مسجد محوری با طلبه‌ای از جنس مردم
مسجد محوری با طلبه‌ای از جنس مردم

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از هفته نامه خط خبر ؛ سریال «سرّ دلبران» قصه‌ای که روایتی اجتماعی دارد و سعی می‌کند نقشِ محوری مسجد را در حل مشکلات محله یک بار دیگر به تصویر بکشد، نقشی که مدت هاست بسیاری از مساجد دیگر ایفاگر آن نیستند و می‌توان گفت که […]

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از هفته نامه خط خبر ؛ سریال «سرّ دلبران» قصه‌ای که روایتی اجتماعی دارد و سعی می‌کند نقشِ محوری مسجد را در حل مشکلات محله یک بار دیگر به تصویر بکشد، نقشی که مدت هاست بسیاری از مساجد دیگر ایفاگر آن نیستند و می‌توان گفت که برخی مشکلات ریز و درشت حال و حاضر جامعه از کمرنگ شدن مساجد و امامان جماعات است.

درگذشته و در تاریخ اسلام به خصوص در زمان حیات پیامبر اکرم(ص)، مساجد جایگاه بسیار ویژه ای در تحولات فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی و حتی نظامی جوامع داشتند.

اوایل انقلاب نیز مردم با رجوع به مساجد، مشکلات خود را حل می‌کردند و حتی جشن‌های عروسیشان را در این مکان برپا می‌کردند اما امروزه خیلی از مساجد مکانی شده است صرفاً برای اقامه نمازهای جماعت.

این کارکرد حداقلی مساجد در اقامه نماز جماعت نیز بعضاً با وقفه هایی همراه است به طوری که برخی از مساجد کشور فقط در ایام ماه رمضان، محرم و یا صفر فعالیت های فرهنگی را در خود دارند.

رهبر معظم انقلاب در سفر سال ۸۹ خود  به قم و در جریان دیدار با رئیس و اعضای جامعه مدرسین با قدردانی از مجاهدت‌های روحانیت، بخشی از نقایص موجود در مسائل فرهنگی، صداوسیما و آموزش و پرورش را متوجه روحانیت و حوزه‌های علمیه دانستند و تاکید کردند که وظیفه جهت‌دهی صحیح فرهنگی و منطبق با ارزش‌ها و اعتقادات دینی بر عهده این قشر است که بنا بر همین دیدگاه، روحانیت نباید علم خود را، مختص به حوزه‌های علمیه بدانند و باید آن را در سطح جامعه منتشر کنند.

در این سریال، صدا و سیما با نشان دادن نقش محوری روحانیت که همواره سعی در حل مشکلات مردم و اهالی محله دارد اقدامی جسورانه و قابل تحسین از خود نشان داد و توانست به بسیاری از باورها و اعتقادات مردم پاسخ و به بخشی دیگر از باورهای سنتی که صحیح هم نیست، نقدی داشته باشد.

به اعتقاد برخی کارشناسان ، این سریال به خوبی توانسته نقش یک روحانی را در حل مشکلات جامعه و مردم به تصویر بکشد و به جای اینکه از طلبه یا روحانی، یک فرد قدیس و دست نیافتنی بسازد، او را همانند دیگر اقشار مردم نشان دهد اما در جایگاه امام جماعت، فردی دلسوز و محوری باشد و در زندگی شخصی و اجتماعی خود نیز ساده و مردمی رفتار کند.

اگرچه این فیلم اثری وزینی محسوب می‌شود اما به تنهایی نخواهد توانست تصورات غلطی که بعضا نسبت به روحانیت ایجاد شده را برطرف نماید؛ همانگونه که نقش اول این سریال نیز نسبت به همین تصورات و ذهنیت مردم که «حاج آقا صاحب کرامت است»، واکنش نشان می‌دهد و می‌گوید: «من نمی‌خواهم از باور مردم دزدی کنم!».

متأسفانه در جامعه فراوانند کسانی که از جایگاه روحانیت برای خودشان  یا کاسبی‌شان سؤاستفاده می‌کنند و در نهایت بدنامی‌اش را برای روحانیت می‌گذارند، در مسئله رباخواری و بانکداری همه مراجع عظام تقلید یک صدا فریاد برمی آورند که این نوع بانکداری غلط است اما صاحبان بانک، سرمایه و قدرت و … برای دیدار با مراجع دست از پا نمی‌شناسند و پس از آن مشغول همان اقدامات و رویه همیشگی خود می‌شوند و گوش شنوایی برای این حرف ها ندارند و با جوسازی‌ها و ارائه توجیهات، مجدد همان راه را طی می کنند.

اگر همانند گذشته بخواهیم شاهد پرنگ شدن مساجد باشیم باید برخی از قشر روحانیت نقش ممتاز خود را بیابد و اگر روحانیت بخواهد اثرگذار باشد باید چند ویژگی مهم داشته باشد. در هر محیطی که ورود پیدا می‌کند آشنا به مسائل باشد و نیازهای اجتماع را شناسایی کند. روحانیت در مساجد باید کارکردهای مسجد را بخوبی شناسایی کند و با برنامه‌ریزی در جامعه و محله تاثیرگذار باشد.

به هر حال تغییر ساختارهای اجتماعی یا سیاسی و فرهنگی لازمه‌اش سیر چند مرحله است. اولین مرحله فکر و اندیشه است به این معنا که اگر کسی می‌خواهد تغییرات و تحولاتی را به وجود آورد باید ورود فکری و اندیشه‌ای به مباحث پیدا کرده و اثرگذار باشد تا فرد یا جامعه را با خود هماهنگ نماید که چنانچه فکر تغییر کند، اندیشه تبدیل به رفتار خواهد شد.

امیرالمومنین(ع)‌ نیز در این رابطه فرموده‌اند که بهترین سخن، سخنی است که «عمل»، آن سخن را تایید و تصدیق کند.

امروزه  روحانیونی داریم که وقتی وارد محله یا محیطی می شوند تفکرات آن محیط را دچار تغییر و تحول می کنند. ضروری است که ائمه جماعات و قشر تاثیرگذار روحانیت نقش ممتاز و اثرگذار خود را به خوبی و بیش از پیش نمایان کند و در جهت حل مشکلات محله، منطقه، جامعه و کشور گام های مؤثر بردارد که البته بسیارند روحانیونی که در این مسیر بوده و هستند.