیتها را پای کارآورد. نمیتوان گفت جای خوشبختی، بلکه جای بسی تأسف است که در کلانشهرها و شهرهای زیارتی اعتکاف به قرعه کشیده میشود و طبعاً عدهای از فیض این مراسم محروم میشوند. البته در برخی از مساجد هم کمبود منابع مانع پذیرش بیشتر افراد است.»
این مسألهای است که حل آن همت مسؤولان و خیران کشور خصوصاً در حوزههای مرتبط با امور مساجد و امور شهری را میطلبد تا با کمک به برخی از مساجد و اماکن مقدس، امکان حضور تعداد بیشتری از معتکفین در سالهای آینده فراهم شود.
برخی به دلیل کمبود امکانات نتوانستند معتکف شوند
خیل عظیم معتکفین در حرم رضوی و جمکران
هرسال برای اعتکاف جدای از مساجد جامع و محلی هرشهر، حرم مطهر امام رضا(ع) و مسجد مقدس جمکران رونق بسیاری دارند و مومنان خود را برای اعتکاف به این اماکن متبرکه میرسانند. رضا خوراکیان، مدیرعالی حرم مطهر رضوی میگوید: «امسال اعتکاف در مسجد گوهرشاد حرم رضوی با حضور ۱۵۰۰ نفر برگزار شد. این درحالی است که بیش از ۷۰ هزار نفر برای شرکت در این مراسم ثبتنام کرده بودند که بعد از قرعهکشی تنها توانستیم پذیرای ۱۵۰۰ نفر باشیم. این افراد از ۱۹ کشور جهان در حرم معتکف شدند.»
نمایی از اعتکاف دانشآموزی آستان امامزاده قاسم(ع)
مسجد مقدس جمکران هم امسال پذیرای خیل عظیمی از معتکفین بود و رکورد حضور افراد در این مراسم را شکست و به گفته حجتالاسلام سیدعلیاکبر اجاقنژاد تولیت این مسجد، بیش از ۲۵۰۰ نفر در آن معتکف شدند.
حضور بیش از ۳.۵ میلیون ایرانی در اربعین ۱۴۰۱، حضور بیش از ۷ میلیون نفر در روز شهادت امام هشتم در مشهد، حضور بیش از ۳ میلیون نفر از مراسم جشن نیمه شعبان مسجد جمکران، حضور ۴ میلیون نفر در مهمونی ۱۰ کیلومتری غدیر و حال حضور یک میلیون نفر در مراسم اعتکاف نشان میدهد جامعه ما به لحاظ دینی رشد رو به فزونی دارد و این گزاره که ضدانقلاب و دشمنان القاء میکنند که مردم ایران از دین زده شدند، بسی خیال باطل است.
پایان پیام/
- منبع خبر : خبرگزاری فارس