«بعد از این سه ماه…» با موضوع کرونا آماده شد/ عرضه اینترنتی «تئوریسین خشونت»
«بعد از این سه ماه…» با موضوع کرونا آماده شد/ عرضه اینترنتی «تئوریسین خشونت»
مستند «تئوریسین خشونت» روایتی از زندگی احمد فردید است؛ مبتکر اصلی مفهوم «غرب‌زدگی» که فردی مثل عبدالکریم سروش او را «مجسمه نفاق» می‌داند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، دو خبر از سینمای مستند را در زیر مرور می‌کنیم؛ مستند «بعد از سه ماه…» جدیدترین اثر مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی با موضوع کروناست که مراحل تولید را پشت سر می‌گذارد و مستند «تئوریسین خشونت» با روایتی از احمد فردید عرضه اینترنتی شد.

«بعد از این سه ماه…» عنوان جدیدترین مستندی است که با موضوع بیماری کرونا، به کارگردانی محمد عبدی‌زاده و تهیه‌کنندگی علی کفراش در دست تولید است.

این فیلم داستان تلخ و مرگبار یکی از شدیدترین همه‌گیری‌های تاریخ جهان را روایت می‌کند. ویروسی نوپدید که به‌سرعت از کشوری به کشور دیگر منتقل و موجب آلوده شدن و مرگ بسیاری افراد در جهان می‌شود.

محمد عبدی‌زاده در خصوص ساخت این فیلم می‌گوید: تئوری‌های بسیاری وجود دارد که نشان می‌دهد چرا آنچه که به کروناویروس معروف شد، این‌چنین پرسرعت گسترش پیدا کرد و بسیاری را به کام مرگ کشاند. برخی پزشکان بر این باورند که این ویروس توانایی منحصر به‌ فردی برای حمله به سیستم ایمنی بدن دارد، حال آنکه برخی دیگر به عوامل محیطی مانند بهداشت ضعیف، مکان‌ها و بیمارستان‌های پُرازدحام و حتی دست‌ساز بودن این ویروس اشاره می‌کنند.

وی ادامه می‌دهد: مستند «بعد از این سه ماه…» بر کارکنان بخش بیمارستانی در خط مقدم کنترل و انقطاع ویروس کرونا متمرکز شده است. این فیلم نشان می‌دهد که چگونه پزشکان می‌توانند با همه‌ کمبودها، برای بسیاری از بیماری‌های کشنده راه درمان پیدا کنند. همچنین فیلم بر این نکته تأکید دارد که چگونه این بیماری‌ها در مناطق پُرجمعیت و فقیرنشین شیوع بیشتری دارند؛ جایی که ساکنان دسترسی کمی به مراقبت‌های بهداشتی روزانه دارند و در عین حال اطلاعات عمومی اندکی هم در مورد پیشگیری از این نوع بیماری‌ها دارند.

عبدی‌زاده تأکید کرد: این مستند پنج گروه فعال را که نقش برجسته‌ای در مبارزه با ویروس کرونا داشتند نمایه‌سازی می‌کند؛ فعالان اجتماعی، پزشکان، پرستاران، مسئولین بهداشت و درمان و گروه‌های جهادی.

این مستندساز در پایان گفت: «بعد از این سه ماه…» به شکل شخصی و عاطفی، به زندگی‌های پشت آمارها ادای احترام کرده است و تلفات و هزینه‌های کووید ۱۹ بر اعضای خانواده و کارکنان بیمارستانی را توسط دو تن از پزشکان و پرستاران که خود درگیر این ویروس بودند، روایت می‌کند.

عوامل تولید مستند «بعد از این سه ماه…» که در بیمارستان‌های مسیح دانشوری، سینا، شهدای تجریش، امام خمینی‌(ره)، دکتر شریعتی، روزبه، بهارلو، یاس، کامکار قم؛ آرامستان بهشت‌زهرا(س) و بهشت معصومه(س)، نقاهتگاه ایران‌مال و مراکز مختلف خیریه و گروه‌های جهادی فیلمبرداری شده است، عبارت‌اند از:

تهیه‌کننده و مجری طرح: علی کفراش، نویسنده و کارگردان: محمد عبدی‌زاده، پژوهش: لیلا محمدی، محمد عبدی‌زاده، مشاور کارگردان: دکتر زهرا ابطحیان، مشاور پروژه: دکتر نسرین امینیان، تصویربرداران: مجید یادگاری، شاهین عبدی‌زاده، محمد عبدی‌زاده، صدابرداران: حسین الماسی، احمد خاقانی، هماهنگی تولید: مهوش آگاهی، دستیار کارگردان و برنامه‌ریز: لیلا محمدی، مدیر تولید: حسن نوری، عکاس: بهزاد راد، تدارکات: سهراب منتغمیان، مهدی اردکانی.

این فیلم با روایت دکتر زهرا ابطحیان، الهام کریمی و لیلا محمدی تهیه شده است.

همچنین دکتر علی‌اکبر ولایتی (مشاور مقام معظم رهبری و رئیس بیمارستان مسیح دانشوری)، بهرام سرمست (استاندار قم)، دکتر زهرا ابطحیان (فوق تخصص بیماری‌های عفونی در نقص ایمنی)، دکتر کریمی (رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران)، دکتر علیرضا زالی (رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی)، دکتر محمدرضا قدیر (رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم)، دکتر حمیدرضا جماعتی (فوق تخصص بیماری‌های ریوی)، محمدرضا هاشمیان (فوق تخصص مراقبت‌های ویژه)، دکتر پیام طبرسی (فوق تخصص بیماری‌های عفونی در نقص ایمنی)، دکتر مسعود سلیمانی (پژوهشگر)، دکتر نسرین امینیان، دکتر بهروز فرزانگان (فوق تخصص مراقبت‌های ویژه)، دکتر مدرسی (فوق تخصص بیماری‌های همه‌گیر)، دکتر اسماعیلی (متخصص داخلی)، دکتر خداداد (رئیس بیمارستان کامکار قم و مخصص بیماریهای عفونی)،  دکتر آقاحسنی (متخصص بیماری‌های عفونی)، دکتر فخاران (متخصص بیماری‌های عفونی)، دکتر حنانه سیفیان (متخصص بیماری‌های عفونی)، الهام کریمی، هاجر عبدی، شهنازجعفری، سارا رضایی، زهرا تمدنی‌فر و… در این اثر مستند حضور دارند.

مستند سینمایی «تئوریسین خشونت» به کارگردانی محسن کوقان و تهیه‌کنندگی مهدی مطهر که به روایت زندگی و اندیشه سیداحمد فردید می‌پردازد، عرضه اینترنتی شد.

احمد فردید که به دلیل نبود هیچ‌گونه سند مکتوب از آثار و مطالعاتش به فیلسوف شفاهی ایران شهرت دارد از جمله متأثرین از اندیشه هایدگر فیلسوف شهیر قرن گذشته است و «تئوریسین خشونت» برای اولین بار به آراء و نظرات این متفکر بزرگ معاصر ایرانی از دریچه سینمای مستند می‌پردازد.

محسن کوقان کارگردان «تئوری خشونت» در توصیف ساخت این مستند می‌گوید: فردید مثل سقراط بود که نوشته‌ای نداشت ولی فیلسوف‌آفرین بود. او با وجود اینکه چیزی ننوشت، در موسیقی، سینما، تئاتر، ادبیات، فلسفه و علوم انسانی مؤثر بود. در سینما اولین تأثیر او بر داریوش مهرجویی بود، در واقع داریوش مهرجویی شاگرد فردید بود به طوری که امام خمینی (ره) فیلم «گاو» از ساخته‌های مهرجویی را پسندیدند. همین مهرجویی الگویی برای عباس کیارستمی شد که آثار او مایه افتخار جمهوری اسلامی ایران است.

براساس این گزارش، سید احمد فردید با نام اولیه «سید احمد مهینی یزدی» در سال ۱۲۸۹ در یزد زاده شد. دروس مقدماتی و زبان فرانسه را در یزد خواند. در ۱۳۰۵ به تهران رفت. در مدرسه سلطانی به تحصیل ادامه داد و سال ۱۳۰۷ از دارالفنون دیپلم و سال ۱۳۱۴ از دانشسرای عالی تربیت معلم لیسانس علوم تربیتی گرفت. وی نام خانوادگی خود را در سال ۱۳۱۸ به «فردید» تغییر داد.

او مدتی درس طلبگی خواند و با فلسفه اسلامی آشنا شد. اندکی بعد در دانشسرا در رشته ادبی مدرک لیسانس دریافت نمود و ضمن اشتغال به تدریس، زبان‌های پهلوی و آلمانی را نیز آموخت. او بعد از جنگ دوم جهانی به فرانسه و آلمان رفت تا به تحصیل فلسفه معاصر اروپایی به ویژه اگزیستانسیالیسم و فلسفه مارتین هایدگر فیلسوف آلمانی بپردازد؛ ولی پس از سال‌ها اقامت در اروپا موفق به اخذ هیچ درجه تحصیلی نشد.

فردید را مبتکر اصلی مفهوم «غرب زدگی» می‌دانند و عنوان “تئورسین خشونت” را عبدالکریم سروش و همفکران او رواج دادند به گونه‌ای که سروش در سخنرانی‌های متعددی از فردید به عنوان مجسمه نفاق و نفاق مجسم نام برد. مستند «تئوری خشونت» در یک بخش خود به این موضوع پرداخته است که آیا واقعاً اتهام خشونت‌گرا بودن به فردید وارد است؟ و در ادامه به برخی از مهم‌ترین مسائل درباره او نظیر: مسئله غرب‌زدگی، شفاهی بودن فردید، جلال آل احمد، یهودیت، نظریه‌پردازی و فیلسوف بودن فردید، رابطه او با انقلاب، جدال با سروش و … می‌پردازد.

مستند سینمایی «تئوریسین خشونت» به کارگردانی محسن کوقان و تهیه‌کنندگی مهدی مطهر تولید شده در خانه مستند انقلاب اسلامی و محصول سازمان هنری رسانه‌ای اوج است و هم‌اکنون در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است.