۳۵ طرح کشاورزی با اعتبار یک هزار و ۸۷۳ میلیارد ریال در قم به بهره برداری می‌رسد
۳۵ طرح کشاورزی با اعتبار یک هزار و ۸۷۳ میلیارد ریال در قم به بهره برداری می‌رسد
حاجی رضا رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم گفت: در سفر ریاست جمهوری به قم، 395 میلیارد تومان اعتبار در بخش کشاورزی تخصیص یافت که تاکنون 54 میلیارد تومان جذب شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از خبرگزاری شبستان، محمد رضا حاجی رضا در نشست خبری که در سالن جلسات شهید شرعی، ساختمان جهاد کشاورزی برگزار شد، با تشریح فعالیت‌های سازمان و برنامه های هفته جهاد کشاورزی اظهار داشت: جهاد کشاورزی وامدار مجموعه ای به نام جهاد سازندگی است و تشکیل جهاد سازندگی به فرمان امام تدبیری در تحولی اساسی در کشور بود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم افزود: جهاد سازندگی دستاوردهای زیادی در عرصه های مختلف به خصوص پشتیبانی در دوران دفاع مقدس و آبادانی روستاها داشت و امروز نیز جهاد کشاورزی ادامه دهنده این فرهنگ در تامین امنیت غذایی در کشور است.
وی عنوان کرد: جهاد کشاورزی قم، ۶۰ شهید و ۵۰۰ جانباز و صدها ایثارگر را تقدیم انقلاب اسلامی کرده است و امروز جامعه هدف جهاد کشاورزی سهم مهمی در تولید و فعالیت‌های اقتصادی علی رغم مشکلات فعلی، داراست.
حاجی رضا در خصوص جایگاه امنیت غذایی بیان کرد: یکی از مولفه‌های قدرت در جهان امروز، امنیت غذایی است و فقدان این مولفه می تواند تهدید بزرگی برای جوامع بشری به شمار رود و اخیرا شاهد بودیم تخاصم میان دو کشور چه میزان تاثیر بر روی تولیدات مواد غذایی داشت و مخاطراتی را برای برخی از کشورها از نظر تامین مواد غذایی اساسی به وجود آورد.
وی پیرامون برنامه های هفته جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: هفته جهاد کشاورزی از ۲۱ خردادماه آغاز می شود و این ایام با عناوین عزم ملی برای کشاورزی دانش بنیان و اشتغال آفرین و بسیج و امنیت غذایی و اقتدار ملی و کشاورزی دانش بنیان و هم افزایی تشکل ها و تعاونی ها و ولایت مداری و فرهنگ ایثار و شهادت و مدیریت جهادی و اصلاح الگوی مصرف و عبور از خشکسالی با مشارکت عمومی و تبیین فرهنگ جهادی و سرمایه اجتماعی و اشتغال زایی نام گذاری شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم ادامه داد: در هفته جهاد کشاورزی ۳۵ طرح کشاورزی با اعتبار یک هزار و ۸۷۳ میلیارد ریال و اشتغال زایی برای ۲۳۲ نفر در قم به بهره برداری می‌رسد که این طرح ها عمدتا در زمینه های آب‌وخاک، تولیدات دامی،‌ شیلات و امور آبزیان، اصلاح الگوی کشت، صنایع تبدیلی و غذایی و تولیدات گیاهی است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر بیش از ۸۵ درصد از پروتئین مورد نیاز مردم توسط ۴ میلیون نفر از بهره‌برداران بخش‌کشاورزی در داخل تامین می‌شود و در جهت افزایش تولید توجه به ظرفیت‌های علمی و پژوهشی و دانشگاهی و دانش بنیان مورد تاکید فراوان است.
حاجی رضا در ادامه با اشاره به برخی از مشکلات این عرصه بیان کرد: سهم سرمایه گذاری در کشاورزی کم است زیرا چون ریسک بالاست، از طرفی مشکلاتی چون شرایط اقلیمی، خشکسالی و سیل وجود دارد و فقدان تشکل های مقتدر نیز از جمله آسیب ها در این عرصه به شمار می رود.
وی گفت: با این وجود ظرفیت‌های کشاورزی و دامداری ما و در سطح استان به حدی هست که بتوانیم به خوبی نیازهای غذایی مردم را تامین کنیم، در این مسیر تحقق شعار امسال و حوزه دانش بنیانی و اشتغال وظیفه ما را سنگین می کند و در تولید و کاربرد دانش به سرمایه گذاری می پردازیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم اظهار داشت: همچنین از ظرفیت های مهم بخش کشاورزی در سطح استان قم با توجه به شرایط اقلیمی، حوزه دام و طیور است و قم از جمله مهمترین باراندازهای دام کشور بوده و وجود مجتمع‌های بزرگ دامپروری بخشی از این ظرفیت است، به طوری که ۲ درصد پروتئین مورد نیاز کشور در قم به تولید می رسد.
وی در مورد اولویت های مهم کشاوزی عنوان کرد: اصلاح الگوی کشت و توسعه کشت گلخانه ای و توسعه کاشت گیاهان دارویی و مباحث زیربنایی و صدور سند به اراضی کشاورزی و نظارت بر بازار از جمله این اولویت‌هاست.
حاجی رضا با بیان اینکه اصلاح الگوی کشت نیز یکی از رویکردهای مهم در توسعه کشاورزی است تصریح کرد: در سه سال گذشته در زمینه اصلاح الگوی کشت قدم های خوبی برداشته شده و با اجرای الگوی کشت واقعی در جهت استفاده صحیح از آب و خاک و افزایش بهره وری قدم برداشته‌ایم.
وی افزود: در این جهت از گیاهانی چون سورگوم، تریتیکاله و چغندر علوفه‌ای که مقاوم تر هستند استفاده می کنیم و امسال از طریق ورود چغندر پاییزه و کشت در ده هکتار از اراضی قم در این راستا اقداماتی شکل گرفت.
وی ادامه داد: در استان قم ۱۰۴ هزار هکتار زمین کشاورزی موجود است که ۶۴ هزار هکتار آن زیر کشت مزارع و باغ ها و ۴۲ هزار هکتار نیز زراعی و ۲۲ هزار هکتار باغی است و استان قم ظرفیت تولید سالانه ۸۰۰ هزار تُن محصول در حوزه‌های مختلف دامی و گیاهی و گلخانه‌ای و شیلات را دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم بیان کرد: با رویکرد آمایش سرزمین به دنبال حفظ سطح سبز قم در جهت فعالیت جامعه ۱۴ هزار نفری بهره برداران کشاورزی هستیم، در این راستاتوسعه کشت گلخانه‌ای از جمله مهمترین برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی قم است و در این باره هر سال ۵۰ هکتار به سطح زیر کشت گلخانه‌های استان با هدف ایجاد اشتغال و استفاده از منابع آب افزوده می شود.
وی خاطرنشان کرد: همچنین توسعه گیاهان دارویی یکی از اولویت های مهم است با توجه به دشت های قم و مناطق کوهستانی این روند دنبال می شود، در زمینه مباحث زیربنایی نیز سالی ۱۸۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی قم زیر پوشش طرح های آب و خاک و تسطیح و و لوله گذاری و مرمت قنات ها قرار می دهیم.

۹۵۰ رشته قنات فعال در قم وجود دارد
حاجی رضا گفت: در حال حاضر ۹۵۰ رشته قنات داریم که با استفاده صحیح می توانیم به بهره برداری مناسبی دست یابیم، در شرایط فعلی نیز نیاز آب استان ۴۵۰ میلیون متر مکعب است که از این میزان بیش از ۳۰۰ میلیون آب فاقد کیفیت است و باید گونه هایی را کشت کنیم که با این آب و خاک سازگار باشد.
وی افزود: توجه به هویت کشاورزی در استان قم و تسهیل حمایت‌های ویژه اهمیت زیادی دارد و در این خصوص سند دار کردن اراضی کشاورزی استان در دستور کار قرار دارد، براساس قانون باید کل اراضی تحت پوشش سند قرار بگیرد و یکی از برنامه های خاص اراضی کشاورزی و هویت بخشی صدور سند است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم اشاره به دستاوردهای سفر رئیس جمهور به قم تصریح کرد: از جمله دستاوردهای این سفر به قم تصویب ۳۹۵ میلیارد تومان اعتبار در بخش کشاورزی تخصیص یافت که از این میان ۵۴ میلیارد تومان تاکنون جذب شده است.
وی در ادامه با بیان اینکه وظیفه ما حفاظت از آب و خاک است متذکر شد: قوانین حفظ کاربری باید در کشور اصلاح شود تا از کاربری ها جلوگیری شود در حوزه رصد و تخریب فعالیت های خوبی شکل گرفته و فعالیت ها در ۸ ماه گذشته و مقابله با تخلفات ۵ برابر افزایش یافته و نگاه پیشگیرانه ای داریم.
حاجی رضا اظهار داشت: تنظیم بازار و مسئولیت نظارت بر اقلام اساسی بر عهده جهاد کشاورزی بود که کار دشواری است و با قدرت و با روحیه جهادی و حضور در بازار و مد نظر قرار دادن مردم به عنوان خط قرمز در صدد تحقق امنیت غذایی و آرامش مردم هستیم تا اقلام اساسی در حوزه خانوار و اصناف به خوبی تامین کنیم و در این خصوص همراهی خوبی با تعزیرات و اصناف و اتاق بازرگانی شکل گرفته است.

در حوزه تنظیم بازار باید زائرپذیری قم مورد توجه باشد
وی تاکید کرد: در حوزه تنظیم بازار باید زائرپذیری قم مورد توجه باشد، در حال حاضر بازار به صورت محصول محور رصد می شود و حضور پررنگ در آرد و نان و دیگر اقلام وجود دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم عنوان کرد: در سال جاری یک هزار و ۱هزار ۴۴۱ میلیارد تومان از ردیف های مختلف کشاورزان و بهره برداران و تولید کنندگان را به بانک ها معرفی کردیم و تا امروز ۳۴۳ میلیارد تومان از این طرح ها مصوب و ۳۱۵ میلیارد تومان پرداخت شده و و ۱۲۱۵ نفر توانستند از این تسهیلات استفاده کنند.
وی با اشاره به برگزاری ۱۷۰برنامه آموزشی و ترویجی در حوزه کشاورزی و دامپروری توسط کاروان ارتقاء بهره وری بیان کرد: این کاروان در قالب ۳ گروه در شهرستان‌های قم، کهک، و جعفرآباد فعالیت خواهند کرد و آموزش‌های لازم را به روستائیان، کشاورزان و دامداران ارائه خواهند کرد.
حاجی رضا در پاسخ به سوال خبرنگار نسیم قم در مورد استفاده از پلاستیک برای پوشش خاک کشاورزی و مشکلات زیست محیطی خاطرنشان کرد: کشت هایی که زیر پلاستیک انجام می شود برای زودرسی محصول است که توسط کشاورزان انجام می شود.
وی گفت: برخی پلاسیتک ها بعد از یک سال به خاک اضافه می شود و باید ترویج به همراه سیاست های حمایتی باشد، در برخی از کشور ها از مالچ و خاک پوش استفاده می شود که تبخیر را کاهش می دهد در این زمینه محصولات مناسبی تولید می شود، با توجه به اینکه بخش کشاورزی، اقتصادی نیز هست باید بتوان از تجربیات مختلفی استفاده کرد، همچنین برای حذف محصولات پر آب بر باید رقمی معرفی شود که بهره وری خوبی داشته باشد.

  • منبع خبر : خبرگزاری شبستان