به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم، ورزش زورخانهای و پهلوانی، ریشه در تفکر بزرگ شیعه و اسلام دارد و گود زورخانه و ورزش باستانی نماد فروتنی و تواضع ورزشکاران است که پهلوان در کنار پرورش جسم و تن، روحش را نیز از ناملایمتها و صفات رذیله میزداید.
همه ما در شاهنامه فردوسی، قصه پهلوانان بسیاری را همچون زال و رستم شنیدهایم. پهلوانانی که از نظر اخلاق سرآمد بوده و با پشتسر گذاشتن تمرینهای سخت، برای پیروزی جبهه خیر علیه شر، وارد میدان نبرد میشدند، ورزش زورخانهای در ایران از پوریای ولی به یادگار مانده است و زورخانهها در ایران از قرن هفتم تاسیس شدند.
ورزش زورخانهای در استان قم، جزو رشتههایی است که بسیار رواج داشته و پیشکسوتان زیادی همچون کمال کمال، تقی کمال، غلامرضا زکیخانی و افراد مشهور زیادی را در تاریخ خود جای داده است. اما این ورزش فقط بین پیشکسوتان محدود نشده بلکه نوجوانان و جوانان هم در قم به این رشته علاقه دارند و با جدیت آن را دنبال میکنند.
۲۲ بهمن امسال، اولین سالگرد تشکیل تیم پیرغلامان حسینی بود که البته اعضای زیادی در ردههای مختلف سنی از نوجوانان تا پیشکسوتان دارد. این تیم به همین مناسبت مراسمی را با همکاری هیئت ورزشهای زورخانهای استان قم در مجموعه ورزشی شهید سلیمانیان برگزار کرد که مسئولان، پیشکسوتان استانی و کشوری، ورزشکاران و ورزش دوستان در آن حضور داشتند.
زمانی که وارد مراسم شدیم، شور و نشاط زیادی بین ورزشکاران، مرشدین و از همه مهم تر عموم مردم بود، کودکانی که در آن جمع حضور داشتند با علاقه بسیار زیادی مشغول تماشای این برنامه بودند، موضوع جالبی که نظرمان را جلب کرد، این بود که پیشکسوتی از بیرون وارد زورخانه میشد، مرشد زنگ رو به روی خود را به صدا در می آورد و با دستان خود سنگین بر ضرب میکوبید.
*ورزش باستانی یک گنجینه فرهنگی و تاریخی است
مقام معظم رهبری درباره ورزش زورخانهای فرموده است: باید محیط ورزش را محیط معنوی کنید. محیط معنوی، همان محیط پهلوانیِ دیرین ورزشکاران قدیمی خودِ ماست؛ آنهایی که وقتی وارد گود ورزشی میشدند، خاک گود را میبوسیدند؛ آنهایی که همیشه ورزش را با نام خدا شروع میکردند و با نام خدا تمام میکردند – با بسماللَّه شروع میکردند و با دعا تمام میکردند، کشور ما اینگونه کشوری است. محیط ورزش آن، محیط معنوی، جوانمردی، ایمان، تقوا، پاکدامنی و پارسایی و محیط معنویّت و درخشندگی روحی و نفسانی می باشد، ورزش باستانی یک گنجینه فرهنگی و تاریخی است.(۱۳۷۶/۰۶/۱۵)
به محض اتمام برنامه جشن یک سالگی تیم پیرغلامان، به سراغ رئیس هیئت ورزش های زورخانهای استان قم رفتیم و در رابطه با ورزش زورخانهای با او به گفتو گو پرداختیم.
*نوجوانان در راس برنامه ریزیهای هیئت ورزش زورخانه ای هستند
امیر فردی رئیس هیئت ورزشهای زورخانهای استان قم، در مورد جذب نوجوانان و جوانان در ورزش زورخانهای بیان کرد: در هیئت ورزشهای زورخانهای بیشتر تمرکز، برنامهریزی و سرمایهگذاری ما در رده سنی نوجوانان و جوانان است، تا به اینجای کار ما ثمره این حمایت از نوجوانان و جوانان را دیده ایم چون این ردههای سنی برای ما همواره مدال آور بودهاند.
فردی ادامه داد: ورزش زورخانهای جزو ورزشهای ملی و باستانی است و این رشته در استان قم پرطرفدار است، ورزشکاران ما در مسابقات از ردههای سنی پایه حاضر میشوند تا بزرگسالان و رشته ورزشهای زورخانهای طرفداران زیادی را در بین عموم مردم دارد.
رئیس هیئت ورزشهای زورخانهای استان قم در رابطه با کمکهای مادی و معنوی از افراد مختلف گفت: از اداره کل ورزش و جوانان استان تشکر میکنم، که ما را مورد حمایت خود قرار دادهاند، در حال حاضر بهترین مکانها را برای ورزش زورخانه ای در اختیار داریم، که در ۴ منطقه استان احداث شده است و از لحاظ سالن ورزش زورخانهای به لطف خدا مشکلی وجود ندارد.
امیر فردی افزود: از خیرین استان هم تشکر میکنم که به صورت خود جوش به این رشته کمک میکنند و دلسوزانه دست به اقدامات خیر در راستای ورزش زورخانهای انجام می دهند، از حمایتهای خیرین راضی هستیم و از آنها ممنونیم.
رئیس هیئت ورزش های زورخانه ای استان قم در آخر گفت: از شما خبرنگاران و عموم مردم می خواهم که بیش از این به ورزش زورخانه ای اهمیت دهید، و حامی ورزش ملی و مذهبی زورخانهای باشید، و یک بار دیگر جوانان این مرز و بوم را با ورزش های زورخانهای و فرهنگ پهلوانی آشتی دهید.
در مراسمی که برگزار شد، تیم پیرغلامان حسینی در گود زورخانه ای مشغول اجرای ورزش بودند، نظم آنها مثال زدنی بود، علی اکبر خاکدوست قهرمان ملی ورزش های زورخانه ای استان قم، در گود مقدس زورخانه با میل ها هنرنمایی می کرد، او توانست با ۵ میل حرکت میل زنی را اجرا کند، و این باعث شد که پیشکسوتان و مردم برای این جوان قمی به وجد آمده و دقایقی بصورت ایستاده او را تشویق کنند.
در آن مراسم تیم پیرغلامان حسینی از ردههای سنی کودکان تا بزرگسالان و پیشکسوتان در گود ماهرانه ورزش کردند و تا پایان مراسم با اتحاد و کار گروهی برنامه خود را پیش بردند.
*ورزش زورخانه ای روحیه حفاظت از کیان ناموس و کشور را افزایش می دهد
رضا سامیان سرپرست تیم پیرغلامان حسینی در حاشیه مراسم جشن یک سالگی باشگاه فرهنگی و ورزشی پیرغلامان حسینی گفت: ورزش زورخانهای اساس و پایه هرکاری است، در ورزش زور خانهای به انسان نکات و درس زندگی آموزش داده میشود، و چون این ورزش به نام امام علی(ع) است همه ما میدانیم ذکر علی (ع) پایه و برای شروع هر کار استفاده می شود. نام امیر المومنین علی (ع) در هر کار و ورزشی آورده شود، آن کار پر برکت می شود.
وی افزود: ورزش زورخانهای علاوه بر ظاهر، باطن انسان را درست میکند، پهلوانی که در این رشته ورزش میکند، دست به خیر است، به مشکلات مردم رسیدگی می کند و این رشته باعث می شود که جوانمردی در جامعه رواج پیدا کند. پهلوان ورزش زورخانهای به اصطلاح خاکی است و در همه مشکلات محله و استان پای ثابت میدان است و کمک میکند.
سرپرست تیم پیرغلامان حسینی بیان کرد: در ورزش زورخانهای نقش پیشکسوت و مربی بسیار اهمیت دارد و همانند یک الگوی مناسب بین ورزشکاران و کوچکترها شمرده میشود، افرادی که در این رشته فعالیت میکنند باید اخلاق، رفتار و منش یک پیشکسوت را الگوی خود قرار دهند تا بتوانند در این ورزش موفق شوند، پیشکسوت این ورزش بین همه ورزشکاران مورد احترام قرار میگیرد و مانند یک پدر دلسوز برای ورزشکاران است.
یکی از مهمانان ویژه مراسم، حمید منتظر از خیرین و و زورخانه داران تهران بود، که با دعوت هیئت ورزش زورخانهای به قم سفر کرده و در این مراسم حاضر شد. وقتی او را در بالای گود دیدیم منتظر ماندیم تا مراسم تمام شود، به سراغش رفتیم که با روی خوش هم از ما استقبال کرد.
*ورزش زورخانه ای آمیخته با محبت اهل بیت (ع) است
حمید منتظر از زورخانهداران، و مداحان مشهور کشور اظهار کرد: ورزش زورخانه ای یک ورزش سنتی و پهلوانی است که با محبت اهلبیت(ع) آمیخته است و در قلب ورزشکاران زورخانه ای قرار دارد. این ورزش به نام امام علی (ع) ثبت شده و نام و یاد حضرت همیشه ذکر اول پهلوانان ورزش زورخانهای است.
وی افزود: مرشدین این رشته ورزشی، بیشتر اوقات از شعرهایی که در مدح اهل بیت سروده شده استفاده میکنند و گاهی به سراغ اشعار حافظ و مولانا که واقعا از هر نظر زیبا است، میروند. این اشعار زیبا باعث می شود ورزشکار این رشته در گود شوق و شور خاصی پیدا کند و علاقه خود نسبت به ورزش زورخانهای بیشتر میشود.
حمید منتظر در رابطه با ارتباط ورزش زورخانهای و دفاع مقدس اضافه کرد: شهدا و ایثارگران بسیار زیادی در دفاع مقدس از گود زورخانه خارج شده و به خاکریز های جنگ رفتند دوستان بسیار زیادی را داشتم که پهلوان این ورزش بودند و در ۸ سال جنگ تحمیلی ایران و عراق برای حفظ خاک و ناموس و وطن در میدان جنگ حضور یافتند، یکی از آنها شهید سعید طوقانی بود که ما از کودکی با یکدیگر بزرگ شدهایم، این شهید از پهلوانان نامی ورزش زورخانهای بود که شهادت نصیب وی شد.
وی ادامه داد: ورزش زورخانهای در جبهههای جنگ هم انجام میشد، بنده از شاهدان این دست مراسمها بودم که رزمندگان در جبهه مقاومت از تفنگ به عنوان میل استفاده می کردند و در سنگرها مشغول اجرای حرکت شنا می شدند. این ورزش در جبهههای جنگ بسیار پر طرفدار بود و رزمندگان شوق و اشتیاق زیادی به ورزش زورخانهای داشتند. از این فرصت استفاده میکنم و یاد همه پهلوانانی همچون حاج احمد قمیان، سعید طوقانی و دیگر شهدا و ایثارگران والا مقام را گرامی میدارم.
*ورزش زورخانهای یعنی همدلی و اتحاد گروهی
علی افروز دبیر هیئت ورزش زورخانه ای استان قم اظهار کرد: من معتقد هستم، ورزش زورخانهای، ورزش ذکرگویی است، در این ورزش ذکر تمامی ائمه اطهار گفته میشود، و در مدت زمانی که ورزشکار در گود است نام اهل بیت را به زبان می آورد. این ورزش در فرهنگ ملی و دینی ما جایگاه ویژهای دارد. در این ورزش اولین نکتهای که به ورزشکاران آموزش داده می شود اخلاقمداری است که این نکته هم در دین ما و هم در فرهنگ کشور ما بسیار توسط بزرگان تاکید شده است.
دبیر هیئت ورزش زورخانه ای گفت: ورزش زورخانه ای یعنی اتحاد و همدلی نفرات با یکدیگر، در ورزش های مختلف شما کار انفرادی را آموزش می بینید، اما در ورزش زورخانه ای وقتی ورزشکاران وارد این گود مقدس می شوند، این باور را دارند که کار را باید گروهی پیش ببرند، اگر کار گروهی صورت نگیرد، رسیدن به هدف سخت و گاهی غیر ممکن می شود.
افروز تصریح کرد: از قدیم تا به امروز، زورخانه علاوه بر مکانی برای ورزش، بستری بوده که کار خیر در آنجا انجام می شده است، به عنوان مثال گلریزان برای آزادی یک زندانی در زورخانه برگزار میشود و یا خیرین زیادی هر ماه در زورخانه گرد هم می آیند و کار خیر میکنند، زورخانه یک مکان مقدسی است که آداب خاص خود را دارد.
افروز در آخر گفت: پهلوان زورخانه ای بین مردم زندگی می کند، همیشه دوست دارد مشکلات مردم را حل کند، تا جایی که می تواند دستی می گیرد و گره ای از مشکلات باز می کند، و در طرف مقابل هم پهلوانان این ورزش امین و مورد اعتماد مردم هستند و یک پهلوان جایگاه خوب اجتماعی را بین مردم دارد.
*حال ورزش زورخانه ای استان خوب است
عموم مردم از نوجوانان تا بزرگسالان با شوق در سکوهای این سالن نشسته بودند و با اجرای هر حرکت زیبا ذوقی در چشمان آنها قابل مشاهده بود، پیشکسوتانی که با اجرای حرکت ورزشکاران یاد روزهای جوانی خود میکردند و نوجوانانی که علاقه دارند روزی به عنوان پهلوان ورزش زورخانهای در گود زورخانه هنرنمایی کنند.
در ورزش زورخانه ای به رده سنی نوجوانان و جوانان توجه بسیار زیادی میشود و این باعث امیدواری است که نوجوانان ما هنوز تحت الشعاع فرهنگ پهلوانی و ورزش باستانی و ملی زورخانهای هستند. در رده های سنی بزرگسال و پیشکسوت، همچنان میل و عطش به این رشته قابل مشاهده است و افراد زیادی پیگیر این رشته پرطرفدار ورزشی در استان قم هستند.
بعد از پایان مراسم جشن یک سالگی تیم پیرغلامان حسینی، متوجه این شدیم که در ورزش زورخانهای قم پیشکسوتان و ورزشکاران زیادی وجود دارد و خیرهای قمی هم از این ورزش حمایت میکنند و مسئولان هیئت ورزشهای زورخانهای و باستانی و ادارهکل ورزش و جوانان استان قم نیز در راس حمایت از این ورزش قرار دارند. امید به این داریم در آینده ای نه چندان دور خیل عظیم نوجوانان و جوانان دوباره به این ورزش سرازیر شوند، ورزشی که رسم پهلوانی را به مخاطبان خود آموزش دهد.
- منبع خبر : خبرگزاری فارس