افزایش تحمل بسیاری از مشکلات فردی و اجتماعی امروز را حل می کند
افزایش تحمل بسیاری از مشکلات فردی و اجتماعی امروز را حل می کند
زندگی امروز شاهد دعواها و جدل های بسیار در بین اعضای خانواده هاست، اگر یکی از دو طرف دعوا صبر و تحمل به خرج دهند، بسیاری از این مشکلات حل خواهد شد، از این رو باید گفت که صبر و تحمل و خوش اخلاقی بویژه در محیط خانواده از اهمیت بسزایی برخوردار است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از خبرگزاری فارس از قم، حجت الاسلام حبیب الله فرحزاد دوشنبه شب در جمع عزاداران حسینی حرم مطهر حضرت کریمه اهل بیت (س) با اشاره به روایتی از امام کاظم (ع) درباره اهمیت مُدارا با همسایه خاطر نشان کرد: اولا مؤمنان بدانند که یکی از امتحان های الهی برای آزمودن درجه ایمان، إبتلاء به همسایه بد است تا خداوند بر اساس تحمل این همسایه، بر درجات مؤمن بیفزاید و گناهان او را ببخشد.

وی افزود: امام کاظم (ع) در روایتی چنین بیان می فرمایند که همسایه خوب بودن فقط به این نیست که آزار و اذیتی برای همسایه نداشته نباشیم، بلکه درجه بالاتر همسایه داری، تحمّل همسایه و بویژه همسایه بد است.

«زکات عقل» در «تحمل نادان» است

فرحزاد در ادامه به برخی روایات با کلیدواژه «زکات» توجه داد و گفت: در زبان روایات، برخی برخی چیزها زکاتی در نظر گرفته شده، مانند این که زکات بدن را روزه داری و زکات عِلم را نشر آن دانسته اند. بر این اساس حضرت رسول اعظم (ص) در روایتی، زکات عقل را تحمّل جاهل بر می شمرند که این امر در زندگی امروز از اهمیت فراوانی برخوردار است.

وی سپس تصریح کرد: زندگی امروز شاهد دعواها و جدل های بسیار در بین اعضای خانواده هاست که گاهی هم به طلاق و جدایی می انجامد. بررسی این دعواها نشان می دهد که اگر یکی از دو طرف دعوا صبر و تحمل به خرج دهند، بسیاری از این مشکلات حل خواهد شد، از این رو باید گفت که صبر و تحمل و خوش اخلاقی بویژه در محیط خانواده از اهمیت بسزایی برخوردار است.

پرسش های امتحان زندگی نمرات یکسانی ندارد

استاد حوزه علمیه قم همچنین یادآور شد: این دو صفت اخلاقی یعنی «صبر و بردباری» و «خوش اخلاقی» از مهم ترین صفات اخلاقی سفارش شده است و به همین دلیل انسان همواره باید در پی تقویت و نهادینه کردن صبر و تحمل و خوش اخلاقی در خود باشد.

فرحزاد اضافه کرد: در این باره می توان چنین تمثیل آورد که وقتی فردی در امتحانی شرکت می کند، با پرسش هایی با نمرات مختلف رو به رو می شود، به بیان دیگر زندگی انسان هم یک امتحان است که در این امتحان، رعایت صفاتی مانند «صبر و تحمل» و «خوش اخلاقی» دارای امتیازات ویژه است که بر اساس روایات، سبب سنگین شدن ترازوی اعمال انسان در قیامت می شود.

وی در ادامه با اشاره به روایتی که کافر خوش اخلاق سخاوتمند را از مسلمان بداخلاق بخیل به بهشت نزدیک تر می داند گفت: پس اگر می خواهیم خداوند ما را دوست داشته باشد و محبوب خدا شویم، صبور بودن و خوش اخلاقی را پاس بداریم و به آن ها پایبند باشیم.

محبت خدا بر افراد صبور و بردبار واجب می شود

فرحزاد همچنین تصریح کرد: حضرت رسول الله (ص) در روایتی تعبیر عجیب «واجب شدن محبت خدا» را به کار می برند و آن را برای انسانی می دانند که دیگران او را ناراحت می کنند اما او برای خداوند خشم و غضبش را فرو می نشانَد و حِلم می ورزد.

وی افزود: باید گفت یکی از معجزات پیامبر خدا (ص) – که سبب جذب افراد به اسلام هم می شد – این بود که با بدترین افراد نیز صبورانه ترین برخوردها را داشتند.

فرحزاد در عین حال به یکی دیگر از روایات نقل شده از حضرت محمد (ص) اشاره کرد و گفت: پیامبر در این روایت ضمن آن که خود را بهترین یار و یاور برای اهل خویش می شمارند، بهترین افراد را نیز کسی می دانند که برای اهل و عیالش بهترین و در خدمت آنان باشد.

استاد حوزه علمیه قم در عین حال گفت: یکی از دلایل برائت جُستن ما از دشمنان خدا این است که اخلاق آن ها به ما سرایت نکند و همچنین برای دوستان خدا صلوات و درود می فرستیم تا با نزدیک تر شدن به آنان، به بهتر شدن اخلاق خود کمک کنیم.

وی همچنین بیان داشت: نقل است که روزگاری تعداد یتیمان شهر مدینه زیاد شد و پیامبر خدا (ص) تکفّل این یتیمان را بین خود و اصحاب تقسیم کردند که در این امر، یتیمی بهانه جو و ناآرام سهم پیامبر شد که حضرت او را تحمل می کرد، البته چندی بعد این کودک بر اثر یک بیماری از دنیا رفت و با این که آزار و اذیت زیادی داشت، اما اصحاب دیدند که پیامبر (ص) در فراق او گریه می کنند و می فرمایند او هدیه خدا برای من بود تا صبر و تحمل و بردباری من بیشتر شود.

فرحزاد در پایان تأکید کرد: این حکایت هم نشانه ای دیگر در اهمیت مُدارا، بردباری و افزایش تحمل در زندگی است، امری که اگر در زندگی های امروزی هم مراعات شود بسیاری از مشکلات فردی و اجتماعی را رفع خواهد کرد.