به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم به نقل از خبرگزاری تسنیم از قم، سید محمدتقی سجادی ظهر امروز در میزگرد رسانهای «واکاوی نقش آبخیزداری در جلوگیری از وقوع سیل و تهدیدهای پیش روی قم» با اشاره به اهمیت توجه به آبخیزداری در تمام سطوح و عرصهها اظهار داشت: وقتی چنین بارندگی و در چنین سطحی اتفاق میافتد اهمیت طرحهای آبخیزداری نیز بیش از پیش مشخص میشود.
وی با بیان اینکه در وقوع سیلابها و روان آبها توجه به خاک، نفوذپذیری، پوشش گیاهی و شیب تأثیرگذار است، تصریح کرد: برخی از این عوامل دست ما نبوده ولی میزان تخریب خاک و پوشش گیاهی بر عهده ما بوده که از بروز سیلاب جلوگیری میکند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم تخریب پوشش گیاهی را از عوامل جاری شدن روانآبها دانست و افزود: عرصههای منابع طبیعی وسیع بوده و ۸۶ درصد مساحت کشور شامل منابع طبیعی است و ما در قم از یک میلیون و ۱۲۰ هزار هکتار، ۹۷۵ هزار هکتار عرصه در منابع طبیعی داریم.
وی مشارکت مردم در طرحهای آبخیزداری را مهم برشمرد و گفت: اجرای این طرحها فقط بر عهده دولت نیست و به دنبال استفاده از ظرفیت مردم و همیاران طبیعت با توجه به سرمایه ملی بودن آن داریم، چراکه مردم و مسئولان روی مسائل زیستمحیطی حساس هستند.
سجادی با تأکید بر اجرای طرحهای آبخیزداری در استان از ۲۱ سال قبل و مطالعات تفصیلی بر ۶۵ درصد مساحت استان یادآور شد: تاکنون در ۵۰۳ کد نقطه و سازههای آبخیزداری در ۳۰۰ هزار هکتار مساحت استان انجامشده که این ۷۰ هزار هکتار از این طرحها مشرف به شهر قم انجامشده است.
وی تایرگذاری حوزه قمرود در سیلابی شدن شهر قم را موردتوجه قرار داد و اضافه کرد: سال گذشته ۲۰۰ میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی به پروژههای آبخیزداری در کشور و امسال نیز ۱۴۰ میلیون یورو به این امر اختصاص یافته است که با این هزینهها اقدامات خوبی در حوزههای بالادست و مشرف به قم اتفاق افتاده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم خاطرنشان کرد: در سال ۸۸ تنها ۳۰ میلیمتر بارندگی در بالادست قم رخ داد که خسارات شدیدی به همراه داشت ولی امسال بالغبر ۷۰ میلیمتر بارش انجامشده و خسارت به مراتب کمتر از آن بوده است.
وی با اشاره به کنترل و رهاسازی کنترلشده ۷۵ میلیون مترمکعب روان آب اظهار داشت: علیرغم بارشها ولی نمیتوان گفت امسال موضوع ریزگرد را نداریم و با آنکه اقدامات خوبی برای افزایش پوشش گیاهی انجامشده ولی نمیتوان از هماکنون بودن یا نبودن ریزگرد را پیشبینی کرد.
سجادی با بیان اینکه جریانات بادی شرقی و غربی سبب ایجاد ریزگردها در قم میشود، تصریح کرد: عوامل مختلفی مانند جنس خاک، تبخیر، از بین رفتن خاک نباتی و پوشش گیاهی نقش مهمی در ایجاد ریزگرد دارد.
وی با اشاره به در معرض بیابانی شدن ۴۰۰ هزار هکتار از عرصههای استان قم، یادآور شد: ۱۵۰ هزار هکتار در چهار نقطه کانون تولید گرد و خاک و ۳۵۰۰ هکتار کانون فوق بحرانی در قم هستند که نمیتوان از تأثیر بارشها بر روی آنها موضوعی را پیشبینی کرد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قم ادامه داد: در حوزه آبخیزداری در چشماندازی بلندمدت و شناسایی نقاط آسیبپذیر، مسیرهای حساس سیل را شناسایی و اگر اعتبارات تداوم داشته باشد در ۵ سال میتوانیم سیلاب در قم را مهار کنیم.
وی با بیان اینکه هر هکتار بوته سازی هشت میلیون تومان هزینه داشته که با مشارکتهای مردمی این مبلغ به چهار میلیون تومان رسیده است، افزود: شش صندوق خرد روستایی و تعاونی روستایی در این زمینه مشارکت دارند که قرار است پروژهها و سازههای آبخیزداری به ۵۶۰ کد نقطه در استان برسد.
سجادی به اختصاص ۱۵ میلیارد تومان اعتبار برای طرحهای آبخیزداری در قم اشاره کرد و گفت: قرار است این میزان اعتبارات در سال جاری دو برابر شود، فضا برای ورود سرمایهگذاران در این زمینه وجود دارد و قانون حفاظت نیز این فرصت را به سرمایهگذاران میدهد.