به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم، به مناسبت دهه بصیرت و به میزبانی ادارهکل کتابخانه های عمومی استان قم، نشست مجازی نقد و بررسی کتاب «تاب طناب دار» با حضور مهدی پناهیان، نویسنده و مرضیه نفری منتقد در بستر اسکای روم برگزار شد.
در ابتدای این نشست مرضیه نفری، نویسنده و منتقد ادبی درباره کتاب بیان داشت: کتاب سه شخصیت اصلی دارد و فصل اول آن با مجتبی آغاز می شود که پسری فعال در حوزه مسائل سیاسی است. فصل دوم کتاب در مورد متین، شخصیت دیگر این کتاب است که در بسیج دانشجویی فعالیت می کند و در نهایت در فصل سوم داستان آتوسا را می خوانیم که بار داستان را به دوش می کشد و قصه های اصلی را پیش می برد.
در ادامه مهدی پناهیان درباره زمینه نگارش این کتاب توضیح داد: انگیزه اصلی من برای نوشتن کتاب، از خاطرات شخصی من در سال ۸۸ شکل گرفت؛ چرا که در آن روز ها من به واسطه شغلم در خیابان هایی که محل اتفاقات آن زمان بود رفت و آمد داشتم، به علاوه اینکه در اطرافیان من هم مثل خیلی از خانواده های ایرانی، در مورد آن اتفاقات نظرات مختلفی وجود داشت؛ اما شاید آنچه که انگیزه اصلی من برای نگارش طرح اولیه کتاب شد، حضور من در فضای دانشجویی و ارتباط شخصی من با دانشجویان بود که در آن زمان نقش مهمی در آن وقایع داشتند.
پناهیان همچنین در مورد دلیل انتخاب مجتبی به عنوان شخصیت شروع کننده داستان گفت: ما در کتاب با سه شخصیت رو به رو هستیم که یکی از آنها یعنی آتوسا مخالف حاکمیت و نظام است و دیگری یعنی متین، موافق صد در صد، در این بین شخصیتی وجود دارد به نام مجتبی که هم سابقه بسیجی دارد و هم در حال حاضر نقد هایی به حاکمیت دارد و به همین دلیل مجتبی انتخاب خوبی برای شروع کتاب است؛ ضمن اینکه شروع داستان با آتش سوزی شروع می شود که بسیار در کتاب نقش مهمی دارد.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا می توان این کتاب را یک کتاب تاریخ شفاهی وقایع سیاسی سال ۸۸ دانست، گفت: من در تاب طناب دار به هیچ عنوان کار سیاسی نکردم، فقط درباره وقایع سال ۸۸ هست؛ کار سیاسی ملزوماتی دارد که تاب طناب دار به آنجا دست درازی نکرده است و فقط داستان در بستری که یک اتفاق سیاسی در جریان هست روایت می شود و به اصل آن اتفاق سیاسی و اسناد سیاسی کاری نداشته است. به عبارت دیگر ما در تاب طناب دار نه سیاسی کاری کردیم و نه تاریخ شفاهی روایت کردیم، چرا که تاریخ شفاهی نیاز به استنادی دارد که مرتبط با اتفاقات سیاسی باشد؛ در حالی که وقایع زیادی در آن ایام اتفاق افتاد که در کتاب به آن اشاره ای نشده است.
پناهیان تاکید کرد: دغدغه اصلی من در نگارش این کتاب پرداختن به مسائل سیاسی نبود بلکه روایت داستان هایی بود که کمتر در این جریان دیده شد، یعنی سه شخصیتی که عاطفه، علاقه و احساسشان درگیر شد و یک رمان شخصیت محور پدید آمد که در بستر سیاسی اتفاق می افتد.
در پایان مرضیه نفری با مهم دانستن شخصیت آتوسا در کتاب تاب طناب دار گفت: از نظر من، نقطه قوت کتاب شخصیت آتوسا است که شخصیتی است که در ابتدا هیچ کس از دیدگاه سیاسی او مطلع نیست و به طوری کلی همه گروه های دانشجویی در موسسه زبان او حضور پیدا می کنند؛ به عبارت دیگر آتوسا خودش شخصیت امنی است و فضای امنی را هم برای همه به وجود آورده است.
- منبع خبر : روابط عمومی ادارهکل کتابخانه های عمومی استان قم