هفتمین جلسه شورا با موضوع برداشت بی‌رویه از منابع آبی
هفتمین جلسه شورا با موضوع برداشت بی‌رویه از منابع آبی

در هفتمین جلسه شورای شهرستان قم نسبت به برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی و تجدیدپذیر انتقاد شد/ مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای: سازگاری با کم‌آبی تنها راه‌حل مبارزه با مشکلات کم‌آبی در استان قم است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم ، هفتمین جلسه شورای شهرستان قم ظهر امروز با حضور احمد حاجی حسینی مسگر […]

در هفتمین جلسه شورای شهرستان قم نسبت به برداشت بی‌رویه از منابع زیرزمینی و تجدیدپذیر انتقاد شد/ مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای: سازگاری با کم‌آبی تنها راه‌حل مبارزه با مشکلات کم‌آبی در استان قم است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نسیم قم ، هفتمین جلسه شورای شهرستان قم ظهر امروز با حضور احمد حاجی حسینی مسگر مدیرعامل آب منطقه‌ای استان قم در سالن جلسات فرمانداری قم برگزار شد.

احمد حاج حسینی مسگر، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان قم، در این جلسه اظهار داشت: سازگاری با کم‌آبی تنها راه‌حل مبارزه با مشکلات کم‌آبی در استان قم است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان قم گفت: بیش از ۹۰ درصد از آب استان قم از لرستان تأمین می‌شود که با کاهش نزولات جوی نگرانی جدی در زمینهٔ تأمین آب در تابستان سال ۹۶ احساس می‌شد و امسال هم باید صرفه‌جویی‌های منطقی در این زمینه صورت بگیرد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان قم عنوان کرد: در شرایط فعلی استان چاره‌ای جز سازگاری با کم‌آبی نیست، اصلاح الگوی کشاورزی یکی از مباحث اصلی سازگاری با کم‌آبی است.

حسینی مسگر با اشاره به لزوم ممنوعیت کاشت یونجه در استان قم ابراز کرد: بیش از ۷ هزار و ۷۰۰ هکتار محدوده کشت یونجه در استان قم بوده که با توجه به نیاز فراوان این محصول به آب توجیهی برای تولید ندارد و باید خوراک‌های دامی جایگزینی را انتخاب و مشخص کرد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان قم تصریح کرد: صنایع پرآب بر شهری نباید در استان قم توسعه پیدا کند، تغییر در پرورش گوشت شتر به‌جای گوساله و گوشت‌های قرمز دیگر با توجه به اقلیم کم آب قم توجیه‌پذیرتر است.

حسینی مسگر با اشاره به حجم بالای چاه‌های غیرمجاز استان قم تأکید کرد: در استان قم ۴ هزار و ۳۰۰ حلقه چاه غیرمجاز شناسایی‌شده است، درحالی‌که تعداد چاه‌های مجاز ۲ هزار حلقه است. بالغ‌بر ۱۸۰۰ حلقه چاه غیرمجاز فعال در استان قم موجود بوده که بیش از ۲۵ میلیون مترمکعب از منابع زیرزمینی برداشت می‌کنند، چاه‌های مجاز ۱۰ برابر بیشتر از چاه‌های غیرمجاز از منابع زیرزمینی آب برداشت دارند.

همچنین در این جلسه، عضو شورای اسلامی استان قم با اشاره به مشکل کم‌آبی موجود در سطح استان قم اظهار داشت: مشکل آب، یکی از مهم‌ترین مشکلات و چالش‌های پیش روی شهرستان‌های مختلف استان قم است.

رضا الیاسی با انتقاد از حفر چاه‌های غیرمجاز در برخی روستاهای استان تأکید کرد: در بسیاری از روستاهای استان به دلیل تمکن مالی برخی افراد در کنار ساخت‌وسازهای عمرانی حلقه‌های چاه نیز در ویلاها و خانه‌های روستایی حفر می‌شود که در فصل تابستان به دلیل هجوم مردم به روستاها به دلیل مبحث ییلاقی و قشلاقی استفاده از این منابع بیشتر می‌شود.

مشکلات شهر قنوات در تأمین منابع آبی

عضو شورای شهر قنوات نیز در ادامه این جلسه، با اشاره به مهم‌ترین عوامل عدم تحقق بودجه شورای شهرستان قم ادامه داد: به دلیل اینکه شورای اسلامی شهرستان تابع شوراهای فرادست است نمی‌تواند بودجه‌های مصوب خود را محقق کند.

جواد ایل سعادتمند با انتقاد از تعامل اندک‌بین شوراهای مختلف استان تصریح کرد: ارتباط و رایزنی بین شورای اسلامی شهرستان و شورای اسلامی شهر قم بسیار ضعیف بوده و این دو نهاد ارتباط و درک مناسبی از نیازهای همدیگر ندارند.

وی مشکلات آب در شهر قنوات را مورد توجه قرار داد و ابراز کرد: شهر قنوات بعد از شهر قم پرجمعیت‌ترین شهر استان قم است، بیش از ۱۵ هزار نفر در این منطقه ساکن هستند اما در مسئله تأمین آب دچار مشکلاتی است که با توجه به جمعیت قابل‌توجه ساکن در آن باید توجه ویژه‌ای به این منطقه شود.

برداشت بی‌رویه از منابع آبی در شهر جعفریه

عضو شورای شهر جعفریه نیز در بخشی از این جلسه تأکید کرد: مشکل آب در منطقه جعفریه و وجود برخی چاه‌های غیرمجاز و همچنین برداشت آب توسط چاه‌های مجاز ازجمله مهم‌ترین مشکلات شهر جعفریه در مسئله آب است.

سید علی حسینی پور ادامه داد: برای اینکه مشکل آب در روستاهای استان به‌درستی حل شود باید به مشکلات و نیازهای روستائیان و مسائل مربوط کشاورزی و باغداری موجود در روستاها نیز توجه شود.

عضو شورای شهر خلجستان نیز در ادامه این جلسه تأکید کرد: اگر آب شرب منطقه تأمین شود برداشت از چاه‌های کاسته می‌شود بنابراین باید درجه نخست به فکر تأمین کامل آب شرب افراد ساکن در روستاها و بخش‌های استان بود.

محمدابراهیم ابراهیمی ادامه داد: فروش باغات در روستاهای استان به دلیل عدم توجیه اقتصادی باغداری در شرایط فعلی بوده و از این طریق این باغات به محلی برای ساخت‌وسازهای ویلایی و تبدیل‌شدن روستاهای استان به مناطق گردشگری و تفریحی شده است.

متأسفانه در مسئله پاسخگویی جایگاه بین مسئولان و مردم عوض‌شده

اما در همین رابطه علیرضا احمدی قمی، نایب رئیس شورای عالی استان‌های کشور، در گفت‌وگو با تسنیم، اظهار داشت: مسئله کم‌آبی در استان قم باید به نحوی بررسی شود که ذی‌نفعان مسئله، مورد خسارت‌های جبران‌ناپذیر نشوند.

وی با انتقاد از عدم پاسخگویی برخی مسئولان در بروز مشکلات و معضلات اجتماعی افزود: متأسفانه در مسئله پاسخگویی جایگاه بین مسئولان و مردم عوض‌شده و در نهایت همیشه این مردم هستند که مقصر شناخته می‌شوند.

نایب رئیس شورای عالی استان‌های کشور با ابراز تأسف از ادامه فعالیت چاه‌های غیرمجاز در استان قم گفت: در مورد چاه‌های غیرمجاز باید سیستمی ایجاد شود تا از طریق قوانین قضایی مانع از ادامه فعالیت چاه‌های غیرمجاز شود.

احمدی قمی با اشاره به امرارمعاش بخشی از ساکنان بخش‌های استان قم از طریق کشاورزی و باغداری تأکید کرد: تعطیل یا ایجاد اخلال در مسئله کشاورزی صدمات جبران‌ناپذیری به استان و به شاغلان این حوزه خواهد زد.

وی نبود زیرساخت‌های لازم در روستاها را یکی از عوامل مهم در حفر و استفاده‌های چاه‌های مجاز و غیرمجاز دانست و عنوان کرد: وظیفه تأمین آب روستائیان برای استفاده در زمینهٔ مختلف بر عهده مسئولان است، برای مسدودسازی چاه‌های موجود در روستاها درجه نخست باید نیازهای آبی و جاری مردم تأمین شود.

نایب رئیس شورای عالی استان‌های کشور با اشاره به بوروکراسی‌های پیچیده و غیرمنطقی موجود در ادارات دولتی تصریح کرد: با روند فعلی ادارات دولتی در عرصه خدمات ایجاد نارضایتی‌های عمومی امر غیرطبیعی نیست برای حل مشکلات فعلی روستائیان قم باید تدبیر مناسبی اندیشیده شود.

احمدی قمی ادامه داد: کاهش حجم کشاورزی و باغداری در استان قم به دلیل مدیریت منابع آبی و صرفه‌جویی در این عرصه می‌تواند مشکلات دیگر چون گسترش بیابان و سرازیر شدن ریز گردها را سبب شود.

گفتنی است در سال جدید، هشدارهای مسئولان در خصوص بحران کم آبی در استان قم نگرانی هایی جدی را در بین بخشی از مردم استان قم ایجاد کرده است.

این در حالی است که هنوز بخشی از شهروندان قمی، خطر بحران آب را جدی نپنداشته اند!