توقف دوبله یکی از اصلیترین عاملان سرقت وسایل داخل خودرو _ حتی کودکانی که تنها در خودرو منتظر پدر و مادر نشستهاند_ همچنین عامل افزایش ۳۷درصدی مصرف سوخت و ۳۵ درصدی زمان سفر است.
بوق_بوق_بوق… صدای بوق ممتد را میشنود و بعد دستش را روی فرمان گذاشته و با صدایی نیمهبلند میگوید: اه! سرسام گرفتیم! به داخل آئینه نگاه میکند و به خودروهایی که به تلاشش برای پارک دوبله وسط این خیابان تنگ و کوچک اعتراض میکنند؛ با دست چپش اشاره میکند: بیابرو از اینطرف رد شو دیگه! عجبا! و عجیبتر این که ماشینها باید خیلی مراقب میبودند تا هنگام حرکت، تصادفی_برخوردی_ از سمت راست خودروی خود با سمت چپ خودروی این راننده نداشته باشند! از ابتدا تا انتهای خیابان مثل او زیادند! خیابان قفل شده و تردد بهسختی انجام میشود؛ ترافیک سنگین خیابان را دربرگرفته و آنچه نفس شهر را تنگ کرده؛ همین است: پارک دوبل! (یا به تعریف قانون: توقف دوبله!)دستش به دستگیره و چشمش به آئینه بغل خودرو است تا مبادا در این شلوغی سرسامآور برخوردی با در خودرواش صورت گیرد. همان جا خودرواش را پارک میکند و به سمت عابربانک میرود! حالا او یکی از عاملان سرطان است؛ سرطان پارک دوبل!
سرطان خیابانی
سرطانی که عامل گرههای ترافیکی و سد معبر است؛ درد بی درمانی که گاهی صدمات جبرانناپذیری به روح و روان و جسم مردم میزند. همین سرطان، عامل دیر رسیدن _ و دور از جان شهروندان مرگ _ بیماران در آمبولانسها در اثر دیر رسیدن به اورژانس بیمارستانها و دیر رسیدن آتشنشانها به محل وقوع حوادث است.
قانون، متوقفینی که دوبله توقف میکنند را متوقف میکند!
برابر ماده ۱۶۳ آییننامه راهنماییورانندگی ایستادن یا توقف وسایل نقلیه کنار وسیله نقلیهای که متوقف است ممنوع است و شامل جریمه نقدی میشود. جریمهای که البته مبلغ نقدی آن بازدارنده نیست اما امتیاز منفی آن برای مالک خودرو و به طبع آن ضبط خودرو و یا حمل آن با جرثقیل تا پارکینگ، میتواند کمی بازدارنده باشد. همین بازدارنده نبودن، خود این معضل را به سرطانی برای ریههای شهر بدل کرده که در اثر بالابردن مصرف سوخت خودرو تا یکسوم بیشتر از اندازه عادی؛ هوا را آلودهتر کرده و جان شهروندان را به بازی میگیرد.
هرج و مرجی که به یک قانون عرفی تبدیل شده است
برخی شهروندان پا را فراتر گذاشته و در یک توافق عمومی با دیگر ناقضین قانون در شهر_که کم هم نیستند_ زیر تابلوی ایستگاه اتوبوس، جلوی دربهای ورودی_مغازهها، بانکها درمانگاهها، مدارس، خانهها و…_، در ایستگاههای تاکسی و حتی پل! خودروی خود را بهراحتی پارک کرده و ساعتها در آن محل رها میکنند! انگار عرف خیابانهاست هربار که طول آنها را طی میکنیم مواجه شویم با خیل عظیمی از خودروهایی که نصف خیابان را بهصورت دوبله به پارکینگ عمومی تبدیل کردهاند. حقالناسی غیرقابلجبران که میتواند ظلم در حق خود راننده خودرو نیز باشد چون فرصت جولان سارقان قطعات و لوازم داخل خودرو را بهراحتی برای سارقان اموال مردم، فراهم میآورد.
۶۰ درصد بار ترافیک را رانندگان با تخلف توقف دوبله روی دوش شهر گذاشتهاند
علیرضا خلیلی، رئیس سازمان حملونقل و ترافیک شهرداری قم در خصوص تخلف زیانبار توقف دوبله_پارک دوبل گفت: ۶۰درصد بار ترافیکی در شهر بر عهده رانندگان متخلفی است که بهصورت دوبله و سوبله در خیابانها توقف میکنند. وی افزود: یکی از علل تصادفات جرحی و شدید در بزرگراهها نیز همین رانندگانی هستند که کنار خیابان توقف بیجا و غیرقانونی کردهاند.
پارک دوبل، گران تمام میشود!
خلیلی تأکیدکرد: یکی از عوامل کودک ربایی نیز همین پارک نابجای خودروها در مکانهای عمومی بهجای پارکینگ است!وی گفت: اگر ماشین خود را گوشه خیابان رها کرده و به هر دلیلی پارک دوبل یا توقف غیرقانونی داشتید باید منتظر سرقت خودرو یا وسایل داخل آن باشید!
اینبار مسئولین چاره اندیشیدهاند اما مردم فرهنگ شهروندی را رعایت نمیکنند
رئیس سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری قم از احداث ۱۰ پارکینگ در آینده و در شهر قم خبر داد و افزود: هم اکنون ۳ پارکینگ نیز در حال احداث است. وی تأکید کرد برای حل مشکل پارک دوبل در قم اقدام به تاسیس پی در پی پارکینگها در نقاط مختلف شهر قم کردهایم و هماکنون نیز ۱۱ پارکینگ در سطح شهر قم داریم که یا مبلغ بسیار پایینی از شهروندان دریافت میکنند یا رایگان هستند. خلیلی گفت: هم اکنون در محدوده امامزاده موسی مبرقع، خیابان شهید لواسانی، خیابان شهید سلیمانی، محدوده مصلی قدس قم، کوچه ۱۶بلوار محمدامین، محدوده خیابان شهید منتظری،بلوار بهار، خیابان شهید دل آذر نرسیده به عمار یاسر، خیابان شهید مطهری، محدوده بازار سلام ... پارکینگهای فعال با ظرفیتهای از ۲۰۰ تا ۱۰۰۰ خودرو داریم که بعضاً۳۰درصد آنها هم پر نمیشود اما طول ابتدا تا انتهای همان خیابانها تاچشم کار میکند پر است از توقف دوبله! وی تصریحکرد: پارکینگها در ایام عادی حدود ۶ هزار ظرفیت دارند و این جدا از ظرفیت پارکینگهای مسجد مقدس جمکران یا سایر نقاط شهر است که در ایام خاص و مناسبتها به کار گرفته میشوند. رئیس سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری قم تاکیدکرد: ما از مردم تقاضا داریم برای توقف خودروهایشان اول بهخاطر حفظ سلامت خود و سایر شهروندان و بعد بخاطر مصون ماندن وسایل و خودروهای خود، وسائط نقلیه خود را بجای رها کردن کنار خیابان، در پارکینگهای شهرداری که همه از وجود نگهبان برخوردارند و اکثرا هم سطح هستند؛ پارک کنند.
برای فرهنگسازی تلاش میکنیم
خلیلی افزود: برای دستیابی به این مهم با ارسال نیروهای خود به ۴۰۰ مدرسه ۴۵هزار دانشآموز را در این زمینه آموزش دادهایم. وی تصریحکرد: همواره به طرق مختلف به شهروندان تاکید میکنیم از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنند اما زمانیکه از خودروی شخصی استفاده میکنند با پارک کردن وسیله خود در پارکینگها و رعایت قانون حجم ترافیک، میزان مصرف سوخت و آلودگی هوای شهر را کاهش دهند.
قتل و خودکشی ممنوع! به ریههای شهر و قلبهای خودتان رحم کنید
هزینه پارک خودرو در پارکینگهای سطح شهر، در قیاس با هزینه تعمیر خودروی تصادفی یا درمان قلب و ریه شهروندان که در اثر ترافیک و آلودگی هوا دچار انواع بیماریها _از جمله سرطان_ میشود؛ حتی ناچیز هم نیست و در واقع مبلغی برابر با صفر است! تنگی نفس شهری که باید ریههای سالمی داشته باشد تا نفسی با طراوت به قلب شهروندان اهدا کند وظیفه همه ما شهروندان در قالب قانون نیست بلکه حق الناسی به نام فرهنگ شهروندی است که ما را وادار میکند به سلامت خود و شهر اهمیت دوچندان بدهیم و برای حقوق دیگر شهروندان نیز ارزش و احترام قائل باشیم.
امید است به مدد بهاری که روزهاست آمده، روزهای پیش رو، شهرها را آباد و تن و روان خود را سالم و شاد و سرزنده بسازیم.