– اخبار استانها – به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از خبرگزاری تسنیم از همدان، بیست و هفتم آذر یادآور خاطرات و تلاشهای مجاهد مبارز آیتالله مفتح است؛ روحانی شهیدی که علم و دین را از هم جدا نمی دانست و سعی داشت کانون فقه و دین را به مراکز علمی مدرن […]
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از خبرگزاری تسنیم از همدان، بیست و هفتم آذر یادآور خاطرات و تلاشهای مجاهد مبارز آیتالله مفتح است؛ روحانی شهیدی که علم و دین را از هم جدا نمی دانست و سعی داشت کانون فقه و دین را به مراکز علمی مدرن پیوند دهد و همین بس که سالروز عروجش به نام «روز وحدت حوزه و دانشگاه» نامگذاری شده است.
آیتالله شهید محمد مفتح متولد ۱۳۰۷ در شهر فامنین استان همدان است؛ او از حامیان امام خمینی(ره) در جریان انقلاب اسلامی ایران بود و مسجد الجواد(ع) و مسجد قبا، کانون فعالیتهای سیاسی، مذهبی وی بود. شهید مفتح زیر سایه پدرش شیخ محمود مفتح، واعظ و مدرس حوزه پرورش یافت و از محضر بزرگانی چون آخوند ملاعلی معصومی، سیدمحمد جلالی و شیخ محمدعلی همدانی بهره گرفت.
او ۱۳۲۲خورشیدی برای ادامه تحصیل به قم مهاجرت کرد و کتاب رسائل را نزد مجاهد تبریزی و مکاسب و کفایه را از سید محمد محقق داماد آموخت.
شهید مفتح همزمان با تحصیل به تدریس فلسفه پرداخت و تا سال ۱۳۴۴ خورشیدی، دروس خارج اصول و فقه را از درس آیتالله بروجردی، امام خمینی(ره)، آیتالله سید محمدرضا گلپایگانی و آیتالله مرعشی نجفی آموخت و به درجه اجتهاد رسید.
او در عرفان، فلسفه و حکمت از درس علامه طباطبایی، امام خمینی(ره) و سید ابوالحسن رفیعی قزوینی کسب فیض کرد و همزمان با تحصیلات حوزوی، تحصیلات دانشگاهی را ادامه داد و موفق به دریافت دانشنامه دکتری در رشته الهیات و معارف اسلامی از دانشگاه تهران شد.
خشم ساواک از اقدامات علمی شهید مفتح
آیتالله مفتح در کنار تألیف آثار ارزشمند با همکاری شهید بهشتی «دبیرستان دین و دانش» را برای تربیت نسل جوان پایهگذاری کرده و کانون دانش آموزان و فرهنگیان را هم با همکاری آیتالله سید علی خامنهای و شهید بهشتی پدر قم راه اندازی کرد.
ایجاد مجمع علمی اسلامشناسی برای تبیین و نشر معارف اسلامی متناسب با نیازهای جامعه از دیگر اقدامات ارزشمند این روحانی شهید است او با همکاری نخبگان حوزه ۱۳ عنوان کتاب را تألیف کرده و معارف اسلامی به زبان نو و متناسب با نیازهای نسل معاصر بیان کرد که همین کار سبب شد تا از طرف ساواک تحت فشار قرارگیرد.
از دیگر اقدامات ارزشمند آیتالله مفتح، برنامهریزی برای حوزه علمیه قم و ارائه شیوه نوین در تدریس و برنامههای درسی حوزه بود که آن را با همکاری شهیدان بهشتی، قدوسی و سعیدی تعقیب کرد و سبب ایجاد نسل جدید مدارس در حوزه شد.
مفتح در مسیر انقلاب
شهید مفتح از ابتدای دهه چهل و آغاز در مسیر پیروزی انقلاب اسلامی هم تلاش بسیاری کشیده و پس از آن هم در صحنه مبارزه و سیاست حضور فعال داشت.
او مسجد الجواد(ع) تهران را مرکز فعالیتهای خود قرار داد و مباحث اسلامی را با طرح نوین و شکل جدید مطرح کرد و این روش مورد استقبال جوانان قرار گرفت.
کلاسهای اسلامشناسی به ویژه تفسیر قرآن وی یکی از مباحث جذاب و قابل استفاده برای جوانان و دیگر گروههای جامعه بود.
گزارش تاریخی| ترور آیتالله مفتح و پایان “فرقان”خشم ساواک از استقبال مردم اهواز از مجالس سخنرانی آیتالله مفتح در سال ۱۳۴۳ + سندماجرای منع سخنرانی و تبلیغ مذهبی شهید مفتح توسط رژیم پهلوی
شهید مفتح پس از اینکه مسجد الجواد(ع) به وسیله رژیم پهلوی بسته شد در مسجد جاوید به فعالیت خود ادامه داد تا اینکه در سوم آذر ۵۳ پس از سخنرانی مقام معظم رهبری، ساواک، مسجد را تعطیل کرده و مقام معظم رهبری و آیت الله محمد مفتح را دستگیر و زندانی کرد.
آیتالله مفتح پس از آزادی در سال ۵۴ امامت مسجد قبا را برعهده گرفت و به مبارزه سیاسی بر ضد رژیم پهلوی ادامه داد.
او در سال ۵۷ مبارزاتش را گسترش داده و مسجد قبا را به عنوان سنگر مبارزاتی آماده کرد که این مکان در ساماندهی و شکلدهی مبارزات مردم نقش تعیین کنندهای داشت به طوری که پس از اقامه نماز عید فطری به امامت آیتالله مفتح، راهپیمایی بزرگی انجام شد.
تلاش برای پیوند حوزه و دانشگاه
پس از پیروزی انقلاب اسلامی هم شهید مفتح، مسئولیتهای مهمی را برعهده گرفت و برای پیوند حوزه و دانشگاه تلاش کرد.
او معتقد بود که گرچه حوزه و دانشگاه هر یک اهداف، برنامهها و کارکردهای خود را دارند، اما میتوانند با نگرشی توأم با احترام و اعتماد متقابل با یکدیگر ارتباط داشته و به جای نفی و طرد و نفرت و بدبینی به درک متقابل که آکنده از روح اطمینان است؛ اهتمام ورزند.
سرانجام این روحانی مجاهد ۲۷ آذر ۱۳۵۸ در دانشکده الهیات تهران به وسیله گروهک ضد انقلابی فرقان ترور شده و پیکر پاکش در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) به خاک سپرده شد.