یکی از مشکلات جدی در قم وجود شبکه فرسوده فاضلاب بیش از ۲۴۰ کیلومتر است
یکی از مشکلات جدی در قم وجود شبکه فرسوده فاضلاب بیش از ۲۴۰ کیلومتر است
بختیاری مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم گفت: در مصوبات سفر رئیس جمهور رقم 1000 میلیاردی را برای فاضلاب قم را اخذ کرده ایم که 500 میلیارد تومان تعهد دولت و 500 میلیار تومان از طریق مشارکت بخش خصوصی تامین می شود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم، مهندس حسن بختیاری در نشست خبری همزمان با سالروز تصویب قانون تشکیل شرکت های آب و فاضلاب در سال ۶۹ که سالن کوثر ستاد مرکزی شرکت آب و فاضلاب استان برگزار شد اظهار داشت: قبل از تشکیل شرکت ها، سازمان آب وفاضلاب زیرمجموعه شهرداری و یا در برهه ای مستقل بوده و در امر آبرسانی نقش مهمی داشته که از ارکان اساسی جامعه مدرن تلقی می شود.
وی بیان کرد: تشکیل شرکت های آب و فاضلاب در شکل کنونی تحول و تغییر اساسی را در مجموعه فعالیت های سازمان ایفا کرد و نوع ساختار در قالب شرکت باعث شد امکان آسان تری برای کار و تلاش مجموعه آب و فاضلاب شاهد باشیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم عنوان کرد: قبل از تشکیل این شرکت ها به دلیل محدودیت هایی که در ساختارهای دولتی وجود داشت فعالیت ها نیز محدود بود و با وجود گسترش شهرها با چنین محدودیتی امکان ارائه خدمت میسر نمی شد، از این رو تشکیل شرکت‌ها طبق قانون، فضای جدید و جهش اساسی را در ارائه خدمات فراهم کرد.
وی تصریح کرد: نمونه بارز این خدمات ایجاد شبکه ها و تاسیسات آب و فاضلاب بود و این اتفاق خوبی در نظام قانون گذاری کشور به شمار می رود، امروز نیز به نقطه ای رسیده ایم که شرکت های آب و فاضلاب نسبت به خدمات متفاوت ظاهر شدند و پیشرفت های خوبی شکل گرفته است.
بختیاری در ادامه خاطرنشان کرد: عمده ترین وظیفه شرکت، تامین و توزیع آب سالم و جمع آوری و تصفیه فاضلاب است و این دو وظیفه در نظام شهری پیشرفته به عنوان ارکان شهری تلقی می شود.
وی گفت: از نظر تامین آب صد در صد شهرهای ما در وضعیت مناسب دسترسی به آب قرار دارند و در روستاها نیز ۹۷ درصد شرایط مناسبی به لحاظ کیفیت آب وجود دارد، هر چند با توجه به شرایط اقلیمی خاص با محدویت منابع آب مواجه هستیم و افزایش جمعیت و رشد نیاز آب باعث شده مشکلاتی در تامین آب داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم افزود: علی رغم مشکلات، جمعیت ۱ میلیون و ۴۰۰ هزار نفری در قم شرایط پایدار و مطلوبی را در سلامت و بهداشت آب به واسطه تلاش همکاران دارند.
وی اظهار داشت: افزایش پایداری آب، نیازمند اجرای پروژه های مختلف در حوزه آب و فاضلاب است؛ شهر قم با توجه به اجرای طرح های تصفیه خانه ها شرایط مطلوبی را دارد و در کشور جز استان هایی است که دغدغه خاصی نداریم و ظرفیت تصفیه خانه حدود ۹ متر مکعب در ثانیه را برای شهر قم به واسطه فعالیت های همکاران در سالیان گذشته ایجاد کرده ایم و امروز وضعیت خوبی از این جهت شاهد هستیم.
بختیاری در خصوص خطوط انتقال آب بیان کرد: بخش عمده منابع تامین آب استان به سرشاخه های دز برمی گردد، به واسطه مجوزی که از طرف رهبری تامین اعتبار شد این پروژه به سرانجام رسید و امروز علی رغم اینکه بسیاری از شهرهای کشور در سال گذشته دچار تنش های جدی آب بودند ما با استفاده از ظرفیت سازی در این بخش تابستان را با برنامه ریزی خوبی پشت سر گذاشتیم.
وی عنوان کرد: منبع دوم تامین آب قم، چاههای دشت علی آباد است که ۲۰ درصد تامین آب استان را برعهده می کند، سد ۱۵ خرداد نیز یکی از منابع است هر چند وضعیت کیفیت مناسبی ندارد اما بخشی از مشکلات را رفع می کند، ما به لحاظ کمی جز استان هایی هستیم که در کشور شرایط خوبی داریم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم تصریح کرد:کیفیت آب از دغدغه هایی است که در قم داریم چرا که به غیر از کوچری که شرایط خوب کیفی دارد سایر منابع اعم از چاههای داخل و یا سد ۱۵ خرداد وضعیت مناسبی را ندارد و در تابستان ها به واسطه افزایش مصرف مشکلاتی را شاهد هستیم.
وی خاطرنشان کرد: در بحث فاضلاب نیز عقب ماندگی هایی را داریم و در حال حاضر ۴۰ درصد شهر قم تحت پوشش فاضلاب است و ۶۰ درصد نیاز به برنامه ریزی تدریجی دارد طرح های فاضلاب به نوعی دولتی است و محدودیت های مالی وجود دارد، با این وجود زیرساختهای اساسی و تصفیه خانه هایی وجود دارد.
بختیاری افزود: ۱۰۰۰ کیلومتر شبکه فاضلاب در شهر قم فعال است که استفاده از پساب در توسعه کمربند سبز قم و صنعت را تسهیل می کند، اگر چه طرح های فاضلاب جز طرح های زیان ده است و نیازمند کمک های دولتی هستیم که با پیگیری بتوانیم آن را تحقق بخشیم.
وی گفت: در مصوبات سفر رئیس جمهور رقم ۱۰۰۰ میلیاردی را برای فاضلاب قم مصوبه را اخذ کردیم که ۵۰۰ میلیارد تومان تعهد دولت و ۵۰۰ میلیار تومان از طریق مشارکت بخش خصوصی تامین می شود و برای خط انتقال و تصفیه خانه جدید فاضلاب خواهد بود تا بتوانیم این کار را در مدت دو سال آینده اجرایی کنیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم عنوان کرد: پاشنه اشیل قم، بحث فاضلاب است و در تلاش هستیم از ظرفیت های قانونی بودجه ۱۴۰۱ بتوانیم فضای مناسبی را برای توسعه فاضلاب قم ایجاد کنیم.
وی تصریح کرد: طرح های فاضلاب تماما با اعتبارات دولتی انجام می شود محدودیت منابع بخش زیادی از اجرای پروژه ها را عقب انداخته است و امیدواریم با مصوبه ۱۰۰۰ میلیارد تومانی که اخذ شد روی تصفیه خانه و خط انتقال تمرکز کرده و حداقل زیرساخت لازم برای اشتراک جدید فراهم کنیم.
بختیاری ادامه داد: در مجموعه استان به عنوان دستگاه برتر در جذب اعتبارات دولتی و تملک دارایی بوده ایم و از اسفند سال گذشته تا شهریور امسال ۲۶۴ میلیارد تومان در قالب اعتبارات تملک دارایی توانسته ایم جذب اعتبار داشته باشیم.
وی بیان کرد: در بازسازی و اصلاح شبکه های استانی و تکمیل آبرسانی به روستاها طرح‌هایی عملیاتی شد، در موضوع کاهش هدر رفت نیز پروژه های خوبی داشتیم که آبرسانی به روستاهای قنوات که با مصوبه رئیس جمهور انجام شد امسال تابستان توانستیم به ۱۵ روستای قمرود آب با کیفیت برسانیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم خاطرنشان کرد: در توسعه شبکه آب تقریبا حدود ۱۷ کیلومتر در شبکه های فرعی و ۲۷ کیلومتر در خطوط انتقال آب روستایی عملیات اجرایی صورت گرفته و در اصلاح شبکه های آب بهداشتی ۲۸ کیلومتر اصلاح شبکه آب در شهر و روستا داشته ایم.
وی گفت: یکی از مشکلات جدی در قم وجود شبکه فرسوده فاضلاب بیش از ۲۴۰ کیلومتر است که نوسازی آن کاری سخت و دشوار بوده اما اقدامات خوبی را آغاز کرده ایم و ۱۳کیلومتر در مجموعه شبکه های فرعی اصلاح صورت گرفت.
بختیاری افزود: احداث مخازن آب جز اساسی ترین فعالیت در تامین آب است و ساخت مخزن ۲۰ هزار متر مکعبی شهر قم در پردیسان یکی از این اقدامات است که تا سال آینده به اتمام می رسد، همچنین مجموع آبی که برای شهروندان قمی ذخیره شده ۱۱۳ میلیون متر مکعب است و برای روستاها و شهرهای قم و تابعه ۱۳۹ میلیون متر مکعب برای یک سال تامین آب صورت گرفت.
وی تصریح کرد:در مورد پروژه های محرومیت زدایی نیز بیشترین توجه به روستاها بوده و در بین روستاها به منطقه قمرود توجه خاصی شده هر چند همه روستاها پروژه های محرومیت زدایی اجرا شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم اظهار داشت: در قالب این طرح مخزن ۲ هزار متر مکعبی در روستای لنگرود در حال اجراست و در دیگر روستاها نیز ساخت مخازن تامین آب آغاز شد که بخش عمده آن امسال به پایان می رسد.
وی ادامه داد: در مجموع ۵ هزار و ۵۰۰ متر مکعب مخزن را در بخش های مختلف عمدتا در بخش کهک برنامه ریزی کرده ایم و در حال اجراست که بخشی از پروژه ها با همراهی بسیج سازندگی شکل گرفته است، همچنین در روستاهای مختلف خطوط انتقال آب صورت گرفت.
بختیاری عنوان کرد: اصلاح خط انتقال ۸۰ روستا به مجموعه کهک نیز در دست اقدام قرار گرفت و در بخش های روستایی فعالیت عمده ای در سال جاری شکل گرفته است، توجه به روستاها از سیاست های ویژه وزارت نیرو در محرومیت زدایی و آبرسانی است.
وی گفت: برای دهه فجر امسال نیز علاوه بر پروژوه های جاری بحث انتقال خط انتقال آبرسانی به روستاهای قنوات را داریم که با اجرای این خط تامین پایداری از آب در منطقه عملیاتی می شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم افزود: احداث خط انتقال به روستاهای عنایت بیک نیز از پروژه های دهه فجر است و بهره برداری از مخزن ۵ هزار متر مکعبی جعفریه نیز جز این پروژه هاست.
وی تصریح کرد: تا دو سال قبل ۸۰ درصد از آب قم از سرشاخه های دز تامین می شد و قم شرایط خوبی را داشت سال گذشته به دلیل کاهش بارش باران و کاهش آورد از سرشاخه های دز عملا سهم استان قم کاهش یافته است و این امر نشان دهنده ضرورت مصرف بهینه در آب است.