به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از خبرنگار حوزه مسجد و هیأت خبرگزاری فارس، چندی است، کلیپی از یک هیأت در قم و دعوت مدیر آن، به پویش تحریم مداح میلیونی و پاکتی در فضای مجازی منتشر شده است که خبر از درخواست مبلغ ۲۵ میلیون تومانی یک مداح برای حضور در […]
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از خبرنگار حوزه مسجد و هیأت خبرگزاری فارس، چندی است، کلیپی از یک هیأت در قم و دعوت مدیر آن، به پویش تحریم مداح میلیونی و پاکتی در فضای مجازی منتشر شده است که خبر از درخواست مبلغ ۲۵ میلیون تومانی یک مداح برای حضور در این هیأت داشت. این فیلم را اینجا میتوانید مشاهده کنید:
برای بررسی جزییات این مهم، سراغ سید مجید رضوی مداح و مدیر هیأت انصار المحسن قم رفتیم. رضوی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس اظهارداشت: این هیأت از سال ۱۳۷۵ در استان قم فعالیت خود را آغاز کرده است و در عرصههای مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و … فعال است و دارای اعضای بسیار زیادی نیز است.
وی با بیان اینکه این هیأت و مسئولان آن مجری برگزاری همایش نوگلان حسینی، جوان غلامان و پیرغلامان حضرت سیدالشهدا(ع) در استان قم بوده است، تصریح کرد: این هیأت در طول این سالها از حدود ۲۰۰ مداح و سخنران تقدیر کرده است اما بعد از گذشت مدتی با بررسی تجربیات این برنامهها، متوجه شدیم جامعه مداحی کشور به دلیل نبود نهاد نظارتی به سمت و سوی انحراف در حرکت است.
تبلیغ ساعت توسط مداحان در هیأت!
رضوی با اشاره به اینکه در سایه نبودن این نهاد نظارتی، امروز هر مداحی با هر دغدغه و تفکری اقدام به انجام کارهایی میکند که مردم نیز به دلیل علاقه به اهلبیت(ع) با این قشر کاری ندارند، تصریح کرد: ۱۰ سال پیش اگر مداحی در مجلسی حضور پیدا میکرد، حاضران از شکل و نحوه لباس پوشیدن او میشناختند که این ذاکر اهل بیت(ع) است. آن فرد با عبا یا کت و شلوار مرتب برروی منبر حضور پیدا میکرد اما متاسفانه مداحان امروزی، تبلیغ ساعت میکنند و ساعتی را که به دست دارند، در جلسه هیأت چند مرتبه به وضوح نمایان میکنند تا مردم از این برند خرید کنند، آیا رسالت مداح این است؟ این انحرافات تاجایی قابل تحمل است.
مداحانی که بیمزد و منت برای دسته عزاداری میخواندند
مدیر هیأت انصار المحسن قم با بیان اینکه در جلسه هیأت به مناسبت شهادت امام حسن عسکری(ع) از این وضعیت انتقاد کردم، تصریح کرد: در گذشته در قم مداحانی مانند مرحوم حاج محمد حسین مولوی و مرحوم حاج حسین معلوجی در مقابل بازارچه شیخان میایستادند تا برای دستههای عزاداری برروی چهارپایه مدیحهسرایی کنند و این افراد حرفی از پول و پاکت نمیزدند.
وی با اشاره به اینکه نهاد نظارتی وجود ندارد تا به مداح بگوید چرا این سبک را خواندی و این نوحه شاعرش چه فردی است، تصریح کرد: در اربعین حسینی مردم با هر میزان درآمدی به سمت مغناطیس حسینی حرکت میکنند و این نشان دهنده، شأن و جایگاه امام حسین(ع) است، حال چرا باید اجازه دهیم هر فردی هرکاری برروی منبر امام حسین(ع) انجام دهد.
رقم تعیین کردن مداحان برای واحد، زمینه و شور خواندن
رضوی با اشاره به اینکه تعداد مداحانی که دچار انحرافند، در جامعه مداحی بسیار کم است، گفت: مداحان خوب بسیاری در کشور وجود دارد که بر منبر حضور پیدا میکنند و با یک «بسم الله الرحمن الرحیم» و «صلی الله علیک یا اباعبدالله» آنها، اشک عرشیان و فرشیان جاری میشود اما مداحانی را داریم که قبل از حضور در مراسم اعلام میکنند، اگر نوحه سبک «زمینه» بخواند ۵ میلیون تومان، «واحد» هم کنار «زمینه» بخواند ۱۰ میلیون تومان و «شور» هم بخواند ۲۰ میلیون تومان پول باید پرداخت شود.
دغدغه هیأتها برای تأمین پاکت مداح
مدیر هیأت انصار المحسن قم با بیان اینکه انتشار این ویدئو در فضای مجازی با حمایت مردم و هیأت داران مواجه شده است، تصریح کرد: این سخنان من در هیأت، حرف دل بسیاری بود که اگر بنا داشته باشند مجلسی برگزار کنند تنها برای فراهم کردن پاکت مداح مشکل دارند زیرا در مجلس عزای اهل بیت(ع) هر فردی بانی بخشی از هزینههای طعام و … میشوند اما برای تأمین پاکت مداح مشکل دارند.
وی با اشاره به اینکه کمپین تحریم مداحان میلیونی را ایجاد کردیم تا نهاد نظارتی مسئول به خودش بیاید، گفت: این نهاد نظارتی را امروز نه هیأتیها و نه مردم نمیشناسند، زمانی در سازمان تبلیغات اسلامی شورای هیأتهای مذهبی و کانون مداحان تاسیس شد اما این دو نهاد رویکرد حمایتی و خدماتی دارند و نظارتی بر فعالیت مداحان ندارند و مشخص نیست دقیقاً نظارت برای عملکرد هیأت و مداح برعهده چه کسی است؟
انحرافات مداحان در سایه نبود نظارت
رضوی اضافه کرد: در سایه نبود این نهاد نظارتی، امروز شاهدیم مداح با شلوار جین و لباس آستین کوتاه برروی منبر میایستد. مداحان باید بدانند، مخاطب را امام حسین(ع) برایش ایجاد کرده است، باید قدر نعمتهای خداوند را بدانند و احترام قائل شوند.
مداحانی که برای مجلس خود پاکت طلب نمیکنند
مدیر هیأت انصار المحسن قم گفت: مرحوم کوثری زمانی که برای امام حسین (ع) میخواند طلب پاکت نمیکرد، امروز نیز مداحانی همچون کاظم غفارنژاد، یزدان ناصری و یوسف سجادی زمانیکه در هیأت حضور پیدا میکنند، از قبل رقم تعیین نمیکنند و حتی صله هم اهدا میشود یا میگویند این رقم را برای هیأت هزینه کنید یا از ارائه هدیه ما در جشنها به مردم مطلع هستند، درخواست میکنند، این مبلغ، در آن مسیر هزینه شود و این رفتارها ارزشمند است و قطعاً برکت این اتفاقات در زندگی آنان مشاهده خواهد شد.
حامیان کمپین تحریم پویش مداحان میلیونی
وی با اشاره به حمایت هیأتیها از این کمپین افزود: بسیاری از جلسات و هیأتهای مذهبی همچون محفل شاه علقمه استان قم، هیأت عاشقان موسی بن الجعفر(ع) قم، حاج ابراهیم قانع از مداحان استان خراسان رضوی، حاج محمود تاری از مداحان تهران، انجمن مداحان و کانون مداحان استان قم و … با ارسال پیام از این فعالیت حمایت کردند.
رضوی گفت: بنا داریم با این کمپین درد جامعه مداحی را برطرف کنیم تا این آفات از آینده مداحی کشور پاک شود، اگر افرادی هم از سخن من ناراحت شدند و میگویند که پاکت نمیگیرند، دعوت میکنم در مجلس فاطمیه امسال این هیأت، حضور پیدا کنند، البته ما صله هم میدهیم اما حاضر نیستیم که مداحی اعلام کند برای حضور در جلسه باید مبلغی به حساب هیأت واریز شود.
کمیته انضباطی مداحان چه میکند؟
مدیر هیأت انصار المحسن قم در پاسخ به این سوال که به عنوان مداح و هیأتدار از فعالیت کمیته انضباطی مداحان اطلاعی دارد، تصریح کرد: تاکنون اسم و فعالیتی از این مجموعه نشنیدم اما چه خوب است همانند فوتبال که کمیته انضباطی فعالیت افراد بررسی میکند و افراد از فعالیت محروم میکنند و جریمه دارند، در حوزه مداحی نیز نظارت کنند، افراد با چه لباسهایی حضور پیدا میکنند، چه رقمهایی را مطالبه میکنند و یا چه اشعار و سبکهایی در مجالس میخوانند.
تعیین رقم برای پاکت مداحی بدسلیقگی است
براساس این گزارش، چندی پیش محمد کمیل مداح اهل بیت(ع) در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در این خصوص بحث پاکت دریافت کردن مداحان اظهارداشت: در سیره معصومین(ع) مطرح شده است که روضهخوان یا شاعری که در محضرشان حضور پیدا میکرد و مصیبت کربلا را نقل میکرد و یا در مدح اهل بیت (ع) شعرخوانی میکرد، معصومین(ع) به نحو احسنت از آنان پذیرایی و تقدیر میکردند. امروز شاید دچار بدسلیقگی شدهایم، اگر بخواهیم جایگاه ستایشگری اهل بیت(ع) را منحصر به مقدار صله کنیم که بناست از طرف فرد بانی ارائه شود، زیرا این امر، کاری معنوی است و نمیتوان برروی آن قیمت گذاشت و اجر آن فقط نزد خدا و اهل بیت(ع) است. اینکه فردی بگوید گفتن یک «صلی الله علیک یا اباعبدالله» مزدش چقدر است، بدسلیقگی است.
افرادی که صله مداحی را برروی چشم میگذارند
وی با اشاره به اینکه متأسفانه مردم این اشتباهات را مشاهده کردند بنابراین نمیتوان انکار کرد اما نباید همه مداحان را با یک چشم نگاه کرد، گفت: بسیاری از اساتید، بزرگان و دوستان ما در مجلس حاضر میشوند و هرچه که تقدیمشان کردند را میبوسند و بر چشمانشان میگذارند و این نگاه را دارند که این نظر حضرت زهرا (س) است. شاید باور نکنید اما در همین شرایط امروزی، کم نیستند مجالسی که من شرکت کردم و آخرش صورتم را بوسیدند و تمام شده است و اینطور نبوده که بعداً هم دعوت کنند و من شرکت نکنم بلکه بازهم دعوت کردند و حضور پیدا کردم. هربار هم پاکتی به من ارائه شده است در برابر چشمان بانی، بوسیدهام و برچشمانم گذاشتهام و خارج شدم.
روش برخورد یک مداح با صلههای مداحی
کمیل ادامه داد: استادم حاج مرتضی طاهری نقل میکند که من جعبهای دارم و تمام صلههایی که دریافت میکنم را بدون اینکه نگاه کنم در آن تخلیه میکنم تا خدایی نکرده حتی در ذهنم این نکته شکل نگیرد که در فلان جلسه چقدر دادن تا در تصمیمم برای دفعه بعد رفتن، تأثیری بگذارد و این هم شیوهای زیباست که اگر افراد و دوستان مداح پیش بگیرند، ضرری ندارد. مردم ممکن است در برخی نقلها شنیده باشند که مداحی، فلان رقم را دریافت میکند اما باید بدانند همه مداحان اینگونه نیستند.
نتیجه اعتماد به بانی اصلی هیأت
این مداح اهل بیت(ع) افزود: از آقای خلج خاطرهای شنیدم که در مراسمی شرکت کرده بودند و در پایان مبلغی را به وی داده بودند، او نیز پاکت را همانطور در جیب گذاشته بود و بعد از مدتی نیز به خانواده داده بود تا خرج کنند. حرفی نیز پیش نیامده بود. بعد از مدتی مجدد او را برای همین مراسم دعوت میکنند و در پایان نیز مبلغ هنگفتی به وی میدهند که بعد از زمانی، آقای خلج تماس میگیرند که اشتباه ندادید و بانی پاسخ میدهد خیر، اشتباهی نیست، جلسه گذشته مبلغ کمی دادیم، دیدیم شما حرفی نزدید و مجدد هم آمدید لذا متوجه شدیم برای شما مهم نیست، این دفعه بیشتر دادیم. باید بدانیم که کار جای دیگری اداره میشود.