به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از خبرگزاری تسنیم از قم، محسن اروجی ظهر امروز در میزگرد رسانهای «واکاوی نقش آبخیزداری در جلوگیری از وقوع سیل و تهدیدهای پیش روی قم» با اشاره به اهمیت کنترل سیلاب و استفاده از تجربیات علمی، دانشگاهی و پژوهشی اظهار داشت: با توجه به پیشبینیهای هواشناسی درباره بارشهای شدید رگباری و بهاری برای دهیاران استان دورههای آموزشی برگزار شد.
وی با بیان اینکه رودخانه قمرود به دلیل آسیبپذیری مورد ارزیابی قرار گرفت، تصریح کرد: ۱۷ رودخانه فصلی در استان قم فعال بوده که عمده آنها از میان شهرها و روستاها عبور میکند که امسال به علت شدت بارش شاهد سیلابی شدن آنها بودیم.
مدیرکل مدیریت بحران استان قم با اشاره به بارش ۸۷ میلیمتری در ایام نوروز، این بارشها را معادل بارشهای سالانه زراعی در قم دانست و افزود: بر این اساس تلاش شد این آب به داخل رودخانهها هدایت شود و این در شرایطی بوده که کنترل سیلاب منجر به استفاده بیشتر از آن میشود.
وی با تأکید بر اینکه میزان خسارات سیلاب در قم با سالهای ۸۶ و ۸۸ قابلمقایسه نیست، ابراز کرد: آییننامه نظارت بر ساختمانهای عمومی سبب جلوگیری از خسارتهای ناشی از سیل و حوادث مشابه شده است.
اروجی بخشی از خسارات و تلفات سیل را حضور در صحنه مردم و بیاحتیاطیها برشمرد و عنوان کرد: بارندگیها قطعاً بخش زیادی از ریزگردها را کاهش میدهد و به دلیل آنکه کویر و دشت مسئله قم امسال سیراب شده است به نظر میرسد تابستان امسال با ریزگرد های کمتری مواجه باشیم.
وی با تأکید بر نقش مهم طرحهای آبخیزداری در بالادست پردیسان یادآور شد: اگر این طرحها نبود، با توجه به پر شدن سدها و عدم جوابگویی کانال پردیسان باید شاهد ایجاد مشکلاتی بزرگ در پردیسان میبودیم، خوشبختانه امسال نتیجه اجرای طرحهای پیشگیری از سیل در بالادست پردیسان و آبخوانهای جعفریه بهخوبی نمایان شد.
مدیرکل مدیریت بحران استان قم با اشاره به نقش بندهای ایجادشده در روستای طایقان تصریح کرد: سدها نیز با تأخیر در سیلابهای عبوری و ذخیره آب نقش مهمی در کنترل سیلابها در قم داشتند.
وی با بیان نقش مهم سدهای کوچری و ۱۵ خرداد در جلوگیری بروز سیلاب اظهار داشت: با توجه بهپیش بینی ۷۲ ساعته هواشناسی و غیرقابلپیشبینی بودن برخی از بارشها نمیتوانستیم برنامهریزی دقیقی داشته باشیم ولی با کنترل هیچ اتفاق مهمی در قم رخ نداد.
اروجی میزان خسارت ناشی از سیلاب سال جاری در قم را ۲۰۵ میلیارد تومان برآورد کرد و افزود: این خسارتها شامل ۲۷ مورد اماکن مسکونی، تجاری، راهها، اراضی کشاورزی، مزارع، صنایع و بناهای تاریخی بوده است.
وی با انتقاد از نقش کمرنگ بیمهها در پرداخت خسارتهای سیل در کشور خاطرنشان کرد: بیمه مکمل مدیریت بحران بوده و در بسیاری از کشورها در زمان این بلایا خسارات از محل بیمه پرداخت میشود ولی در ایران این مبالغ خسارات از اعتبارات دولتی پرداخت میشود.
مدیرکل مدیریت بحران استان قم با اشاره پرداخت خسارات توسط دولت اضافه کرد: استان قم همچنین در این ایام و از روز ۲۹ فرودین کمکهایی را به استانهای گلستان و خراسان شمالی آغاز کرد و این کمکها ادامه دارد.
وی با تأکید بر ارسال کمکهایی به استانهای خوزستان و لرستان گفت: در ایام نوروز و سیلابها با تدبیر استاندار قم مرخصی مدیران در دو مرحله لغو شد تا با آمادگی مدیران و اقدامات آنان خسارات به حداقل برسد.