کدام زندانیان می‌توانند از حمایت ستاد دیه بهره‌مند شوند؟
کدام زندانیان می‌توانند از حمایت ستاد دیه بهره‌مند شوند؟
مرادی پور، مدیر نمایندگی ستاد دیه قم با اشاره به اینکه در این ستاد فقط پرونده‌های غیرعمد بررسی می‌شود، گفت: نفقه، مهریه، حوادث کارگاهی، تصادفات و محکومیت‌های مالی غیر از کلاهبرداری پرونده‌هایی است که در این ستاد بررسی می‌شود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم، ستادهای دیه در سراسر کشور، دارای جایگاه مهم اجتماعی و حاکمیتی در کشور هستند. این ستادها در سراسر کشور اقدام به ایجاد فضای حمایتی برای افرادی هستند که به دلیل حوادث خاص روزگار و پیشامدها گرفتار زندان شده اند.

یکی از مهمترین ضرورت‌های حمایت چنین نهادهایی، جایگاه و آثار مهم اجتماعی حمایت و آزاد سازی افرادی است که تحت پوشش این نهاد قرار می‌گیرند. به عنوان مثال آزادی زندانیان جرائم مرتبط به حوادث و جرائم غیر عمد و بدهی و خسارات مختلف، به منزله کمک رسانی به افرادی است که قطعا بدون این کمک‌ها شاید تا سالها نتوانند از زیر بار دیون خود خارج شوند.

از دیگر سوی در زندان ماندن این افراد برای یک مدت طولانی قطعا آثار زیان باری برای آنها و حتی خانواده و اطرافیان آنها خواهد داشت. طبعا کسی که با جرائم مالی و حتی دیون دیگر در زندان به سر می برد خانواده خود را نیز دچار مشکلات عدیده می کند. اعضای خانواده، تک به تک از این حادثه متاثر شده و زیان های گوناگونی می بینند. در این شرایط اقتصادی که شکنندگی خانواده ها روز به روز بیشتر می شود باید از این کانون های اصلی شکل دهنده نظام اجتماعی وفرهنگی کشور به خوبی صیانت کرد.

نرخ بالایی از بزه کاری نوجوانان و جوانان به دلیل از هم گسیختگی کانون خانواده است. قطعا سرپرست خانواری که به دلیل جرائم غیر عمد و مسایل خاص در زندان به سر می برد نمی تواند حمایت گری خوبی از اعضای خانواهد خود داشته باشد. به همین دلیل اعضای آسیب پذیر خانواده به خصوص نوجوانان برای یافتن راهی برای حل مسایل خانواده بدون هیچ مهارت و آگاهی و پشتوانه ای وارد اجتماعی می شوند که باید همه چیز را از صفر شروع کنند بدون آنکه حامی خاصی نیز داشته باشند.

همین مساله باعث می‌شود که آنها به سوی برخی مشاغل و یا حتی برخی دوستان گرایش ناگزیری داشته باشند و پس از آن حمایت از آنها برای گذار از این مرحله بدون سرپرست خانواده کاری بسیار مشکل است. قطعا حمایت از آنها در قالب های مختلف به خصوص در زمینه حل مشکلات دیون آنها می تواند نقش مهمی در زمینه حل مسایل خانوادگی آنها داشته باشد.

بخشی از کنشگری ستادهای دیه در کشور از طریق حمایت مادی مردمی دنبال می شود. سنت‌های بسیار زیبا و حسنه‌ای نیز در این میان ایجاد شده است که جایگزین بسیاری از امور جاری و نوپدید در میان مردم نیز به شمار می رود. حمایت از یک فرد زندانی برای رهایی و زندگی تازه قطعا آثار اجتماعی بسیار گرانسگی در جامعه خواهد داشت.

رضا مرادی پور در گفت‌وگو با ایسنا در رابطه با ساختار ستاد مردمی دیه و کمک به آزاد زندانیان نیازمند عنوان کرد: این ستاد به صورت هیئت امنایی اداره می‌شود که رئیس‌کل دادگستری استان رئیس هیئت امنا و مدیرکل کمیته امداد، مدیرکل زندان‌های استان و چهار نفر از معتمدین از اعضای آن هستند.

وی با اشاره به اینکه در این ستاد فقط پرونده‌های غیرعمد بررسی می‌شود، تصریح کرد: نفقه، مهریه، حوادث کارگاهی، تصادفات و محکومیت‌های مالی غیر از کلاهبرداری پرونده‌هایی است که در این ستاد بررسی می‌شود.

وی بابیان اینکه اساس شیوه‌نامه ستاد دیه، افرادی که سوابق کیفری نداشته و بدهی کمتری داشته باشند و یا جز خانواده شهدا و جانبازان باشند در اولویت آزادی هستند، اضافه کرد: در سال گذشته با همکاری کنگره شهدای قم طرحی اجرا شد و هر زندانی با نام و نیت یک شهید آزاد می‌شد.

مدیر نمایندگی ستاد دیه قم در رابطه با نحوه فعالیت این ستاد بیان کرد: زندانیانی که با جرم‌های مذکور وارد زندان می‌شوند فرم‌هایی را در مددکاری زندان پر می‌کنند که به ما ارسال می‌شود و سپس به زندان می‌رویم شرح حالی از زندگی زندانی، علت بدهی و میزان بدهی گرفته می‌شود.

مرادی پور ادامه داد: پس از آن پرونده‌ای در ستاد تشکیل می‌شود و میزان بدهی به روز از ستاد اجرای احکام استعلام می‌شود سپس شرایط زندانی و میزان دارایی‌های او توسط محققین مورد بررسی قرار می‌گیرد بعد از آن شکات دعوت می‌شوند و تخفیف‌هایی از طلبکاران گرفته می شود و به نوعی خود شاکات از خیرین می‌شوند.

مدیر نمایندگی ستاد دیه قم عنوان کرد: پس از تحقیقات پرونده‌ای تشکیل می‌شود و محق بودن و یا نبودن زندانی در هیئت امنا بررسی می‌شود و در صورتی که افراد محق شناخته شوند بررسی می‌شود که افراد به چه صورت (بلاعوض، وام و یا ترکیب این دو) کمک دریافت کنند.

مرادی پور با اشاره به اینکه بدهی‌های سنگین و میلیاردی تحت پوشش ستاد قرار نمی‌گیرند زیرا ستاد توانایی کمک به آن را ندارد، بیان کرد: بدیهی‌های سنگین از طریق اعسار اقدام می‌شود تا بدهی به صورت قسط بندی پرداخت شود.

وی در رابطه با منابع مالی ستاد دیه گفت: منابع ستاد به دو دسته تقسیم می‌شوند که بخشی از آن کمک خیرین است که به حساب ستاد دیه واریز می‌کنند و بخش دیگر وام‌های قرض‌الحسنه‌ای است که توسط بانک‌ها داده می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در سال جاری حدود ۱۲۱ نفر آزاد شدند که ۱۱۲ نفر آن‌ها مرد و ۹ نفر زن بودند، اضافه کرد: در سال جاری ۱۱ میلیارد تومان برای آزادی زندانیان پرداخت شده است که حدود یک میلیارد ۶۰۰ میلیون تومان آورده خانواده مددجویان، یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان وام قرض‌الحسنه، یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان بیمه‌ها و ارفاق های قانونی و چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نیز کمک‌های بلاعوض ستاد بوده است.

مدیر نمایندگی ستاد دیه قم یادآور شد: علاقه‌مندان کمک به آزادی زندانیان می‌توانند از طریق شماره‌ حساب‌های بانک ملی ۰۲۰۱۲۳۱۶۱۸۰۰۹، بانک ملت ۱۸۲۲۲۸۸۷۲۴ و بانک تجارت ۱۵۳۰۰۸۵۵۹۳، شماره کارت‌های ۵۸۵۹۸۳۷۰۰۲۵۷۶۶۲۳ بانک تجارت و ۶۰۳۷۹۹۷۵۶۰۰۰۰۸۸۸ بانک ملی و شماره تماس ۳۷۷۲۲۶۶۶ اقدام کنند.

  • منبع خبر : خبرگزاری ایسنا